Så här gör du:
- Som jag nämnt många gånger tidigare så är rumstempererade ingredienser A och O för att lyckas med bakning. Att försöka skapa den perfekta smeten med en kylskåpskall mjölk och smält smör slutar ofta i en katastrof, så se till att ha tagit ut ingredienserna i god tid innan (se: flera timmar).
- Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
- Blanda vetemjöl, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen för hård för att forma! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
- Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
- Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 35 g brukar vara en bra vikt. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
- Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora de spröda kanterna med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
- Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt! Sen är det bara att hugga in.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.