
Foto: Ulrika Pousette
Det underbara med chocolate chip cookies är inte bara den segmjuka konsistensen och kolatonerna i smaken utan även hur mycket man kan variera dem både i chokladen men också med andra smaksättningar. Dessa godingar är riktigt fräscha och syrliga med rosa och fruktig ruby choklad och frystorkade hallon.

Receptet ger ca 30 medelstora halloncookies.
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk majsstärkelse
150 g rubychoklad
1,5 dl frystorkade hallon
Gör såhär:
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en krämig smet med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och majsstärkelse i en skål.
- Ha sedan i de torra ingredienserna i bunken med smör. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Ha sedan i rubychokladen (spara lite till garnering) och arbeta in det så det fördelar sig jämnt i degen.
- Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör men också att smakerna i kakorna utvecklas ordentligt.
- Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
- Använd en mindre glasskopa eller ett halvt decilitetmått för att fördela kakdegen till kakor på plåtarna med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje kaka.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills kanterna på kakorna fått en gyllenbrun färg.
- Garnera kakorna med mer rubychoklad och frystorkade hallon medan de fortfarande är varma och låt sedan kakorna svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
TIPS!
- Gör kakorna veganska, utan ägg och mjölkfria genom att byta ut chokladen mot vegansk choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och ägget med 3 msk vatten. Vegansk ruby choklad är svår att få tag på men då kan du istället använda vit vegansk choklad.
- Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.
Kan man frysa in dessa?
Går jättebra! ☺️
Mums! Var köper man rubychoklad?? Hur smakar det, har jag nog aldrig testat 😁Går det bra med vitchoklad annars?