Jordgubbsgrottor

2 röster

Jag älskar alla sorts syltgrottor och i det här receptet bjuder jag på riktigt drömgoda jordgubbsgrottor. Sådär härligt mjukspröda så att de bara smälter i munnen. Beroendeframkallande gott! Ett enkelt sätt att förädla bären nu när de är i säsong är inte bara att göra sylt av dem utan också baka med dem. Den absolut bästa sylten för den perfekta syltgrottan tycker jag är den släta sorten.

I det här inlägget får du alltså inte bara receptet på hur man gör syltgrottorna utan också hur man enkelt gör egen så kallad ”squeezy” sylt, eller helt enkelt slät sylt. Orkar du inte baka jordgubbstårta med alla härliga jordgubbar så är jordgubbsgrottor ett alternativ som kräver lite mindre ansträngning och lite mindre tid.

Det här är en perfekt kaka att baka, som inte tar så lång tid och som passar perfekt att ta med sig på en solig picknick i gräset. Har du inte jordgubbar hemma? Då kan du göra sylt på vilka bär du vill. Tänk bara på att olika bär innehåller olika mycket vätska och därför kan du behöva justera mängden bär, citronsaft och socker därefter.

Receptet på sylten ger ca 1 liter sylt och receptet på syltgrottorna ger ca 16 jordgubbsgrottor.

Squeezy jordgubbssylt

Ingredienser

  • 1,5 kg jordgubbar
  • 1 nypa vaniljpulver
  • saften av två citroner
  • 8 dl strösocker

Gör såhär:

Börja med att göra sylten. Skölj, rensa och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull och mixa till en pure med stavmixer. Tillsätt vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Viktigt är att sockerkristallerna ska ha smält, detta sker vid 100-105 grader.

Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket. Låt sylten svalna helt och hållet innan du använder den.

Jordgubbsgrottor

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g rumsvarmt, mjukt smör
  • 1 dl jordgubbssylt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.

Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig. Går degen ändå inte ihop så kan du ha 1-2 msk vatten idegen och arbeta ihop till en smidig deg.

Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.

Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda jordgubbsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt jordgubbsgrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

TIPS

  • Förvara sylten mörkt och svalt i ett skafferi. Vill du att de ska hålla lite längre så kan du förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet.
  • Sylten funkar utmärkt att frysa, likaså kakorna.
  • Du kan enkelt testa om sylten är klar genom att klicka ut lite sylt på ett fat, låt svalna och dra sedan något genom sylten. Flyter sylten ihop igen så är den inte färdig, är den fast så är den klar.
  • Gör dina jordgubbsgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5-6 dl glutenfri mjölmix
  • Jordgubbsgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x