Fluffigt japanskt mjölkbröd

Fotograf: Ulrika Pousette

Ett fluffigt och smakrikt mjölkbröd som alla gillar! Grunden till detta bröd är tangzhong, en metod där man värmer en del vetemjöl och vatten till en klistrig smet. Detta gör att man inte behöver lika mycket mjöl för att degen ska hålla ihop, vilket i sin tur ger ett saftigare och luftigare bröd. Gott precis som det är! Här behövs egentligen inga pålägg. Knappt ens smör…

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Fluffigt japanskt mjölkbröd

Portioner: 1 bröd

Ingredienser

Tangzhong:
0,3 dl vetemjöl (18 g)
1 1/4 dl mjölk (125 g), 3%

Deg:
5 dl vetemjöl (300 g)
1/2 tsk salt (3 g)
4 msk strösocker (54 g)
2 tsk torrjäst (6 g)
1 ägg
1 1/4 dl mjölk (125 g), 3%
1 sats tangzhong
3 msk mjukt, rumsvarmt smör

Pensling:
1 ägg + 1/2 tsk vatten och en nypa salt

Garnering:
Lite flingsalt

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 1 brödst

Ingredienser

Tangzhong:
0,3 dl vetemjöl (18 g)
1 1/4 dl mjölk (125 g), 3%

Deg:
5 dl vetemjöl (300 g)
1/2 tsk salt (3 g)
4 msk strösocker (54 g)
2 tsk torrjäst (6 g)
1 ägg
1 1/4 dl mjölk (125 g), 3%
1 sats tangzhong
3 msk mjukt, rumsvarmt smör

Pensling:
1 ägg + 1/2 tsk vatten och en nypa salt

Garnering:
Lite flingsalt

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Tangzhong: Blanda mjöl och vatten i en kastrull och rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Värm under konstant omrörning på medelvärme tills smeten börjar tjockna. Ta bort kastrullen från värmen när blandningen når 65 grader. Låt smeten svalna helt och hållet, gärna inplastad i kylskåpet.
  2. Deg: Blanda ihop mjöl, salt, socker och jäst i en bunke till en köksma­skin. Gör en grop i mitten.
  3. Rör ihop ägg, mjölk och tangzhong i en skål. Häll blandningen i mjölgropen.
  4. Kör maskinen på låg hastighet tills allt går ihop till en kladdig deg. Tillsätt smöret lite i taget under fortsatt bearbetning. Kör i cirka 20 minuter, fortfarande på låg hastighet, eller tills degen har blivit elastisk och inte längre är kladdig.
  5. Smörj en stor bunke med olja. Forma degen till en boll och lägg den i bunken. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 40 minuter.
  6. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 9 lika stora bitar. Forma bitarna till bollar, lägg plastfolie över och låt jäsa i yt­terligare 15 minuter.
  7. Kavla ut varje degbit till en oval, cirka 30 cm lång. Vik in kort­ sidorna så att de möts på mitten och rulla sedan ihop från ena kortsidan. Upprepa proceduren med resten av degbitarna.
  8. Sprid ut rullarna jämnt i en springform, diameter 23 cm, fodrad med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa i ytterligare 45–60 minuter.
  9. Sätt ugnen på 175 grader (över­ och undervärme).
  10. Vispa ihop ingredienserna till penslingen lite lätt och pensla brö­det. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Lyft ut brödet ur formen med hjälp av bakplåtspappret och låt det svalna lite på galler. Strö över lite flingsalt och servera direkt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Tangzhong: Blanda mjöl och vatten i en kastrull och rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Värm under konstant omrörning på medelvärme tills smeten börjar tjockna. Ta bort kastrullen från värmen när blandningen når 65 grader. Låt smeten svalna helt och hållet, gärna inplastad i kylskåpet.
  2. Deg: Blanda ihop mjöl, salt, socker och jäst i en bunke till en köksma­skin. Gör en grop i mitten.
  3. Rör ihop ägg, mjölk och tangzhong i en skål. Häll blandningen i mjölgropen.
  4. Kör maskinen på låg hastighet tills allt går ihop till en kladdig deg. Tillsätt smöret lite i taget under fortsatt bearbetning. Kör i cirka 20 minuter, fortfarande på låg hastighet, eller tills degen har blivit elastisk och inte längre är kladdig.
  5. Smörj en stor bunke med olja. Forma degen till en boll och lägg den i bunken. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 40 minuter.
  6. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 9 lika stora bitar. Forma bitarna till bollar, lägg plastfolie över och låt jäsa i yt­terligare 15 minuter.
  7. Kavla ut varje degbit till en oval, cirka 30 cm lång. Vik in kort­ sidorna så att de möts på mitten och rulla sedan ihop från ena kortsidan. Upprepa proceduren med resten av degbitarna.
  8. Sprid ut rullarna jämnt i en springform, diameter 23 cm, fodrad med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa i ytterligare 45–60 minuter.
  9. Sätt ugnen på 175 grader (över­ och undervärme).
  10. Vispa ihop ingredienserna till penslingen lite lätt och pensla brö­det. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Lyft ut brödet ur formen med hjälp av bakplåtspappret och låt det svalna lite på galler. Strö över lite flingsalt och servera direkt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?