Jordgubbspannacottatårta

Jag har lite av en pannacottaperiod just nu. Det bakas alla möjliga pannacottabakverk i mitt kök nuförtiden och jag hoppas att ni inte tröttnar. Tro mig, jag tröttnar snart och kör något annat. Behövde bara baka en sak till med pannacotta, nämligen en somrig pannacottatårta med jordgubbssmak. Ska vi skippa gräddtårtan i år kanske och köra på den här istället?

Att göra tårta på det här sättet ger en otroligt saftig tårtbotten med fräscha smaker. Men det är viktigt att ha i åtanke att tårtbotten vill suga åt sig så mycket vätska som möjligt och därför har jag ett lager vit chokladtryffel mellan botten och pannacotta. Annars äter tårtbotten med största sannolikhet upp hela pannacottan innan du ens hinner drömma om att smaka en bit.

Tårtbotten gjorde jag enligt tre lika receptet med bara 1 ägg. Så du tar helt enkelt fram tre lika stora glas och lägger ett ägg i en av dem. Därefter mäter du upp strösocker och vetemjöl i vardera resterande glas så att de fylls lika mycket som glaset med ägg. I glaset med vetemjöl har du även i 0,5 tsk bakpulver. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Blanda samman vetemjöl med bakpulver och sikta ner det i ägg- och strösockerblandningen. Vänd försiktigt samman till en jämn smet och häll upp den i en form täckt med bakplåtspapper. Grädda din botten i nedre delen av ugnen på 175 grader (över- och undervärme) i ca 30 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du har på tryffel och pannacotta.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Jordgubbspannacottatårta

Ingredienser

Ingredienser (vit choklad-tryffel):
400 g vit choklad
50 g smör
1 dl vispgrädde

Ingredienser (jordgubbspannacotta):
225 g frysta jordgubbar
saft från en citron
6 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 tsk agar agar pulver
färska jordgubbar, rivet limeskal och vispad grädde till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (vit choklad-tryffel):
400 g vit choklad
50 g smör
1 dl vispgrädde

Ingredienser (jordgubbspannacotta):
225 g frysta jordgubbar
saft från en citron
6 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 tsk agar agar pulver
färska jordgubbar, rivet limeskal och vispad grädde till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Grovhacka den vita chokladen och smält i en värmetålig skål över ett vattenbad.
  2. Lägg smör och vispgrädde i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills det smält samman till en jämn smet.
  3. Vispa försiktigt samman smör- och gräddsmeten med den vita chokladen och häll den över tårtbotten.
  4. Låt stå i kylskåpet tills tryffeln stelnat. Under tiden kan du göra jordgubbspannacottan.
  5. Jordgubbspannacotta: Koka upp jordgubbarna i en kastrull tillsammans med citronsaften tills jordgubbarna lösts upp till ett mos.
  6. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  7. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i jordgubbsmos och strösocker.
  8. Koka jordgubbspannacottan i ytterligare någon minut innan du häller den över den vita chokladtryffeln.
  9. Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 4 timmar innan du dekorerar och servera.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Grovhacka den vita chokladen och smält i en värmetålig skål över ett vattenbad.
  2. Lägg smör och vispgrädde i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills det smält samman till en jämn smet.
  3. Vispa försiktigt samman smör- och gräddsmeten med den vita chokladen och häll den över tårtbotten.
  4. Låt stå i kylskåpet tills tryffeln stelnat. Under tiden kan du göra jordgubbspannacottan.
  5. Jordgubbspannacotta: Koka upp jordgubbarna i en kastrull tillsammans med citronsaften tills jordgubbarna lösts upp till ett mos.
  6. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  7. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i jordgubbsmos och strösocker.
  8. Koka jordgubbspannacottan i ytterligare någon minut innan du häller den över den vita chokladtryffeln.
  9. Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 4 timmar innan du dekorerar och servera.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tina
Tina
3 years ago

Hur gör man när det är glutenfritt?

Elina
Elina
2 years ago

Fungerar det med färska jordgubbar också?

frida dehlin
frida dehlin
2 years ago

Kan man ha vanlig vit choklad också?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?