Hemmagjord karamelliserad mjölk

Häromdagen skulle jag baka något med karamelliserad mjölk (dulce de leche) och insåg att jag inte hade någon hemma. Klockan var sent och jag hade ändå ingen lust att gå ut i kylan för att handla så jag bestämde mig för att testa koka min egen karamelliserade mjölk från grunden. Alltså från scratch med mjölk, strösocker och bikarbonat. Jajamen, man behöver nämligen bara tre ingredienser för att åstadkomma denna karamelliserade härlighet i sitt eget kök. Det tar en stund att göra den, typ 2-3 h plus tid för att den ska stå i kylskåpet för att gotta till sig. Men det är sååå fantastiskt gott att göra sin egen.

Dulce de leche har sitt ursprung i latinamerika och är en tjock och söt mjölkbaserad karamellkräm. Typ kolasås utan grädde som är helt magisk att ha i bakverk (och att äta som den är med en sked!).

Receptet ger 5 dl hemmagjord karamelliserad mjölk (dulce de leche). Äter du växtbaserat, är laktosintollerant eller mjölkallergiker så kan du byta ut mjölken mot samma mängd fet kokosmjölk (bara det vita, ej vätskan).

Varför bikarbonat? Bikarbonatet förhindrar att mjölkproteinet koagulerar sig så att man får den där härligt lena karamellkrämen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Hemmagjord karamelliserad mjölk

Ingredienser

1 liter röd mjölk (3% fetthalt)
5 dl strösocker
1 tsk bikarbonat

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

1 liter röd mjölk (3% fetthalt)
5 dl strösocker
1 tsk bikarbonat

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Häll upp mjölken i en rymlig kastrull och låt koka upp. Dra bort kastrullen från spisplattan.
  2. Tillsätt strösockret och bikarbonat och rör om under fortsatt uppvärmning tills sockerkristallerna har smält.
  3. Sänk värmen till mycket låg värme (jag hade på nr 1 på en skala från 1-3) och låt sjuda i 2-3 timmar under tiden som du rör om då och då.
  4. På bilderna nedan ser du hur mjölken förändras under tiden du låter den sjuda. Sita bilden med skålen är hur den ser ut när den är klar.
  5. Häll den karamelliserade mjölken genom en finmaskig sil, ner i en rymlig, lufttät glasburk och låt stå i kylskåpet över natten för att tjockna. Sedan är det bara att börja använda den i din bakning.
Steg för steg

Inte de mest charmiga bilderna jag har tagit haha men gjorde som sagt detta mitt i natten. Förhoppningsvis hjälper det er att få en tydlig bild av hur länge ni ska koka er karamelliserad mjölk. Sjudtiden beror mycket på spisens effektivitet och på hur tjock och brynt du vill ha den.

Video
  1. Häll upp mjölken i en rymlig kastrull och låt koka upp. Dra bort kastrullen från spisplattan.
  2. Tillsätt strösockret och bikarbonat och rör om under fortsatt uppvärmning tills sockerkristallerna har smält.
  3. Sänk värmen till mycket låg värme (jag hade på nr 1 på en skala från 1-3) och låt sjuda i 2-3 timmar under tiden som du rör om då och då.
  4. På bilderna nedan ser du hur mjölken förändras under tiden du låter den sjuda. Sita bilden med skålen är hur den ser ut när den är klar.
  5. Häll den karamelliserade mjölken genom en finmaskig sil, ner i en rymlig, lufttät glasburk och låt stå i kylskåpet över natten för att tjockna. Sedan är det bara att börja använda den i din bakning.

Inte de mest charmiga bilderna jag har tagit haha men gjorde som sagt detta mitt i natten. Förhoppningsvis hjälper det er att få en tydlig bild av hur länge ni ska koka er karamelliserad mjölk. Sjudtiden beror mycket på spisens effektivitet och på hur tjock och brynt du vill ha den.

Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda Bergström
Amanda Bergström
5 years ago

Fungerar röd laktosfri mjölk?

Julia Persson
Julia Persson
5 years ago

Undrar om det går att koka denna på havremjölk? 😊

Sabina Grieves
Sabina Grieves
Svara till  Julia Persson
3 years ago

Jag har kokat på havremjölk och den blev bra.

Sara
Sara
4 years ago

Kan du visa detta receptet med en video?… tack!

Åsa
Åsa
3 years ago

Om jag an änder kokosgrädde dåbehövs i te bikarbonat eller? För det är väl inget protein i kokosmjölken/grädden .

Jenniefer
Jenniefer
3 years ago

Hur länge håller den sig? 😊

Pia
Pia
2 years ago

Kan man göra den sockerfri med vilka sötningsmedel som helst och byta rakt av?

Ann-Britt
Ann-Britt
2 years ago

Om den blivit för lös även efter att ha stått i kylskåpet till dagen efter. Kan man koka upp den igen för att få den tjockare?

Ann-Britt
Ann-Britt
Svara till  Ann-Britt
2 years ago

Har provat och det gick bra.

Evelina
Evelina
1 year ago

Den blev sockrig efter att den svalnat. Vad har jag gjort för fel?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?