Jordnötsbräck med mjölkchoklad

26 röster
jordnötsbräck
Knaprig jordnötsbräck med mjölkchoklad.
Foto: Ulrika Pousette

Nu ska ni få se på bland det godaste julgodis som jag vet: jordnötsbräck! Det här är typ som daim fast nästa nivå. Knaprig kola, massor av salta jordnötter och len mjölkchoklad. Ett beroendeframkallande gott godis som har allt man behöver: salt och sött!

julgodis bräck

Receptet ger ca 28 bitar jordnötsbräck med mjölkchoklad.

Jordnötsbräck med mjölkchoklad:

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl saltade jordnötter

150 g mjölkchoklad

0,5 dl grovhackade salta jordnötter att garnera med

Gör såhär:

  1. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka jordnötterna, ställ åt sidan.
  3. Blanda ihop vispgrädde, sirap och strösocker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 145 grader på medelvärme.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner de grovhackade jordnötterna.
  5. Bre ut kolasmeten över plåten med bakplåtspapper i ett tunt lager. Ställ in i kylskåpet för att svalna och stelna ordentligt, minst 1h.
  6. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig bunke eller skål. Ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält.
  7. Ta bort skålen från värmen och låt chokladen svalna med fortfarande vara rinnig innan du häller den på kolan och brer ut i ett tunt lager. Garnera med grovhackade jordnötter och låt sedan plåten med jordnötsbräck stå i kylskåpet i minst 1/2h innan du bryter eller skär den i bitar och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Detta ljuvliga godis är glutenfritt.
  • Gör vegansk jordnötsbräck genom att byta ut vispgrädde och mjölkchoklad mot växtbaserade alternativ.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Duaa
Duaa
8 dagar sedan

Vad gör man om man inte har termometer? Hur vet man om man är på 145 grader då? Kan man göra recept utan termometer

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x