Hallonmarängtårta i långpanna

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets favoriter

Bakverk i långpanna måste vara bland de mest briljanta idéer vi har. Det är så smidigt att baka till många gäster när man bara kan baka allt i samma långpanna. Därför är dagens tårta just av det slaget. En härligt sötsyrlig och fräsch hallonmarängtårta i långpanna utan grädde! Fluffiga rulltårtsbottnar (ja, som inte rullas ihop då), syrlig hallonkompott, krämig vaniljkräm och fluffig maräng som bränns av med brännare.

Ni frågar mig ofta om just det här med brännare och vilken jag använder och denna brännare från Flameboy är riktigt bra och funkar perfekt för att bränna av maräng på tårtor, pajer och andra bakverk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Hallonmarängtårta i långpanna

Portioner: 35

Ingredienser

Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)
0,5 dl vatten

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna att toppa tårtan med)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (bottnar):
6 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Ingredienser (maräng):
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
färska hallon och färsk mynta att garnera tårtan med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 35st

Ingredienser

Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)
0,5 dl vatten

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna att toppa tårtan med)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (bottnar):
6 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Ingredienser (maräng):
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
färska hallon och färsk mynta att garnera tårtan med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  3. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  4. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  5. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  6. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  7. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  8. Häll upp vaniljkrämen i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet.
  9. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck dina långpannor med bakplåtspapper.
  10. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  11. Tillsätt resten av ingredienserna till dina bottnar och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  12. Häll upp smeten i två långpannor och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter, en i taget, eller tills att den fått en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du monterar tårtan.
  13. Bre ut hallonkompott på första botten. Lägg på andra botten och bre ut vaniljkräm. Ställ tårtan i kylskåpet för att sätta sig medan du förbereder marängen.
  14. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
    Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet.
  15. Spritsa eller bre ut marängen på tårtan. Bränn av marängen med din brännare och dekorera sedan med färska hallon och mynta.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  3. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  4. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  5. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning.
  6. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  7. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  8. Häll upp vaniljkrämen i en lufttät burk eller skål som du plastar över och låt svalna i kylskåpet.
  9. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck dina långpannor med bakplåtspapper.
  10. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  11. Tillsätt resten av ingredienserna till dina bottnar och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  12. Häll upp smeten i två långpannor och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter, en i taget, eller tills att den fått en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du monterar tårtan.
  13. Bre ut hallonkompott på första botten. Lägg på andra botten och bre ut vaniljkräm. Ställ tårtan i kylskåpet för att sätta sig medan du förbereder marängen.
  14. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
    Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet.
  15. Spritsa eller bre ut marängen på tårtan. Bränn av marängen med din brännare och dekorera sedan med färska hallon och mynta.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Malin
Malin
2 years ago

Hej!
Hur långt i förväg tänker du att man kan färdigställa tårtan med maräng och allt? Är det bättre att ha på maräng och bränna av den samma dag man serverar? Mvh, Malin 🙂

Andrea
Andrea
2 years ago

kan man först värma äggvitan och sockret på ett vattenbad tills sockret smälter sedan vispa det till fasta toppar? ger det samma effekt? har inget uttag brevid spisen så kan inte göra på ditt sätt

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?