Hemmagjord Noblesse

98 röster
noblesse
Att göra egen noblesse är superenkelt och väldigt gott. Dessutom går det att variera sin egen noblessechoklad i mängder. Bara fantasin sätter gränser! Foto: Ulrika Pousette

Ta din favoritchoklad, smält ner, tillsätt krisp, klart! Det är receptet på hemgjord noblesse. Len choklad av valfri sort blandat med corn flakes. That’s it! Vill man så kan man temperera chokladen, det är ett litet extrasteg som gör att du kan hålla dem i handen utan att de smälter och får fingeravtryck, men som inte alls behöver vara svårt. I det här inlägget får du nämligen inte bara recept på hemgjord noblesse utan en genväg på hur du tempererar choklad i microvågsugnen!

hemmagjord noblesse

Receptet ger ca 20 stycken noblesse per chokladsort om man gör dem med en diameter på ca 4-5 cm.

Ingredienser:

400 g choklad av valfri sort

3 dl corn flakes

Gör såhär:

  1. Täck en plåt eller bricka med bakplåtspapper.
  2. Krossa cornflakesen grovt, gärna med hjälp av en mortel. Det ska inte bli ett pulver, då förlorar man det krispiga tuggmotståndet.
  3. Finhacka chokladen du vill använda. Lägg hälften av chokladen i en värmetålig skål och smält den chokladen i microvågsugnen i 30 sekunder åt gången eller över ett vattenbad, rör om och upprepa tills den nästan är helt smält.
  4. Tillsätt resten av chokladen och rör om tills allt smält. Fortsätt sedan röra om till den smälta chokladen når 30-31 grader för mjölkchoklad, 31-32 grader för mörk choklad och 29-30 grader för vit choklad.
  5. Du kan hoppa över tempereringen om du vill och istället bara smälta chokladen direkt men då blir det lätt fingeravtryck i noblessen och de måste förvaras i kylskåpet annars smälter de direkt.
  6. Tillsätt cornflakeskrosset och rör om tills de fördelat sig jämnt i den smälta chokladen.
  7. Häll ut noblessesmeten på bakplåtspappret och bre ut i ett tunt, jämnt lager. Låt stelna i rumstemperatur innan du stansar ut dina noblesse till runda kakor med hjälp av öppningen på ett glas eller en rund kakform.
  8. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet. Rumstemperatur går också då men då med fördel på ett svalt ställe.

TIPS!

  • Gör vegansk noblesse genom att använda vegansk choklad.
  • Gör glutenfri noblesse genom att använda glutenfria corn flakes.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

 

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

21 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anmol Waizy
Anmol Waizy
1 år sedan

Så gott och enkelt, tack! Kan inte du visa hur du stansar de till runda former?

Awara
Awara
1 år sedan

Går de bra att frysa ner?

Nina
Nina
1 år sedan

Hej Camilla!

Vill först tacka för alla dina fantastiska recept. Varje gång jag bakar efter dina recept (vilket är varenda gång) så blir resultatet SÅ gott och får alltid goda betyg från de jag bjuder fikat på.

Jag undrar vilka ”torra” kakor är bäst att baka om de ska fraktas i en burk i ca sju dagar? Jag ska skicka lite olika hembakta kakor till min släkting i Mellanöstern, och vill ju såklart baka dina men de ska ju helst inte bli helt oätliga. Är tacksam för svar! Ha det fint 🙂

Kommentatorn
Kommentatorn
1 år sedan

Wow så enkelt, ska testa det hemma genast😋👍

Sibyl Ericsson
Sibyl Ericsson
1 år sedan

Skall smeten fortfarande vara ljummen när man stansar ut nobleésen? Skall kakfatet smörjas så inte chokladen spricker?

Julia
Julia
1 år sedan

Hur lång långbarhet har dom? (Om dom inte frys)

Elin
Elin
1 år sedan

Förlåt för dum fråga.. men är det 20st per ”sats”? 200g choklad + corn flaket ger 20 nobless? Tack för alla fina recept 🥰

Lisette
Lisette
1 år sedan

Hejsan. Överanalyserar jag eller? Haha. Det står att du kan få ut 20st av varje chokladsort. Men är det baserat på att varje chokladsort är på 400g choklad? Enligt recept allting *3 Eller är det 400g/delat på tex. mjölkchoklad/vitchoklad? Hoppas du förstår 🙂 Med vänlig hälsning, Lisette.

Maarit M
Maarit M
1 år sedan

Hej bästa Camilla!
Vilken sorts choklad föredrar du helst att använda dig av när du gör Noblessen? Är det vanlig mjölkchoklad eller är det blockchoklad som används till bak och desserter? Det här ska jag definitivt göra till jul och kanske till och med droppa i lite pepparmyntsolja 😋
Tack snälla du för alla fantastiska recept du delar med dig av☺️!

Med vänlig hälsning Maarit M

Felix
1 år sedan

Vart står det att man ska använda noblese???

maria
maria
1 månad sedan

Om jag vill göra noblesse med apelsinsmak, hur bör jag göra då? 🙂

Andreas
Svara på  maria
1 månad sedan

Använd Apelsin choklad

21
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x