Dumlekakor – småkakor med dumlegömma

Segmjuka dumlekakor med dumlegömma och flingsalt.

Att ha ett ordentligt lager med småkakor hemma i burkar är alltid en bra idé. Oavsett om det är till gäster eller för oväntat sötsug. En kaka som kan vara bra att lägga till i lagret med småkakor är dumlekakor. De här enkla småkakorna med dumlegömma är barnsligt goda!

Segmjuka kakor med en dumlekola i mitten och lite flingsalt. Som fyllda dumlecookies helt enkelt. Ni bara måste prova de här kakorna!

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
dumlekakor

Dumlekakor – småkakor med dumlegömma

Portioner: 16-20

Ingredienser

100 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
16-20 dumlekolor
flingsalt att dekorera med

Tips!

  • Gör kakorna utan ägg genom att ersätta ägget mot 2 msk vatten.

Dela receptet

Portioner: 16-20st

Ingredienser

100 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
16-20 dumlekolor
flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • Gör kakorna utan ägg genom att ersätta ägget mot 2 msk vatten.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärm) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. I en bunke mäter du upp smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa ihop krämigt med elvisp.
  3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ta bort elvispen och sikta ner de torra ingredienserna. Arbeta ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  5. Dela degen i 16-20 delar (beroende på hur många kakor du vill göra). Platta till varje del i handen, en i taget. Lägg en dumlekola i mitten på degplattan. Vik över kanterna så att kolan täcks och rulla ihop till en jämn boll.
  6. Lägg bollen på plåten och platta till lite lätt. Ha generöst med mellanrum mellan degbollarna.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna flytit ut, inte längre är glansiga och har fått en lätt gyllenbrun färg.
  8. Låt kakorna svalna helt och hållet innan servering. Garnera gärna med flingsalt.
Steg för steg

dumlekakor steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärm) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  2. I en bunke mäter du upp smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa ihop krämigt med elvisp.
  3. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ta bort elvispen och sikta ner de torra ingredienserna. Arbeta ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  5. Dela degen i 16-20 delar (beroende på hur många kakor du vill göra). Platta till varje del i handen, en i taget. Lägg en dumlekola i mitten på degplattan. Vik över kanterna så att kolan täcks och rulla ihop till en jämn boll.
  6. Lägg bollen på plåten och platta till lite lätt. Ha generöst med mellanrum mellan degbollarna.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna flytit ut, inte längre är glansiga och har fått en lätt gyllenbrun färg.
  8. Låt kakorna svalna helt och hållet innan servering. Garnera gärna med flingsalt.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
31 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maja
Maja
4 years ago

Går det bra att frysa dom här?😍

Kalle
Kalle
4 years ago

Kan man ersätta bikarbonat med något annat ?

Jenny
Jenny
4 years ago

Har du använt brunt farinsocker eller farin strö?

Haben
Haben
Svara till  camillahamid
3 years ago

Funkar farin strö?

Allexandra
Allexandra
4 years ago

Hur gör jag dem glutenfria 😅

lisa
lisa
Svara till  camillahamid
3 years ago

Jag testade göra glutenfria, funkade inte alls bra för mig:( väldigt läs smet och likande mer havreflarn haha

Christina
Christina
4 years ago

Hej!
Varför kan man inte skriva ut receptet?

Elsa
Elsa
3 years ago

Hur kan jag förvara kakorna på bästa sätt? 🙂

Åsa
Åsa
3 years ago

Har gjort dem två gånger nu, SÅ GODA! Men andra gången så gick det hål på nästan allihop i ugnen och dumlen började flyta ut, vad har jag gjort för fel? 🙁

Ronja
Ronja
3 years ago

Går det att ersätta ägget? 🙂

Katarina
Katarina
3 years ago

Gjorde dubbel sats men insåg att jag inte att tillräckligt med kolor så jag klickade ut Nutella , frös in dom en stund och rullade in på samma sätt, funkade jättebra

Julia
Julia
2 years ago

Fantastiskt goda kakor! Alla jag har bjudit har älskat dem!

Hälsningar Gun
Hälsningar Gun
2 years ago

Går utmärkt att frysa. Blir lika sega i konsistensen.

Mette
Mette
2 years ago

Hur lång tid tar de att göra?

Anna
Anna
2 years ago

Kan man baka dessa fast med Marianne-godis istället?!

Anna
Anna
Svara till  camillahamid
2 years ago

Provade idag och ja… Det blev epic fail 🤣 godisen smälte inte överhuvudtaget, men kakdegen blev fin… den sprack inte alls som när man har Dumle i. God kakdeg med en stenhård karamell i mitten helt enkelt 🤣🙈

Jessica
Jessica
2 years ago

Varför flyter alltid dumlekolan ut när man gör dessa? Rullar in dom jätte fint i degen men ändå håller kakorna inte ihop?

Last edited 2 years ago by Jessica

Tips!

  • Gör kakorna utan ägg genom att ersätta ägget mot 2 msk vatten.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?