
Hallonpaj är gott men hallonpaj med mandeltosca är ännu godare. Frasigt pajskal fyllt med syrliga hallon som sedan toppas med knäckigt mandeltoscatäcke. Bland de godaste pajerna jag ätit.

Det här är en såndär perfekt paj att fullkomligt dränka i vaniljsås haha. Jag är en sån som äter sås med paj snarare än paj med sås. Vill ni se vad jag menar så kan ni kika på min instagram här.
Receptet bakas i en rund pajform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Ingredienser (hallonfyllning):
300 g frysta hallon
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
1 msk strösocker
saft från 1 citron
Ingredienser (mandeltosca):
100 g smör
0,75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
Gör såhär:
- Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
- Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
- Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är blank.
- Ta bort aluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det.
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Fyll pajskalet med fyllningen.
- Lägg alla ingredienser till toscan förutom mandelspån i en kastrull. Rör om på låg värme tills du ser första bubblan. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner mandelspånen.
- Täck pajen med toscasmet och grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader (över- och undervärme) i 30 minuter eller tills toscan fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt pajen svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Servera med vaniljsås.