Havrekakor med choklad

23 röster
havrekakor
Spröda havrekakor med choklad med en härligt segmjuk insida. Som en hybrid mellan drömmar och chocolate chip cookies.

Häromveckan bakade jag havrekakor med mina hemkunskapselever och innan dess hade jag aldrig bakat havrekakor. Hur sjukt? Att jag typ bakar allt mellan himmel och jord, i olika kombinationer och hybrider och så har den här lilla kakan bara fallit mellan stolarna. Originalet är ju utan choklad men eftersom jag älskar choklad så har jag helt enkelt tagit fram ett recept på spröda havrecookies. Ser ut som chocolate chip cookies fast med en lite sprödare konsistens, en lite segmjuk insida och massa god havre som inte bara bidrar till den härliga konsistensen utan också ger en riktigt god nötig smak.

havrekakor

Den här kakan är helt fantastiskt god. Ni vet, en sådär självklart god småkaka som man egentligen alltid borde ha redo i en lufttät burk i skafferiet.

Jag gjorde 30 stora havrekakor men vill du ha fler, i mindre format så funkar det bra det med. Tänk bara på att ju mindre dina kakor är, desto kortare tid behöver de i ugnen.

Ingredienser:

300 g mjukt, rumstempererat smör (mjölkfritt margarin för mjölkfritt/veganskt)

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

6 dl havregryn (rent havre/glutenfria havregryn för glutenfritt)

3 dl vetemjöl ( samma mängd leilas glutenfria mjölmix eller 3,5 dl finax glutenfri mjölmix för glutenfritt)

1 tsk hjorthornsalt

200 g mjölkchoklad (grovhackad eller chokladknappar) (vegansk choklad för mjölkfritt/veganskt)

ytterligare choklad + flingsalt att dekorera kakorna med

Steg för steg – bilder på hur man bakar havrekakor med choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Rör samman smör, strösocker och vaniljsocker krämigt i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom chokladen och arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Tillsätt choklad och arbeta ihop ytterligare bara precis tills chokladen fördelat sig jämnt i degen.
  5. Dela degen i 30 bitar (ca 40 g per bit) och rulla till bollar eller skopa upp med en glasskopa. Ha ordentligt med mellanrum mellan bollarna då de flyter ut i ugnen.
  6. Tryck till varje boll lite lätt med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg på kanterna. De ska dock fortfarande vara mjuka i mitten när de precis kommit ut ur ugnen.
  8. Ibland kan några kakor flyta ut ojämnt men du kan fixa till formen med hjälp av en sked, öppningen på ett runt glas eller liknande medan kakorna fortfarande är varma. Medan kakorna fortfarande är varma kan du också passa på att garnera med fler chokladbitar och flingsalt.
  9. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du serverar eller förvarar i lufttät burk i skafferiet.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnea
Linnea
19 dagar sedan

funkar det utan det hjorthornsaltet?

Yas
Yas
18 dagar sedan

Tack för detta recept, de blev jättegoda! Lite väl söta med mjölkchoklad, ska ha mörk choklad nästa gång. Eller kanske pistagenötter! Kan man frysa dessa?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x