Galette med jordgubbar

Fotograf: Ulrika Pousette

Galette med massor av jordgubbar.

Låt mig presentera livets godaste jordgubbspaj i form av en galette! Skillnaden mellan en galette och en paj är egentligen bara formen och utförandet. En galette bakas inte i en pajform. Istället kavlas pajdegen ut, fyllningen läggs i mitten och sedan viks de överblivna kanterna av degen över. Det ser ut lite som en pizza, faktiskt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

galette med jordgubbar

Galette med jordgubbar

Portioner: 8

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg

Fyllning:
750 g färska jordgubbar
66 g strösocker
3 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg att pensla med
0,5 dl rårösocker

Tips!

Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg

Fyllning:
750 g färska jordgubbar
66 g strösocker
3 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg att pensla med
0,5 dl rårösocker

TIPS!

Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  4. Fyllning: Skär av bladen på jordgubbarna. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en rymlig skål.
  5. Ha ner resten av ingredienserna till fyllningen i skålen och blanda ihop tills alla ingredienserna blandat sig väl med jordgubbarba.
  6. Kavla ut degen till en cirkel med diameter på ca 24 cm på ett mjölat bakplåtspapper.
  7. Skeda upp fyllningen i ett jämnt lager av degcirkeln men lämna en marginal med ca 4 cm längd med kanterna.
  8. Vik över kanterna av den överblivna degen så att du får som en ram runt fyllningen.
  9. Pensla kanterna med uppvispat ägg, garnera med rårörsocker och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
  10. Låt pajen svalna lite i rumstemperatur innan du serverar den med en kula glass.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  4. Fyllning: Skär av bladen på jordgubbarna. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en rymlig skål.
  5. Ha ner resten av ingredienserna till fyllningen i skålen och blanda ihop tills alla ingredienserna blandat sig väl med jordgubbarba.
  6. Kavla ut degen till en cirkel med diameter på ca 24 cm på ett mjölat bakplåtspapper.
  7. Skeda upp fyllningen i ett jämnt lager av degcirkeln men lämna en marginal med ca 4 cm längd med kanterna.
  8. Vik över kanterna av den överblivna degen så att du får som en ram runt fyllningen.
  9. Pensla kanterna med uppvispat ägg, garnera med rårörsocker och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
  10. Låt pajen svalna lite i rumstemperatur innan du serverar den med en kula glass.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alma Karlhager
Alma Karlhager
1 year ago

Ser gott ut!

Monica
Monica
1 year ago

Går det bra med hallon om en inte har eller gillar jordgubbar? Någon justering i så fall?

Karin
1 year ago

Kan man göra denna med frysta jordgubbar också?

Tips!

Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?