Jordnötsgrottor med choklad

Jordnötsgrottor – spröda småkakor med gömma av jordnötssmör som toppas med len mjölkchokladganache, flingsalt och mer jordnötter.

Hej vänner! Tänkte bara kika in lite snabbt för att dela med mig av ett recept på nya, supergoda småkakor i perfekt mumsbitsformat (heter det förresten mumsbit eller munsbit?). Dessa jordnötsgrottor består av spröd mördeg fylld med krämig jordnötssmör och som toppas med len mjölkchokladganache och flingsalt. Det är SÅ gott!

För att baka mina jordnötsgrottor så behöver du en minimuffinsplåt (adlink). En vanlig muffinsplåt går också bra, såklart men då får du större kakor. Jag tycker att just storleken som kakorna får av en minimuffinsplåt är precis perfekt för att få den perfekta ration mellan kaka, fyllning och topping.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
jordnötsgrottor

Jordnötsgrottor med choklad

Portioner: 24

Ingredienser

Mördeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt, rumstempererat smör

Fyllning:
340 g jordnötssmör (den söta varianten)

Topping:
200 g mjölkchoklad
15 g smör (ca 1 msk)
1 dl vispgrädde
flingsalt och grovhackade jordnötter att dekorera med

Tips!

  • Kakorna funkar utmärkt att frysa in men helst utan ganachen på.
  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, vispgrädden mot växtbaserad grädde och mjölkchokladen mot vegansk choklad.
  • Gör dina kakor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Mördeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt, rumstempererat smör

Fyllning:
340 g jordnötssmör (den söta varianten)

Topping:
200 g mjölkchoklad
15 g smör (ca 1 msk)
1 dl vispgrädde
flingsalt och grovhackade jordnötter att dekorera med

TIPS!

  • Kakorna funkar utmärkt att frysa in men helst utan ganachen på.
  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, vispgrädden mot växtbaserad grädde och mjölkchokladen mot vegansk choklad.
  • Gör dina kakor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  4. Under tiden kan du göra degen. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Ha ner vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Blanda ihop.
  6. Tillsätt smöret och arbeta ihop för hand bara precis till det går ihop till en deg. Överarbeta inte degen, då kommer du att förlora sprödheten.
  7. Dela degen i 24 lika stora bitar. Rulla till jämna bollar och lägg en boll i varje hål i muffinsplåten. Degen innehåller så mycket smör att kakorna inte kommer att fastna i plåten.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Så fort kakorna kommit ut ur ugnen och medan de fortfarande är varma, pressa ner skaftet på en kavel eller liknande så att det blir en grop i kakorna. Låt kakorna svalna helt och hållet i plåten innan du fyller och dekorerar dem.
  9. Fyll varje hål med jordnötssmör, toppa med mjölkchokladganache och dekorera sedan med flingsalt och grovhackade jordnötter. Servera direkt och njut!
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  4. Under tiden kan du göra degen. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Ha ner vetemjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Blanda ihop.
  6. Tillsätt smöret och arbeta ihop för hand bara precis till det går ihop till en deg. Överarbeta inte degen, då kommer du att förlora sprödheten.
  7. Dela degen i 24 lika stora bitar. Rulla till jämna bollar och lägg en boll i varje hål i muffinsplåten. Degen innehåller så mycket smör att kakorna inte kommer att fastna i plåten.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Så fort kakorna kommit ut ur ugnen och medan de fortfarande är varma, pressa ner skaftet på en kavel eller liknande så att det blir en grop i kakorna. Låt kakorna svalna helt och hållet i plåten innan du fyller och dekorerar dem.
  9. Fyll varje hål med jordnötssmör, toppa med mjölkchokladganache och dekorera sedan med flingsalt och grovhackade jordnötter. Servera direkt och njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
17 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Åsa Henriksson
Åsa Henriksson
4 years ago

Suupergoda kakaor, gjorde dem idag. Är redan en favorit. Enkla att göra men om jag ska frysa dem ska det vara med eller utan jordnötssmör? Hur länge håller ganachen i kylen?

Jessica
Jessica
4 years ago

Kan man göra kakorna och ganachen 1-2dagar innan och sen samma dag de ska ätas spritsa på mjölkchokladganache och dekorera? Hur förvarar jag dem och ganachen?

Özlem
Özlem
4 years ago

Hej Camilla, undrar bara om jordnötssmöret menar du att det ska vara utan salt?
Hälsningar

Karin
Karin
4 years ago

Bra recept och jättegoda kakor 🍪 Rekommenderas!!!

Paula
Paula
4 years ago

Wow supergoda!! rekommenderas

Saga
Saga
4 years ago

Vad använder du för tyll?

Karolina Niemi
Karolina Niemi
3 years ago

Åh, så gott 😋
*munsbit 😊

Ellie
Ellie
3 years ago

Vart kommer plåten ifrån? Och ifall man inte har en sån plåt kan man ha de i muffinsformar? Kanske konstig fråga haha 😅😂

Liselotte Bergstedt
Liselotte Bergstedt
3 years ago

Ska prova göra dessa… men har köpt jordnötssmör men hur vet jag om det är den söta varianten? Det är Skippys crunchy jag har just nu.

Annelie
Annelie
3 years ago

Hej
jag saknar något ställe där jag kan spara mina favoriter så jag lätt hitta dom igen. Eller har jag missat hur jag gör. Dessa vill jag verkligen spara

Veronika
Veronika
2 years ago

Är det skippy jordnötssmör man ska ha?

Julia
Julia
4 months ago

hej, hur vet man när mördegen är färdig i ugnen? osäker på hur länge den behöver vara inne 🙂

Tips!

  • Kakorna funkar utmärkt att frysa in men helst utan ganachen på.
  • Gör kakorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, vispgrädden mot växtbaserad grädde och mjölkchokladen mot vegansk choklad.
  • Gör dina kakor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?