Dumlekakor – småkakor med dumlegömma

105 röster
dumlekakor
Segmjuka dumlekakor med dumlegömma och flingsalt.

Att ha ett ordentligt lager med småkakor hemma i burkar är alltid en bra idé. Oavsett om det är till gäster eller för oväntat sötsug. En kaka som kan vara bra att lägga till i lagret med småkakor är dumlekakor. De här enkla småkakorna med dumlegömma är barnsligt goda!

dumlekakor

Segmjuka kakor med en dumlekola i mitten och lite flingsalt. Som fyllda dumlecookies helt enkelt. Ni bara måste prova de här kakorna!

Receptet ger ca 16-20 kakor dumlekakor.

Ingredienser:

100 g rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

3,75 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

16-20 dumlekolor

flingsalt att dekorera med

dumlekakor steg för steg
Steg för steg bilder på hur man bakar dumlekakor.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärm) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. I en bunke mäter du upp smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa ihop krämigt med elvisp.
  3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ta bort elvispen och sikta ner de torra ingredienserna. Arbeta ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  5. Dela degen i 16-20 delar (beroende på hur många kakor du vill göra). Platta till varje del i handen, en i taget. Lägg en dumlekola i mitten på degplattan. Vik över kanterna så att kolan täcks och rulla ihop till en jämn boll.
  6. Lägg bollen på plåten och platta till lite lätt. Ha generöst med mellanrum mellan degbollarna.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna flytit ut, inte längre är glansiga och har fått en lätt gyllenbrun färg.
  8. Låt kakorna svalna helt och hållet innan servering. Garnera gärna med flingsalt.

TIPS!

  • Gör kakorna utan ägg genom att ersätta ägget mot 2 msk vatten.

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
29 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maja
Maja
2 år sedan

Går det bra att frysa dom här?😍

Kalle
Kalle
1 år sedan

Kan man ersätta bikarbonat med något annat ?

Jenny
Jenny
1 år sedan

Har du använt brunt farinsocker eller farin strö?

Haben
Haben
Svara på  Camilla Hamid
10 månader sedan

Funkar farin strö?

Allexandra
Allexandra
1 år sedan

Hur gör jag dem glutenfria 😅

lisa
lisa
Svara på  Camilla Hamid
8 månader sedan

Jag testade göra glutenfria, funkade inte alls bra för mig:( väldigt läs smet och likande mer havreflarn haha

Christina
Christina
1 år sedan

Hej!
Varför kan man inte skriva ut receptet?

Elsa
Elsa
1 år sedan

Hur kan jag förvara kakorna på bästa sätt? 🙂

Åsa
Åsa
1 år sedan

Har gjort dem två gånger nu, SÅ GODA! Men andra gången så gick det hål på nästan allihop i ugnen och dumlen började flyta ut, vad har jag gjort för fel? 🙁

Ronja
Ronja
7 månader sedan

Går det att ersätta ägget? 🙂

Katarina
Katarina
7 månader sedan

Gjorde dubbel sats men insåg att jag inte att tillräckligt med kolor så jag klickade ut Nutella , frös in dom en stund och rullade in på samma sätt, funkade jättebra

Julia
Julia
5 månader sedan

Fantastiskt goda kakor! Alla jag har bjudit har älskat dem!

Hälsningar Gun
Hälsningar Gun
3 månader sedan

Går utmärkt att frysa. Blir lika sega i konsistensen.

Mette
Mette
2 månader sedan

Hur lång tid tar de att göra?

Anna
Anna
1 månad sedan

Kan man baka dessa fast med Marianne-godis istället?!

Anna
Anna
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Provade idag och ja… Det blev epic fail 🤣 godisen smälte inte överhuvudtaget, men kakdegen blev fin… den sprack inte alls som när man har Dumle i. God kakdeg med en stenhård karamell i mitten helt enkelt 🤣🙈

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x