Friterad kanelbulle

Nedräkningen har börjat! På torsdag är det kanelbullens dag och därmed också en av sveriges viktigaste fikadagar om ni frågar mig (med betoning på “en av” eftersom att chokladbollar också har en speciell plats i mitt hjärta). Ett fenomen som florerat den senaste mycket på sociala medier är friterad kanelbulle och jag var bara tvungen att testa det själv!

Så himla frasig, fluffig och god! Man får inte nog och den kommer liksom i en perfekt munsbitsstorlek. Poff så har man ätit allihopa haha. Men är de små så får man ju ta både två och flera.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Friterad kanelbulle

Portioner: 50

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
5 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):
25 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
1 msk malen kanel
125 g smör
100 g strösocker (1 dl)
0,5 kg vetemjöl (8 dl)
0,5 tsk salt
mat- eller rapsolja att fritera i
2 dl strösocker och 1 dl kanel att rulla de friterade kanelbullarna i

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 50st

Ingredienser

Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
5 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):
25 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
1 msk malen kanel
125 g smör
100 g strösocker (1 dl)
0,5 kg vetemjöl (8 dl)
0,5 tsk salt
mat- eller rapsolja att fritera i
2 dl strösocker och 1 dl kanel att rulla de friterade kanelbullarna i

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Låt degen jäsa i 2-3 timmar innan du delar den i bitar à 20 g styck (ca 50 stycken)
  6. Platta ut varje del i handen och klicka ut fyllning i mitten av den. Vik in och nyp ihop kanterna och rulla ihop till en jämn boll. Se till att det verkligen sluter tätt så att bollen inte öppnar sig vid fritering.
  7. Värm upp oljan i en djup och tjockbottnad kastrull till 170-180 grader.
  8. Eftersom att bollarna är små går friteringen ganska snabbt så håll koll hela tiden och se till att vända bollarna i oljan så att ytan får en jämn och fin färg och gräddning.
    Ta upp bollarna med hålslev och lägg på hushållspapper så att överflödig olja rinner av. Rulla dem sedan i kanel- och sockerblandningen.
    Servera direkt och njut!
Steg för steg

Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Låt degen jäsa i 2-3 timmar innan du delar den i bitar à 20 g styck (ca 50 stycken)
  6. Platta ut varje del i handen och klicka ut fyllning i mitten av den. Vik in och nyp ihop kanterna och rulla ihop till en jämn boll. Se till att det verkligen sluter tätt så att bollen inte öppnar sig vid fritering.
  7. Värm upp oljan i en djup och tjockbottnad kastrull till 170-180 grader.
  8. Eftersom att bollarna är små går friteringen ganska snabbt så håll koll hela tiden och se till att vända bollarna i oljan så att ytan får en jämn och fin färg och gräddning.
    Ta upp bollarna med hålslev och lägg på hushållspapper så att överflödig olja rinner av. Rulla dem sedan i kanel- och sockerblandningen.
    Servera direkt och njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sophie
Sophie
3 years ago

Går de att frysa in? 🙂

Malin
Malin
3 years ago

25g mjölk = 2,5dl mjölk. Det är något som inte stämmer. Följde receptet i din app och degen blev stenhård så tillsatte mer mjölk😅

Kajsa
Kajsa
2 years ago

Kan man använda torrjäst?😊

Last edited 2 years ago by Kajsa

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?