Prenumerera på mitt nyhetsbrev
För exklusiva erbjudanden, baktips och receptinspiration
Följ mig på mina kanaler:
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Beställ min senaste bok:
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
Långkok
4 st oxkind eller 1 kg högrev delad i fyra bitar.
2 gul lök, grovt delad
4 vitlöksklyftor, grovt delad
4 st champinjoner, grovt delad
1 tomat, grovt delad
2 msk torkad timjan
1 flaska alkoholfritt rödvin á 750ml, gärna ett fylligt vid med fruktig karaktär (det går att byta ut mot mer fond som det gjordes i avsnittet)
1 liter ox eller kalvfond (buljong)
Ev. lite vatten.
Salt & peppar
0.5 dl vätska av picklad
Picklad silverlök
1 stor silverlök, skivad i båtar (gul lök funkar med)
1 dl socker
1 dl champagnevinäger/vitvinsvinäger
1 dl vatten
Potatispuré
1 kg potatis, mjölig, jag använde mandelpotatis
100 g smör
0.5 dl mjölk
2 dl grädde
Salt
Tillbehör
4 st grönkålsblad, delad i bitar
200 g kycklingbacon, tärnat
4 st champinjoner, delad i bitar
1 st ask kryddkrasse
Tips!
Långkok:
Sätt ugnen på 160°c, över- och undervärme.
Stek köttbitarna tills dom fått fin färg i en stor kastrull eller långpanna som klarar ugnen. Gå i med lök, vitlök, tomat, svamp, torkad timjan, salt och peppar. Stek någon minut. Gå sedan i med hela flaskan rödvin (eller bara fond) och oxfonden. Fyll upp så att köttet precis täcks av vätskan, du kan eventuellt behöva lite vatten här.
Koka på hög värme i ca 10 min. Sätt sedan aluminiumfolie på, stick några hål och ställ i ugnen på 160°c i ca 2.5 – 3 timmar, eller tills köttet är mört. Du kan även koka det på låg värme på spisen, i ca 3 timmar.
Gör under tiden:
Picklad lök, blanda socker, vinäger och vatten tills sockret löst upp sig. Gå i med den skivade silverlöken och ställ undan.
Potatispuré,Skala och koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten. Värm smöret, mjölken och grädden tills varm (i mikron). Sila av vattnet från potatisen, pressa genom potatispress* och gå i med den varma vätskeblandningen Blanda allt och smaka av med salt. (*Har du ingen potatispress så kan du mixa allt med elvisp istället)
När ca 2.5 timme gått ska köttet vara mört, är det inte det så ställer du in allting igen och låter det gå ytterligare 30 min eller tills köttet är mjukt och mört. Lyft sedan av köttbitarna från vätskan, och koka ner vätska tills ca 1/3 av vätskan finns kvar. Sila av och gå i med den picklade lökvätskan, koka ihop till önskad konsistens på såsen. Smaka av med salt.
Vid servering,
Stek upp baconet, svampen, grönkålen och den picklade silverlöken. Glazera köttbitarna i såsen och lägg upp med potatispurén. Toppa med krasse.
Portioner: 4 portionerst
Ingredienser
Långkok
4 st oxkind eller 1 kg högrev delad i fyra bitar.
2 gul lök, grovt delad
4 vitlöksklyftor, grovt delad
4 st champinjoner, grovt delad
1 tomat, grovt delad
2 msk torkad timjan
1 flaska alkoholfritt rödvin á 750ml, gärna ett fylligt vid med fruktig karaktär (det går att byta ut mot mer fond som det gjordes i avsnittet)
1 liter ox eller kalvfond (buljong)
Ev. lite vatten.
Salt & peppar
0.5 dl vätska av picklad
Picklad silverlök
1 stor silverlök, skivad i båtar (gul lök funkar med)
1 dl socker
1 dl champagnevinäger/vitvinsvinäger
1 dl vatten
Potatispuré
1 kg potatis, mjölig, jag använde mandelpotatis
100 g smör
0.5 dl mjölk
2 dl grädde
Salt
Tillbehör
4 st grönkålsblad, delad i bitar
200 g kycklingbacon, tärnat
4 st champinjoner, delad i bitar
1 st ask kryddkrasse
TIPS!
