Jordgubbscheesecake

Fotograf: Ulrika Pousette

En klassisk New York cheesecake med smak av svensk sommar! Den här bakade cheesecaken är ljuvligt krämig och toppas med en len jordgubbssås och färska bär, en perfekt dessert till sommarens alla fikastunder 😍 Receptet kommer från min senaste bok “En sötare sommar”, där du hittar massor av bakverk med en somrig twist. En enkel men imponerande cheesecake som garanterat blir en favorit på dessertbordet! Är du sugen på fler recept från boken, hittar du den genom att klicka här. Hoppas att du ska njuta av en härlig bak-sommar tillsammans med boken!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Jordgubbscheesecake

Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser

Botten
100 g smör
14 st digestivekex

Fyllning
900 g rumsvarmt naturell färskost
4 dl florsocker (240 g)
4 rumsvarma ägg
2,5 dl rumsvarm naturell yoghurt (flytande varianten), 3% (225 g)
2 tsk vaniljpasta (8 g) eller 2 msk vaniljsocker (18 g)
1,5 msk vetemjöl (13 g)
0,5 tsk salt

Jordgubbssås
400 g frysta eller tinade jordgubbar
2 dl florsocker (120 g)
2 krm agar agar-pulver

Garnering
Färska bär (här använde jag jordgubbar och hallon)

Tips!

  • Gör cheesecaken glutenfri genom att ersätta kexen med samma mängd glutenfria digestivekex och halvera mängden smör.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smöra och fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare (eller lägg kexen i en kraftig zip-lock-plastpåse och banka på dem med en kavel). Blanda smör och smul till en formbar massa och tryck ut den i botten på springformen, använd gärna baksidan av en matsked. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 10 minuter. Gör fyllningen under tiden.
  3. Rör ihop färskost och florsocker med en ballongvisp tills det precis bara går ihop till en jämn smet.
  4. Knäck ner ett ägg i taget under fortsatt omrörning. Tillsätt sedan yoghurt, vanilj, mjöl och salt. Fortsätt att röra tills det går ihop till en slät smet, inte mer.
  5. Häll fyllningen i formen. Ställ en djup plåt med cirka 5 deciliter vatten på botten av ugnen. Ställ cheesecaken på gallret i mitten av ugnen och sänk direkt till 125 grader. Grädda i 1 timme. Cheesecaken kommer att vara lite “vobblig” då, men den får perfekt konsistens när den har stått i några timmar (helst över natten) i kylskåpet.
  6. Lägg jordgubbar, florsocker och agar agar i en kastrull. Koka tills bären har blivit mosiga, det brukar ta några minuer. Mixa och passera blandningen genom en finmaskig sil för att få bort jordgubbarnas kärnor (om du vill, det är en smaksak). Låt såsen kallna i kylskåpet.
  7. Bred ut såsen jämnt över cheesecakens yta. Garnera med bär och servera. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

  • Gör cheesecaken glutenfri genom att ersätta kexen med samma mängd glutenfria digestivekex och halvera mängden smör.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?