Hemmagjord Noblesse

44 röster
noblesse
Att göra egen noblesse är superenkelt och väldigt gott. Dessutom går det att variera sin egen noblessechoklad i mängder. Bara fantasin sätter gränser! Foto: Ulrika Pousette

Ta din favoritchoklad, smält ner, tillsätt krisp, klart! Det är receptet på hemgjord noblesse. Len choklad av valfri sort blandat med corn flakes. That’s it! Vill man så kan man temperera chokladen, det är ett litet extrasteg som gör att du kan hålla dem i handen utan att de smälter och får fingeravtryck, men som inte alls behöver vara svårt. I det här inlägget får du nämligen inte bara recept på hemgjord noblesse utan en genväg på hur du tempererar choklad i microvågsugnen!

hemmagjord noblesse

Receptet ger ca 20 stycken noblesse per chokladsort om man gör dem med en diameter på ca 4-5 cm.

Ingredienser:

400 g choklad av valfri sort

3 dl corn flakes

Gör såhär:

  1. Täck en plåt eller bricka med bakplåtspapper.
  2. Krossa cornflakesen grovt, gärna med hjälp av en mortel. Det ska inte bli ett pulver, då förlorar man det krispiga tuggmotståndet.
  3. Finhacka chokladen du vill använda. Lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål och smält den chokladen i microvågsugnen i 30 sekunder åt gången eller över ett vattenbad, rör om och upprepa tills den nästan är helt smält.
  4. Tillsätt resten av chokladen och rör om tills allt smält. Fortsätt sedan röra om till den smälta chokladen når 30-31 grader för mjölkchoklad, 31-32 grader för mörk choklad och 29-30 grader för vit choklad.
  5. Du kan hoppa över tempereringen om du vill och istället bara smälta chokladen direkt men då blir det lätt fingeravtryck i noblessen och de måste förvaras i kylskåpet annars smälter de direkt.
  6. Tillsätt cornflakeskrosset och rör om tills de fördelat sig jämnt i den smälta chokladen.
  7. Häll ut noblessesmeten på bakplåtspappret och bre ut i ett tunt, jämnt lager. Låt stelna i rumstemperatur innan du stansar ut dina noblesse till runda kakor med hjälp av öppningen på ett glas eller en rund kakform.
  8. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet. Rumstemperatur går också då men då med fördel på ett svalt ställe.

TIPS!

  • Gör vegansk noblesse genom att använda vegansk choklad.
  • Gör glutenfri noblesse genom att använda glutenfria corn flakes.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

 

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anmol Waizy
Anmol Waizy
20 dagar sedan

Så gott och enkelt, tack! Kan inte du visa hur du stansar de till runda former?

Awara
Awara
20 dagar sedan

Går de bra att frysa ner?

Nina
Nina
19 dagar sedan

Hej Camilla!

Vill först tacka för alla dina fantastiska recept. Varje gång jag bakar efter dina recept (vilket är varenda gång) så blir resultatet SÅ gott och får alltid goda betyg från de jag bjuder fikat på.

Jag undrar vilka ”torra” kakor är bäst att baka om de ska fraktas i en burk i ca sju dagar? Jag ska skicka lite olika hembakta kakor till min släkting i Mellanöstern, och vill ju såklart baka dina men de ska ju helst inte bli helt oätliga. Är tacksam för svar! Ha det fint 🙂

Kommentatorn
Kommentatorn
17 dagar sedan

Wow så enkelt, ska testa det hemma genast😋👍

Sibyl Ericsson
Sibyl Ericsson
17 dagar sedan

Skall smeten fortfarande vara ljummen när man stansar ut nobleésen? Skall kakfatet smörjas så inte chokladen spricker?

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x