
Foto: Ulrika Pousette
Det bästa sättet att piffa upp en vanlig småkaka är nästan alltid med choklad. I det här receptet har jag pimpat spröda vaniljdrömmar med många bitar av mörk choklad och lite flingsalt. Det är så härligt med sprödheten i drömmar, särskilt när det möter bitar av choklad. Drömmar är en så himla tacksam kaka att både baka och bjuda på. Omtyckt av alla och väldigt god att äta. Dessutom är det omöjligt att bara ta en – man får liksom inte nog av sprödheten och smaken.

Receptet ger 50 stycken drömmar med choklad och flingsalt.
Ingredienser:
100 g mjukt, rumstempererat smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
200 g mörk choklad (55% kakaohalt)
flingsalt

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper.
- Arbeta samman smör, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
- Tillsätt matoljan lite i taget under konstant omrörning.
- Blanda hjortronsalt och vetemjöl i en skål. Sikta ner detta i smörblandningen och arbeta snabbt samman alltsammans bara precis tills dess att det går ihop till en deg.
- Grovhacka den mörka chokladen och tillsätt den till degen. Arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i degen.
- Dela degen i 50 lika stora delar (ca 20 g per degbit) och rulla till jämna bollar.
- Fördela bollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum (kakorna flyter ut under gräddning).
- Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 20 minuter. Kakorna ska inte hunnit få färg men flutit ut och fått en matt yta.
- Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar dem eller förvarar dem i lufttät burk i rumstemperatur eller i kylskåpet.
TIPS!
- Gör drömmarna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och använda vegansk choklad.
- Gör drömmarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk pofiber och vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix (t. ex Semper fin mix)
Ska flinsaltet på när det kommer ur ugnen, eller före?
Efter ugnen 🥰
Älskar dina recept! Men jag har en fråga om det här, går det att använda något annat än hjorthornssalt? ❣️
Tusen tack fina ❤️ Bakpulver eller bikarbonat men det är just hjorthornssalt som gör att de spricker upp och blir så spröda.
Gjorde dessa med hjorthornssalt ändå men jag gjorde olika smaker. Hade inte mörk choklad så tog ljus. Så gjorde halva degen med ljus choklad och andra halvan med vit choklad och kokosflingor. De blev så himla goda ❤️😍
Hej! Måste man ha hjortronsalt eller kan man använda vanligt?
Hejhej! Hjorthornssalt är ett måste för att de ska bli sådär uppspruckna och spröda 🥰
Hej Camilla! Underbart recept som jag måste bara prova! 😊 En fråga när har jag flingsaltet? Är det i degen eller efter de är klara?
Mvh
Kristina
Hejhej! Stort tack 🙂 Direkt efter gräddning ❤️
När ska man tillsätta flungsaltet?
Efter gräddning 🥰
Super roligt att pröva 🥰 ska smöret vara saltat (salted butter or unsalted) eller ska man använda osaltat smör?, tack så mycket.
Osaltat går bra 🥰
Kan man byta ut sockret mot tex Stevia?
Absolut 🥰
Mina kakor blev inte alls sådär fluffiga o fina utan helt platta! Vad gjorde jag för fel? :/
Hejhej! Använde du hjorthornssalt? ❤️
Hur länge skulle du säga att dessa klara sig i rumstemperatur?
Hejhej Helena, förlåt för sent svar! Kakorna förvara du bäst i en tätsluten burk, 2-3 veckor i rumstemperatur 🥰
Hej Camilla!
Jag är stort fan av dina recept och videos ⭐️
Jag undrar hur länge kakorna håller vid förvaring i kylen?
Med vänlig hälsning, Ingela
Hejhej Ingela, förlåt för sent svar! Kakorna förvara du bäst i en tätsluten burk, 2-3 veckor i rumstemperatur och 2-3 månader i frysen 🥰
Kan man frysa dessa? Hur länge håller domni frysen?
Funkar utmärkt! Håller i frysen minst 3 månader i lufttät burk.
Vad händer om man inte använder hjortonsaltet
Det blir inte det spruckna utseendet och den spröda konsistensen som är typsikt för just drömmar 🥰
Och vad gör flingsaltet
Det ger en god smak, balanserar upp sötman 🥰