Dumlekakor – småkakor med dumlegömma

56 röster
dumlekakor
Segmjuka dumlekakor med dumlegömma och flingsalt.

Att ha ett ordentligt lager med småkakor hemma i burkar är alltid en bra idé. Oavsett om det är till gäster eller för oväntat sötsug. En kaka som kan vara bra att lägga till i lagret med småkakor är dumlekakor. De här enkla småkakorna med dumlegömma är barnsligt goda!

dumlekakor

Segmjuka kakor med en dumlekola i mitten och lite flingsalt. Som fyllda dumlecookies helt enkelt. Ni bara måste prova de här kakorna!

Receptet ger ca 16-20 kakor dumlekakor.

Ingredienser:

100 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

3,75 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

16-20 dumlekolor

flingsalt att dekorera med

dumlekakor steg för steg
Steg för steg bilder på hur man bakar dumlekakor.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärm) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. I en bunke mäter du upp smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa ihop krämigt med elvisp.
  3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ta bort elvispen och sikta ner de torra ingredienserna. Arbeta ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  5. Dela degen i 16-20 delar (beroende på hur många kakor du vill göra). Platta till varje del i handen, en i taget. Lägg en dumlekola i mitten på degplattan. Vik över kanterna så att kolan täcks och rulla ihop till en jämn boll.
  6. Lägg bollen på plåten och platta till lite lätt. Ha generöst med mellanrum mellan degbollarna.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna flytit ut, inte längre är glansiga och har fått en lätt gyllenbrun färg.
  8. Låt kakorna svalna helt och hållet innan servering. Garnera gärna med flingsalt.

TIPS!

  • Gör kakorna utan ägg genom att ersätta ägget mot 2 msk vatten.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maja
Maja
1 år sedan

Går det bra att frysa dom här?😍

Jenny
Jenny
1 år sedan

Har du använt brunt farinsocker eller farin strö?

Allexandra
Allexandra
11 månader sedan

Hur gör jag dem glutenfria 😅

lisa
lisa
Svara på  Camilla Hamid
23 dagar sedan

Jag testade göra glutenfria, funkade inte alls bra för mig:( väldigt läs smet och likande mer havreflarn haha

Christina
Christina
10 månader sedan

Hej!
Varför kan man inte skriva ut receptet?

Elsa
Elsa
7 månader sedan

Hur kan jag förvara kakorna på bästa sätt? 🙂

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x