Glaserade donuts

Fotograf: Ulrika Pousette

Drömmer du om fluffiga, hemmagjorda donuts med glansig glasyr? Då är det här receptet för dig! De här glaserade donutsen är mjuka, luftiga och precis sådär perfekta som man vill att donuts ska vara, friterade till gyllene perfektion och doppade i en söt glasyr. Ett enkelt grundrecept som ger riktigt lyxiga resultat! Gör dem extra fina genom att ha på ditt favorit strössel 😍

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Glaserade donuts

Portioner: ca 30 st

Ingredienser

Deg
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl

Fritering
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

Glasyr
25 g smör
125 g mjölk
300 g florsocker
1 msk vaniljsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula ner jästen i en stor bunke och häll över mjölken. Rör runt tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sedan ägg, strösocker, vaniljsocker, kardemumma och smör, men vänta med saltet och spara ungefär hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  2. När allt blandats, tillsätt saltet och sedan lite mjöl i taget under fortsatt knådning. Knåda degen i maskin på medelhastighet i minst 10 minuter tills den är smidig och börjar släppa från kanterna. Den ska fortfarande kännas lite kladdig, men inte fastna.
  3. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är cirka 1 cm tjock. Använd ett glas eller en rund utstickare för att stansa ut cirklar. Gör sedan ett hål i mitten med till exempel öppningen på en tyll. Du kan också trycka igenom ett finger i mitten och snurra degen runt fingret, det ger ett lite mer rustikt utseende men fungerar lika bra.
  4. Placera dina utstansade donuts på bakplåtspappersklädda plåtar (även om de inte ska gräddas i ugn är plåtarna smidiga att förvara dem på). Täck med en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i 2–3 timmar, eller tills de har puffat upp sig ordentligt.
  5. Hetta upp oljan till 175 grader. Fritera några donuts i taget, cirka 1 minut per sida, tills de fått fin färg. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. För att göra glasyren, smälter du smör i en kastrull och sedan har i mjölken, florsockret och vaniljsockret. Rör samman till en jämn och klumpfri glasyr.
  7. Doppa dina friterade donuts i glasyren en och en, på varje sida. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?