Galette med jordgubbar

9 röster
Galette med massor av jordgubbar.
Foto: Ulrika Pousette

Låt mig presentera livets godaste jordgubbspaj i form av en galette! Skillnaden mellan en galette och en paj är egentligen bara formen och utförandet. En galette bakas inte i en pajform. Istället kavlas pajdegen ut, fyllningen läggs i mitten och sedan viks de överblivna kanterna av degen över. Det ser ut lite som en pizza, faktiskt.

Receptet ger ca 8 bitar galette med jordgubbar.

Pajskal:

125 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 ägg

Fyllning:

750 g färska jordgubbar

66 g strösocker 

3 msk majsstärkelse 

1 msk vaniljsocker

Garnering:

1 ägg att pensla med

0,5 dl rårösocker

Gör såhär:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  4. Fyllning: Skär av bladen på jordgubbarna. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en rymlig skål.
  5. Ha ner resten av ingredienserna till fyllningen i skålen och blanda ihop tills alla ingredienserna blandat sig väl med jordgubbarba.
  6. Kavla ut degen till en cirkel med diameter på ca 24 cm på ett mjölat bakplåtspapper.
  7. Skeda upp fyllningen i ett jämnt lager av degcirkeln men lämna en marginal med ca 4 cm längd med kanterna.
  8. Vik över kanterna av den överblivna degen så att du får som en ram runt fyllningen.
  9. Pensla kanterna med uppvispat ägg, garnera med rårörsocker och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
  10. Låt pajen svalna lite i rumstemperatur innan du serverar den med en kula glass.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alma Karlhager
Alma Karlhager
8 månader sedan

Ser gott ut!

Monica
Monica
8 månader sedan

Går det bra med hallon om en inte har eller gillar jordgubbar? Någon justering i så fall?

Karin
5 månader sedan

Kan man göra denna med frysta jordgubbar också?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x