Långkok:
Sätt ugnen på 160°c, över- och undervärme.
Stek köttbitarna tills dom fått fin färg i en stor kastrull eller långpanna som klarar ugnen. Gå i med lök, vitlök, tomat, svamp, torkad timjan, salt och peppar. Stek någon minut. Gå sedan i med hela flaskan rödvin (eller bara fond) och oxfonden. Fyll upp så att köttet precis täcks av vätskan, du kan eventuellt behöva lite vatten här.
Koka på hög värme i ca 10 min. Sätt sedan aluminiumfolie på, stick några hål och ställ i ugnen på 160°c i ca 2.5 – 3 timmar, eller tills köttet är mört. Du kan även koka det på låg värme på spisen, i ca 3 timmar.
Gör under tiden:
Picklad lök, blanda socker, vinäger och vatten tills sockret löst upp sig. Gå i med den skivade silverlöken och ställ undan.
Potatispuré,Skala och koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten. Värm smöret, mjölken och grädden tills varm (i mikron). Sila av vattnet från potatisen, pressa genom potatispress* och gå i med den varma vätskeblandningen Blanda allt och smaka av med salt. (*Har du ingen potatispress så kan du mixa allt med elvisp istället)
När ca 2.5 timme gått ska köttet vara mört, är det inte det så ställer du in allting igen och låter det gå ytterligare 30 min eller tills köttet är mjukt och mört. Lyft sedan av köttbitarna från vätskan, och koka ner vätska tills ca 1/3 av vätskan finns kvar. Sila av och gå i med den picklade lökvätskan, koka ihop till önskad konsistens på såsen. Smaka av med salt.
Vid servering,
Stek upp baconet, svampen, grönkålen och den picklade silverlöken. Glazera köttbitarna i såsen och lägg upp med potatispurén. Toppa med krasse.
Långkok:
Sätt ugnen på 160°c, över- och undervärme.
Stek köttbitarna tills dom fått fin färg i en stor kastrull eller långpanna som klarar ugnen. Gå i med lök, vitlök, tomat, svamp, torkad timjan, salt och peppar. Stek någon minut. Gå sedan i med hela flaskan rödvin (eller bara fond) och oxfonden. Fyll upp så att köttet precis täcks av vätskan, du kan eventuellt behöva lite vatten här.
Koka på hög värme i ca 10 min. Sätt sedan aluminiumfolie på, stick några hål och ställ i ugnen på 160°c i ca 2.5 – 3 timmar, eller tills köttet är mört. Du kan även koka det på låg värme på spisen, i ca 3 timmar.
Gör under tiden:
Picklad lök, blanda socker, vinäger och vatten tills sockret löst upp sig. Gå i med den skivade silverlöken och ställ undan.
Potatispuré,Skala och koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten. Värm smöret, mjölken och grädden tills varm (i mikron). Sila av vattnet från potatisen, pressa genom potatispress* och gå i med den varma vätskeblandningen Blanda allt och smaka av med salt. (*Har du ingen potatispress så kan du mixa allt med elvisp istället)
När ca 2.5 timme gått ska köttet vara mört, är det inte det så ställer du in allting igen och låter det gå ytterligare 30 min eller tills köttet är mjukt och mört. Lyft sedan av köttbitarna från vätskan, och koka ner vätska tills ca 1/3 av vätskan finns kvar. Sila av och gå i med den picklade lökvätskan, koka ihop till önskad konsistens på såsen. Smaka av med salt.
Vid servering,
Stek upp baconet, svampen, grönkålen och den picklade silverlöken. Glazera köttbitarna i såsen och lägg upp med potatispurén. Toppa med krasse.
Följ mig på mina kanaler:
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Favoritkategorier:
Mina produkter:
Dispenser för bakning
699 SEK