Drömtårta

Fotograf: Ulrika Pousette

Drömtårta är ett bakverk med spröd pajbotten, len vaniljkola, vispad pannacotta och färska bär.

Om du vill baka något som känns som en tårta och ser festligt ut så ska du baka drömtårta. Det är ju egentligen inte en tårta per definition men jag har ändå valt att kalla den det för att den är lika pampig som en tårta. Många olika konsistenser men enkel att baka! Den behöver inte ens ugn för att bakas.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

drömtårta

Drömtårta

Portioner: 6-8

Ingredienser

Vaniljpannacotta:
0,5 tsk agar agar pulver
5 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta eller 1 vaniljstång

Pajskal:
15 digestivekex
100 g smör

Vaniljkola:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Topping:
150 g färska jordgubbar
150 g färska hallon
citronmeliss

Tips!

Gör din drömtårta glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbla mängden glutenfria digestivekex.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Vaniljpannacotta:
0,5 tsk agar agar pulver
5 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta eller 1 vaniljstång

Pajskal:
15 digestivekex
100 g smör

Vaniljkola:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Topping:
150 g färska jordgubbar
150 g färska hallon
citronmeliss

TIPS!

Gör din drömtårta glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbla mängden glutenfria digestivekex.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 6-8 bitar drömtårta.

  1. Vispad pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull förutom vaniljpastan. Använder du vaniljstång så har du i den från början men du behöver först dela den på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både skal och frön i kastrullen.
  2. Låt pannacottan värmas upp och aktivt koka i 3-4 minuter under försiktig omrörning hela tiden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen, blanda ner vaniljpasta om du använder det istället för vaniljstång och häll över pannacottan i en värmetålig bunke eller skål. Låt pannacottan svalna och stelna i kylskåpet i minst 4h men helst över natten.
  4. Pajskal: Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
  5. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
  6. Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
  7. Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 118 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet) När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
  8. Montering & dekoration: Vispa pannacottan med hjälp av en elvisp tills den blir fluffig och spritspar. Toppa tårtan med den genom att klicka eller sprits ut den. Garnera med färska bär och citronmeliss.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 6-8 bitar drömtårta.

  1. Vispad pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull förutom vaniljpastan. Använder du vaniljstång så har du i den från början men du behöver först dela den på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både skal och frön i kastrullen.
  2. Låt pannacottan värmas upp och aktivt koka i 3-4 minuter under försiktig omrörning hela tiden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen, blanda ner vaniljpasta om du använder det istället för vaniljstång och häll över pannacottan i en värmetålig bunke eller skål. Låt pannacottan svalna och stelna i kylskåpet i minst 4h men helst över natten.
  4. Pajskal: Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
  5. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
  6. Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
  7. Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 118 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet) När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
  8. Montering & dekoration: Vispa pannacottan med hjälp av en elvisp tills den blir fluffig och spritspar. Toppa tårtan med den genom att klicka eller sprits ut den. Garnera med färska bär och citronmeliss.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnéa
Linnéa
1 year ago

Hej! Hur stor pajform/springform behöver man?

Anna
Anna
1 year ago

Hej, går det att använda Gelesocker multi istället för agar agar-pulver till pannacottan? 😊

Annika Arén
Annika Arén
1 year ago

Hur stor pajform använder du till drömtårtan?🎂😍

Ida
Ida
1 year ago

Hej! Var köper man agar agar pulver?

Johanna
Johanna
1 year ago

Hej! Går den att förbereda några timmar innan servering? 💕

Josefine
Josefine
1 year ago

Hej! Hur långt innan servering kan man spritsa på pannacottan?

Elin
Elin
1 year ago

Hej! Ser så himla god ut! Går det bra att förbereda alla moment dagen innan? Ev vispa pannacottan och montera den på kola strax innan servering?

Josefine
Josefine
1 year ago

Hej! Hur långt i förväg kan man lägga på pannacottan?

Ebba
Ebba
1 year ago

Jag planerar att förbereda det mesta av tårtan dagen innan servering, kan digestivebotten + kolan förvaras i kylen under natten eller ska den förvaras i rumstemperatur? (Kommer spritsa på pannacotta precis innan servering)

Kristin
Kristin
10 months ago

Kan man bytte ut agar agar med gelatin?

Paula
Paula
10 months ago

Hej Camilla, vilket fin recept!
tror du det går att använda gelatinblad som vanligt istället för agar agar i pannacottan?

Petra
Petra
10 months ago

Funkar det lika bra med laktosfri grädde?

Jonna
Jonna
8 months ago

Hej,
Denna tårta ser supersmaskig ut. Går det att göra botten o kolan i förväg, frysa in o ta fram några dagar senare? Hur lång tid behöver det i så fall för att tina? Och ska det tina i kyl eller rumstemperatur?

Tips!

Gör din drömtårta glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbla mängden glutenfria digestivekex.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?