Gräddbollar

Barnsligt goda och fluffigt sega gräddbollar eller mums mums och skumtoppar som det också heter. De är lite pilliga och kladdiga att göra men HELT KLART värt det.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

gräddbollar

Gräddbollar

Portioner: 20 stycken stora

Ingredienser

Botten
200 g mandelmassa

Stabilisering
2 dl vatten
5 g agar agar

Sockerlag
2 dl vatten
5 dl strösocker
100 g glykos

Maräng
6 äggvitor
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering
400 g mörk choklad
200 g riven kokos

Tips!

Du kan utesluta bottnarna om du vill. De blir lite svårare att garnera då men skummet blir ändå så pass stabilt att du kan köra utan botten.

Dela receptet

Portioner: 20 stycken storast

Ingredienser

Botten
200 g mandelmassa

Stabilisering
2 dl vatten
5 g agar agar

Sockerlag
2 dl vatten
5 dl strösocker
100 g glykos

Maräng
6 äggvitor
0,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering
400 g mörk choklad
200 g riven kokos

TIPS!

Du kan utesluta bottnarna om du vill. De blir lite svårare att garnera då men skummet blir ändå så pass stabilt att du kan köra utan botten.

Dela receptet

Såhär gör du:

 

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme). Skiva mandelmassan, forma dom till jämna rundlar och placera på plåtar med bakplåtspapper.
  2. Förbered Agar Agar-lösningen. Värm försiktigt upp 2 dl vatten till en temperatur mellan 35–40 °C i en kastrull. Blanda i agar agar – pulver och se till att det är ordentligt upplöst. Låt blandningen svälla under lock i minst 30 minuter. Här är det viktigt att vara tålmodig och låta agar agar absorbera vattnet väl.
  3. Sockerlagen: Koka upp vatten, socker och glykos i en liten kastrull. När sockerlagen börjar koka, använd en tesil för att skumma bort eventuella orenheter. För att undvika karamellisering är det viktigt att röra om ordentligt och se till att sockret löses upp helt och hållet innan kokningen når högre temperaturer.
  4. Koka sockerlagen till 110 °C. Häll försiktigt i den förberedda agar agar-lösningen och ta kastrullen bort från värmen. Här är det viktigt att vara snabb och säkerställa en jämn blandning.
  5. Marängen: Medan sockerlagen kokar upp, vispa äggvitan till ett vitt, fast skum i en bunke av glas eller metall. Ha sedan ner strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden.
  6. Återvänd kastrullen till värmen och koka sockerlagen till 116 °C. Häll sedan den varma sockerlagen långsamt ner i marängen under konstant vispning. Det är viktigt att vara tålmodig här och se till att sockerlagen hälls gradvis för att undvika att marängen kollapsar.
  7. Forma gräddbollarna: Spritsa skummassan på dina bottnar och låt dom stelna i kylskåpet under tiden som du förbereder chokladen.
  8. Garnera med choklad och kokos: Smält chokladen över ett vattenbad eller i en mikrovågsugn. Doppa varje gräddboll först i choklad, låt rinna av och rulla dem i sen kokos. Placera dem på ett papper för att stelna.

 

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

 

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme). Skiva mandelmassan, forma dom till jämna rundlar och placera på plåtar med bakplåtspapper.
  2. Förbered Agar Agar-lösningen. Värm försiktigt upp 2 dl vatten till en temperatur mellan 35–40 °C i en kastrull. Blanda i agar agar – pulver och se till att det är ordentligt upplöst. Låt blandningen svälla under lock i minst 30 minuter. Här är det viktigt att vara tålmodig och låta agar agar absorbera vattnet väl.
  3. Sockerlagen: Koka upp vatten, socker och glykos i en liten kastrull. När sockerlagen börjar koka, använd en tesil för att skumma bort eventuella orenheter. För att undvika karamellisering är det viktigt att röra om ordentligt och se till att sockret löses upp helt och hållet innan kokningen når högre temperaturer.
  4. Koka sockerlagen till 110 °C. Häll försiktigt i den förberedda agar agar-lösningen och ta kastrullen bort från värmen. Här är det viktigt att vara snabb och säkerställa en jämn blandning.
  5. Marängen: Medan sockerlagen kokar upp, vispa äggvitan till ett vitt, fast skum i en bunke av glas eller metall. Ha sedan ner strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden.
  6. Återvänd kastrullen till värmen och koka sockerlagen till 116 °C. Häll sedan den varma sockerlagen långsamt ner i marängen under konstant vispning. Det är viktigt att vara tålmodig här och se till att sockerlagen hälls gradvis för att undvika att marängen kollapsar.
  7. Forma gräddbollarna: Spritsa skummassan på dina bottnar och låt dom stelna i kylskåpet under tiden som du förbereder chokladen.
  8. Garnera med choklad och kokos: Smält chokladen över ett vattenbad eller i en mikrovågsugn. Doppa varje gräddboll först i choklad, låt rinna av och rulla dem i sen kokos. Placera dem på ett papper för att stelna.

 

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Du kan utesluta bottnarna om du vill. De blir lite svårare att garnera då men skummet blir ändå så pass stabilt att du kan köra utan botten.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?