Digestivekex

digestivekex2.jpg

Jag använder digestivekex massor i min bakning. I allt från cheesecakes till pannacottapajer och oftast så använder jag köpta digestivekex. Men nu kände jag helt enkelt att det var dags att baka egna från grunden. Och vet ni? Det är sjukt lätt att baka egna digestivekex och dessutom kan man enkelt göra dem till goda mellanmålskex med minimalt med socker.

Dessutom är de sjukt enkla att göra veganska digestivekex. Det gjorde jag idag genom att använda mjölkfri margarin.

Receptet ger 26 stycken digestivekex som väger lika mycket som de köpta så du kan enkelt använda de här digestivekexen på samma sätt som du använder vanliga digestivekex i bakning.

Jag gjorde mina utan sirap den här gången då jag ville kunna ge dem till barnen som mellanmål. Vill du ha dem lite sötare kan du använda sirap (se ingredienslistan nedan) men uteslut då vattnet.

Ingredienser:

1,5 dl havregryn

3 dl grovt rågmjöl (kan bytas ut mot 4 dl vetemjöl)

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 msk brunt farinsocker strö

100 g rumstempererat smör (använd mjölkfritt margarin för veganskt)

0,5 dl ljus eller mörk sirap (kan uteslutas för mellanmålskex! använder du sirap, uteslut då vattnet)

2 msk kallt vatten

digestivekex_stegförsteg.jpg

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa havregrynen till ett fint mjöl.
  3. Blanda havregrynsmjöl, rågmjöl, salt, bakpilver och farinsocker i en bunke.
  4. Tillsätt smör (och eventuellt sirap) och arbeta samman till en smulig deg (har du sirap kommer den inte bli smulig utan gå ihop direkt).
  5. Ha till sist i vattnet om du inte använder sirap och arbeta ihop tills du får en deg.
  6. Kavla ut degen ca 3-4 mm tunt och stansa ut cirklar t.ex med hjälp av ett glas.
  7. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
  8. Grädda kexen i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kexkanterna börjat få en lätt gyllenbrun färg.
  9. Låt kexen svalna på galler innan du serverar dem eller bakar med dem!
  10. Digestivekexen förvaras bäst i lufttät burk i rumstemperatur. Svalt och torrt.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sanna
Sanna
1 år sedan

Hej kan man ta bort sockret helt om man väljer att ha med sirapen?

Ullrika
Ullrika
3 månader sedan

Går receptet göra glutenfritt?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x