Drömtårta

41 röster
Drömtårta är ett bakverk med spröd pajbotten, len vaniljkola, vispad pannacotta och färska bär.
Foto: Ulrika Pousette

Om du vill baka något som känns som en tårta och ser festligt ut så ska du baka drömtårta. Det är ju egentligen inte en tårta per definition men jag har ändå valt att kalla den det för att den är lika pampig som en tårta. Många olika konsistenser men enkel att baka! Den behöver inte ens ugn för att bakas.

Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger 6-8 bitar drömtårta.

Vaniljpannacotta:

0,5 tsk agar agar pulver

5 dl vispgrädde

0,75 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta eller 1 vaniljstång

Pajskal:

15 digestivekex

100 g smör

Vaniljkola:

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Topping:

150 g färska jordgubbar

150 g färska hallon

citronmeliss

Gör såhär:

  1. Vispad pannacotta: Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull förutom vaniljpastan. Använder du vaniljstång så har du i den från början men du behöver först dela den på mitten, skrapa ur fröna och ha ner både skal och frön i kastrullen.
  2. Låt pannacottan värmas upp och aktivt koka i 3-4 minuter under försiktig omrörning hela tiden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen, blanda ner vaniljpasta om du använder det istället för vaniljstång och häll över pannacottan i en värmetålig bunke eller skål. Låt pannacottan svalna och stelna i kylskåpet i minst 4h men helst över natten.
  4. Pajskal: Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
  5. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
  6. Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
  7. Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 118 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet) När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
  8. Montering & dekoration: Vispa pannacottan med hjälp av en elvisp tills den blir fluffig och spritspar. Toppa tårtan med den genom att klicka eller sprits ut den. Garnera med färska bär och citronmeliss.

TIPS!

  • Gör din drömtårta glutenfri genom att byta ut digestivekexen mot dubbla mängden glutenfria digestivekex.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnéa
Linnéa
1 månad sedan

Hej! Hur stor pajform/springform behöver man?

Annika Arén
Annika Arén
1 månad sedan

Hur stor pajform använder du till drömtårtan?🎂😍

Ida
Ida
1 månad sedan

Hej! Var köper man agar agar pulver?

Johanna
Johanna
1 månad sedan

Hej! Går den att förbereda några timmar innan servering? 💕

Josefine
Josefine
1 månad sedan

Hej! Hur långt innan servering kan man spritsa på pannacottan?

Elin
Elin
1 månad sedan

Hej! Ser så himla god ut! Går det bra att förbereda alla moment dagen innan? Ev vispa pannacottan och montera den på kola strax innan servering?

Ebba
Ebba
1 månad sedan

Jag planerar att förbereda det mesta av tårtan dagen innan servering, kan digestivebotten + kolan förvaras i kylen under natten eller ska den förvaras i rumstemperatur? (Kommer spritsa på pannacotta precis innan servering)

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x