Drömmar med choklad och flingsalt

12 röster
drömmar med choklad och flingsalt
Spröda drömmar med bitar av mörk choklad och flingsalt. Drömmarnas drömmar i småkaksformat!
Foto: Ulrika Pousette

Det bästa sättet att piffa upp en vanlig småkaka är nästan alltid med choklad. I det här receptet har jag pimpat spröda vaniljdrömmar med många bitar av mörk choklad och lite flingsalt. Det är så härligt med sprödheten i drömmar, särskilt när det möter bitar av choklad. Drömmar är en så himla tacksam kaka att både baka och bjuda på. Omtyckt av alla och väldigt god att äta. Dessutom är det omöjligt att bara ta en – man får liksom inte nog av sprödheten och smaken.

drömmar choklad

Receptet ger 50 stycken drömmar med choklad och flingsalt.

Ingredienser:

100 g mjukt, rumstempererat smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl

200 g mörk choklad (55% kakaohalt)

flingsalt

Steg för steg – bilder på hur man bakar drömmar med choklad och flingsalt.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper.
  2. Arbeta samman smör, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
  3. Tillsätt matoljan lite i taget under konstant omrörning.
  4. Blanda hjortronsalt och vetemjöl i en skål. Sikta ner detta i smörblandningen och arbeta snabbt samman alltsammans bara precis tills dess att det går ihop till en deg.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och tillsätt den till degen. Arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i degen.
  6. Dela degen i 50 lika stora delar (ca 20 g per degbit) och rulla till jämna bollar.
  7. Fördela bollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum (kakorna flyter ut under gräddning).
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 20 minuter. Kakorna ska inte hunnit få färg men flutit ut och fått en matt yta.
  9. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar dem eller förvarar dem i lufttät burk i rumstemperatur eller i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör drömmarna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk choklad.
  • Gör drömmarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk pofiber och vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix (t. ex Semper fin mix)
Prenumerera
Notis om
guest
15 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Britta Hedström
Britta Hedström
14 dagar sedan

Ska flinsaltet på när det kommer ur ugnen, eller före?

Sofia Berggren
Sofia Berggren
14 dagar sedan

Älskar dina recept! Men jag har en fråga om det här, går det att använda något annat än hjorthornssalt? ❣️

Sofia Berggren
Sofia Berggren
Svara på  Camilla Hamid
10 dagar sedan

Gjorde dessa med hjorthornssalt ändå men jag gjorde olika smaker. Hade inte mörk choklad så tog ljus. Så gjorde halva degen med ljus choklad och andra halvan med vit choklad och kokosflingor. De blev så himla goda ❤️😍

Hanna
Hanna
14 dagar sedan

Hej! Måste man ha hjortronsalt eller kan man använda vanligt?

Kristina
Kristina
14 dagar sedan

Hej Camilla! Underbart recept som jag måste bara prova! 😊 En fråga när har jag flingsaltet? Är det i degen eller efter de är klara?

Mvh
Kristina

Eva Ahlman
Eva Ahlman
14 dagar sedan

När ska man tillsätta flungsaltet?

Emily
Emily
14 dagar sedan

Super roligt att pröva 🥰 ska smöret vara saltat (salted butter or unsalted) eller ska man använda osaltat smör?, tack så mycket.

Grace
Grace
13 dagar sedan

Kan man byta ut sockret mot tex Stevia?

15
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x