Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärm) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
- I en bunke mäter du upp smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa ihop krämigt med elvisp.
- Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ta bort elvispen och sikta ner de torra ingredienserna. Arbeta ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
- Dela degen i 16-20 delar (beroende på hur många kakor du vill göra). Platta till varje del i handen, en i taget. Lägg en dumlekola i mitten på degplattan. Vik över kanterna så att kolan täcks och rulla ihop till en jämn boll.
- Lägg bollen på plåten och platta till lite lätt. Ha generöst med mellanrum mellan degbollarna.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna flytit ut, inte längre är glansiga och har fått en lätt gyllenbrun färg.
- Låt kakorna svalna helt och hållet innan servering. Garnera gärna med flingsalt.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Går det bra att frysa dom här?😍
Funkar utmärkt!
Kan man ersätta bikarbonat med något annat ?
Dubbelt så mycket bakpulver men kommer att ge något ljusare kakor 🥰
Har du använt brunt farinsocker eller farin strö?
Brunt farinsocker 🙂
Funkar farin strö?
Ja, men ger inte lika sega kakor 🥰
Hur gör jag dem glutenfria 😅
Har inte testat att baka dem glutenfria men om någon annan testat får de gärna svara här 😀
Jag testade göra glutenfria, funkade inte alls bra för mig:( väldigt läs smet och likande mer havreflarn haha
Hej!
Varför kan man inte skriva ut receptet?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Jag har bett ansvarig att lägga in funktionen på bloggen 🤗
Hur kan jag förvara kakorna på bästa sätt? 🙂
I en lufttät burk i skafferiet, i kylen om du vill att de ska hålla riktigt länge men då förlorar de lite av den sega konsistensen 🙂
Har gjort dem två gånger nu, SÅ GODA! Men andra gången så gick det hål på nästan allihop i ugnen och dumlen började flyta ut, vad har jag gjort för fel? 🙁
Går det att ersätta ägget? 🙂
Hejhej Ronja, förlåt för sent svar. Under tips finner du följande: Gör kakorna utan ägg genom att ersätta ägget mot 2 msk vatten. 🥰
Gjorde dubbel sats men insåg att jag inte att tillräckligt med kolor så jag klickade ut Nutella , frös in dom en stund och rullade in på samma sätt, funkade jättebra
Vad smart! 🤩
Fantastiskt goda kakor! Alla jag har bjudit har älskat dem!
😍😍😍
Går utmärkt att frysa. Blir lika sega i konsistensen.
Toppen! 😍
Hur lång tid tar de att göra?
Max 45 minuter från början till slut 🙂
Kan man baka dessa fast med Marianne-godis istället?!
Har inte prövat detta själv, men det borde gå! Låter smarrigt, säg gärna till om du testar! 🥰
Provade idag och ja… Det blev epic fail 🤣 godisen smälte inte överhuvudtaget, men kakdegen blev fin… den sprack inte alls som när man har Dumle i. God kakdeg med en stenhård karamell i mitten helt enkelt 🤣🙈
Varför flyter alltid dumlekolan ut när man gör dessa? Rullar in dom jätte fint i degen men ändå håller kakorna inte ihop?
Hejhej, svårt att säga. Degen kanske var lite för varm, pröva ställa dem i kylen en stund innan du bakar av dem 🥰