Häromdagen skulle jag baka något med karamelliserad mjölk (dulce de leche) och insåg att jag inte hade någon hemma. Klockan var sent och jag hade ändå ingen lust att gå ut i kylan för att handla så jag bestämde mig för att testa koka min egen karamelliserade mjölk från grunden. Alltså från scratch med mjölk, strösocker och bikarbonat. Jajamen, man behöver nämligen bara tre ingredienser för att åstadkomma denna karamelliserade härlighet i sitt eget kök. Det tar en stund att göra den, typ 2-3 h plus tid för att den ska stå i kylskåpet för att gotta till sig. Men det är sååå fantastiskt gott att göra sin egen.
Dulce de leche har sitt ursprung i latinamerika och är en tjock och söt mjölkbaserad karamellkräm. Typ kolasås utan grädde som är helt magisk att ha i bakverk (och att äta som den är med en sked!).
Receptet ger 5 dl hemmagjord karamelliserad mjölk (dulce de leche). Äter du växtbaserat, är laktosintollerant eller mjölkallergiker så kan du byta ut mjölken mot samma mängd fet kokosmjölk (bara det vita, ej vätskan).
Varför bikarbonat? Bikarbonatet förhindrar att mjölkproteinet koagulerar sig så att man får den där härligt lena karamellkrämen.
Fungerar röd laktosfri mjölk?
Ja 🙂
Undrar om det går att koka denna på havremjölk? 😊
Har inte testat med vegansk vispgrädde borde funka bättre då 🙂
Jag har kokat på havremjölk och den blev bra.
Kan du visa detta receptet med en video?… tack!
Det kan jag 😀
Om jag an änder kokosgrädde dåbehövs i te bikarbonat eller? För det är väl inget protein i kokosmjölken/grädden .
Jag har kört på bikarbonat oavsett om det är vanlig mjölk/grädde eller växtbaserad 🥰
Hur länge håller den sig? 😊
I flera veckor i kylskåpet ❤️
Kan man göra den sockerfri med vilka sötningsmedel som helst och byta rakt av?
Hejhej, har tyvärr inte testat detta 😊
Om den blivit för lös även efter att ha stått i kylskåpet till dagen efter. Kan man koka upp den igen för att få den tjockare?
Har provat och det gick bra.
Den blev sockrig efter att den svalnat. Vad har jag gjort för fel?