Halimas Suugo iyo baasto

Fotograf: Vincent Reuter

Ramadan Mubarak allihopa! Min Ramadan-serie “Iftar med…” är tillbaka med en ny säsong, som jag hoppas ska förgylla er Ramadan med både glädje och inspiration. I det första avsnittet av “Iftar med…” får ni träffa föreläsaren och socionomen Halima Sadia, som bjuder oss på en helt magisk köttgryta med spaghetti – Suugo iyo baasto.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Halimas Suugo iyo baasto

Portioner: 4

Ingredienser

Köttsåsen:
600 g högrev (hackad/skuren i bitar)
1 paprika (valfria färger, strimlad)
4 vitlöksklyftor (rivna)
1 röd lök (strimlad)
1 gul lök (finhackad)
2-3 msk xawaash (se längre ner för recept)
5-6 st färska tomater, finhackade (kan ersättas med 1-2 burkar krossade tomater)
2 msk tomatpuré
2 potatisar (skalade och tärnade eller skivade i klyftor)
Färsk koriander (en liten knippe, finhackad)
1 tsk svartpeppar
4 msk olivolja
Salt efter smak

Xawaash kryddblandning:
(blanda ihop & förvara i en burk)
2 msk mald koriander
2 msk mald spiskummin
2 msk mald gurkmeja (ger den gula färgen)
1 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk mald ingefära
1 msk mald muskot
1 msk mald svartpeppar
1 msk mald vitpeppar
1 msk mald nejlika
1 msk mald paprika

Pastan:
400 g spaghetti
Vatten och salt för kokning

Basbaas (stark sås):
2 gröna chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
Saften av 1 lime
Färsk koriander (ca 2 msk hackad)

Övrigt till servering:
1-2 lime (klyftor vid sidan)
2 mogna bananer (valfritt, äts vid sidan av)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Köttsåsen: Hetta upp olivoljan i en kastrull eller djup stekpanna på medelhög värme.
  2. Skär upp högreven i mindre bitar. Finhacka den gula löken och riv vitlöken och stek gyllenbrun. Ha sedan ner högreven och bryn tills den fått en fin färg.
  3. Krydda köttet med xawaash-krydda och rör om.
  4. Finhacka tomaterna (eller krossade tomater på burk) och ha ner detta i köttet. Rör om och låt puttra tills tomaterna har smält ner till en sås.
  5. Blanda ner tomatpuré och låt puttra i några minuter till för att få fram smaken. Ha sedan i en skvätt vatten, för att få lite mer sås.
  6. Lägg i strimlad paprika, strimlad röd lök, potatisbitar och krydda med svartpeppar och salt efter smak.
  7. Sänk värmen och låt såsen småputtra i ca 35-45 minuter tills köttet är mört och potatisen är genomkokt.
  8. Under tiden kan du göra den starka såsen Basbaas.
  9. Lägg gröna chilifrukter, vitlök, salt och koriander i en mortel och mosa ihop ordentligt. (Alternativt kan du mixa allt med en liten mixer eller stavmixer.)
  10. Pressa i limejuice och rör om. Ställ åt sidan.
  11. När köttet börjar kännas mjukt kan du börja koka spaghettin enligt instruktionerna på förpackningen.
  12. När såsen är klar, rör ner hackad färsk koriander och stäng av värmen.
  13. Servera genom att lägga upp spaghetti och köttsås ovanpå. Servera med den starka såsen vid sidan, skivade limeklyftor och mogen banan för att balansera hettan med det söta. Hoppas att det ska smaka!
Video:

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?