Drömmar med choklad och flingsalt

Spröda drömmar med bitar av mörk choklad och flingsalt. Drömmarnas drömmar i småkaksformat!

Det bästa sättet att piffa upp en vanlig småkaka är nästan alltid med choklad. I det här receptet har jag pimpat spröda vaniljdrömmar med många bitar av mörk choklad och lite flingsalt. Det är så härligt med sprödheten i drömmar, särskilt när det möter bitar av choklad. Drömmar är en så himla tacksam kaka att både baka och bjuda på. Omtyckt av alla och väldigt god att äta. Dessutom är det omöjligt att bara ta en – man får liksom inte nog av sprödheten och smaken.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

drömmar småkakor

Drömmar med choklad och flingsalt

Portioner: 50

Ingredienser

100 g mjukt, rumstempererat smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
200 g mörk choklad (55% kakaohalt)
flingsalt

Tips!

  • Gör drömmarna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk choklad.
  • Gör drömmarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk pofiber och vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix (t. ex Semper fin mix)

Dela receptet

Portioner: 50st

Ingredienser

100 g mjukt, rumstempererat smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
200 g mörk choklad (55% kakaohalt)
flingsalt

TIPS!

  • Gör drömmarna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk choklad.
  • Gör drömmarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk pofiber och vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix (t. ex Semper fin mix)

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper.
  2. Arbeta samman smör, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
  3. Tillsätt matoljan lite i taget under konstant omrörning.
  4. Blanda hjortronsalt och vetemjöl i en skål. Sikta ner detta i smörblandningen och arbeta snabbt samman alltsammans bara precis tills dess att det går ihop till en deg.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och tillsätt den till degen. Arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i degen.
  6. Dela degen i 50 lika stora delar (ca 20 g per degbit) och rulla till jämna bollar.
  7. Fördela bollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum (kakorna flyter ut under gräddning).
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 20 minuter. Kakorna ska inte hunnit få färg men flutit ut och fått en matt yta.
  9. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar dem eller förvarar dem i lufttät burk i rumstemperatur eller i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper.
  2. Arbeta samman smör, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
  3. Tillsätt matoljan lite i taget under konstant omrörning.
  4. Blanda hjortronsalt och vetemjöl i en skål. Sikta ner detta i smörblandningen och arbeta snabbt samman alltsammans bara precis tills dess att det går ihop till en deg.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och tillsätt den till degen. Arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i degen.
  6. Dela degen i 50 lika stora delar (ca 20 g per degbit) och rulla till jämna bollar.
  7. Fördela bollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum (kakorna flyter ut under gräddning).
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 20 minuter. Kakorna ska inte hunnit få färg men flutit ut och fått en matt yta.
  9. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar dem eller förvarar dem i lufttät burk i rumstemperatur eller i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.7 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
27 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Britta Hedström
Britta Hedström
2 years ago

Ska flinsaltet på när det kommer ur ugnen, eller före?

Sofia Berggren
Sofia Berggren
2 years ago

Älskar dina recept! Men jag har en fråga om det här, går det att använda något annat än hjorthornssalt? ❣️

Sofia Berggren
Sofia Berggren
Svara till  camillahamid
2 years ago

Gjorde dessa med hjorthornssalt ändå men jag gjorde olika smaker. Hade inte mörk choklad så tog ljus. Så gjorde halva degen med ljus choklad och andra halvan med vit choklad och kokosflingor. De blev så himla goda ❤️😍

Hanna
Hanna
2 years ago

Hej! Måste man ha hjortronsalt eller kan man använda vanligt?

Kristina
Kristina
2 years ago

Hej Camilla! Underbart recept som jag måste bara prova! 😊 En fråga när har jag flingsaltet? Är det i degen eller efter de är klara?

Mvh
Kristina

Eva Ahlman
Eva Ahlman
2 years ago

När ska man tillsätta flungsaltet?

Emily
Emily
2 years ago

Super roligt att pröva 🥰 ska smöret vara saltat (salted butter or unsalted) eller ska man använda osaltat smör?, tack så mycket.

Grace
Grace
2 years ago

Kan man byta ut sockret mot tex Stevia?

Linda
Linda
2 years ago

Mina kakor blev inte alls sådär fluffiga o fina utan helt platta! Vad gjorde jag för fel? :/

Helena
Helena
2 years ago

Hur länge skulle du säga att dessa klara sig i rumstemperatur?

Ingela Bylund
Ingela Bylund
2 years ago

Hej Camilla!
Jag är stort fan av dina recept och videos ⭐️
Jag undrar hur länge kakorna håller vid förvaring i kylen?
Med vänlig hälsning, Ingela

Lenita
Lenita
2 years ago

Kan man frysa dessa? Hur länge håller domni frysen?

Mawada
Mawada
2 years ago

Vad händer om man inte använder hjortonsaltet

Mawada
Mawada
2 years ago

Och vad gör flingsaltet

Tips!

  • Gör drömmarna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk choklad.
  • Gör drömmarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk pofiber och vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix (t. ex Semper fin mix)

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?