Jordgubbsgrottor

Jag älskar alla sorts syltgrottor och i det här receptet bjuder jag på riktigt drömgoda jordgubbsgrottor. Sådär härligt mjukspröda så att de bara smälter i munnen. Beroendeframkallande gott! Ett enkelt sätt att förädla bären nu när de är i säsong är inte bara att göra sylt av dem utan också baka med dem. Den absolut bästa sylten för den perfekta syltgrottan tycker jag är den släta sorten.

I det här inlägget får du alltså inte bara receptet på hur man gör syltgrottorna utan också hur man enkelt gör egen så kallad “squeezy” sylt, eller helt enkelt slät sylt. Orkar du inte baka jordgubbstårta med alla härliga jordgubbar så är jordgubbsgrottor ett alternativ som kräver lite mindre ansträngning och lite mindre tid.

Det här är en perfekt kaka att baka, som inte tar så lång tid och som passar perfekt att ta med sig på en solig picknick i gräset. Har du inte jordgubbar hemma? Då kan du göra sylt på vilka bär du vill. Tänk bara på att olika bär innehåller olika mycket vätska och därför kan du behöva justera mängden bär, citronsaft och socker därefter.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
jordgubbsgrottor

Jordgubbsgrottor

Portioner: 16

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl jordgubbssylt

Jordgubbssylt:
1,5 kg jordgubbar
1 nypa vaniljpulver
saften av två citroner
8 dl strösocker

Tips!

  • Förvara sylten mörkt och svalt i ett skafferi. Vill du att de ska hålla lite längre så kan du förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet.
  • Sylten funkar utmärkt att frysa, likaså kakorna.
  • Du kan enkelt testa om sylten är klar genom att klicka ut lite sylt på ett fat, låt svalna och dra sedan något genom sylten. Flyter sylten ihop igen så är den inte färdig, är den fast så är den klar.
  • Gör dina jordgubbsgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5-6 dl glutenfri mjölmix
  • Jordgubbsgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl jordgubbssylt

Jordgubbssylt:
1,5 kg jordgubbar
1 nypa vaniljpulver
saften av två citroner
8 dl strösocker

TIPS!

  • Förvara sylten mörkt och svalt i ett skafferi. Vill du att de ska hålla lite längre så kan du förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet.
  • Sylten funkar utmärkt att frysa, likaså kakorna.
  • Du kan enkelt testa om sylten är klar genom att klicka ut lite sylt på ett fat, låt svalna och dra sedan något genom sylten. Flyter sylten ihop igen så är den inte färdig, är den fast så är den klar.
  • Gör dina jordgubbsgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5-6 dl glutenfri mjölmix
  • Jordgubbsgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet på sylten ger ca 1 liter sylt och receptet på syltgrottorna ger ca 16 jordgubbsgrottor.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig. Går degen ändå inte ihop så kan du ha 1-2 msk vatten idegen och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
    Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  4. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda jordgubbsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
    Låt jordgubbsgrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
  5. Jordgubbssylt: Börja med att göra sylten. Skölj, rensa och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull och mixa till en pure med stavmixer. Tillsätt vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull.
  6. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Viktigt är att sockerkristallerna ska ha smält, detta sker vid 100-105 grader.
  7. Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket. Låt sylten svalna helt och hållet innan du använder den.
Steg för steg

Video

Receptet på sylten ger ca 1 liter sylt och receptet på syltgrottorna ger ca 16 jordgubbsgrottor.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig. Går degen ändå inte ihop så kan du ha 1-2 msk vatten idegen och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
    Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  4. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda jordgubbsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
    Låt jordgubbsgrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.
  5. Jordgubbssylt: Börja med att göra sylten. Skölj, rensa och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull och mixa till en pure med stavmixer. Tillsätt vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull.
  6. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Viktigt är att sockerkristallerna ska ha smält, detta sker vid 100-105 grader.
  7. Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket. Låt sylten svalna helt och hållet innan du använder den.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisa
Lisa
3 years ago

Hur gör man för att de inte ska spricka när man trycker för att göra ett hål?

Linnéa Ericson
Linnéa Ericson
3 years ago

Hej! Hur länge håller sylten?

Annika
Annika
3 years ago

Kan jag frysa dessa?

Tips!

  • Förvara sylten mörkt och svalt i ett skafferi. Vill du att de ska hålla lite längre så kan du förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet.
  • Sylten funkar utmärkt att frysa, likaså kakorna.
  • Du kan enkelt testa om sylten är klar genom att klicka ut lite sylt på ett fat, låt svalna och dra sedan något genom sylten. Flyter sylten ihop igen så är den inte färdig, är den fast så är den klar.
  • Gör dina jordgubbsgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5-6 dl glutenfri mjölmix
  • Jordgubbsgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?