Digestivekex

Jag använder digestivekex massor i min bakning. I allt från cheesecakes till pannacottapajer och oftast så använder jag köpta digestivekex. Men nu kände jag helt enkelt att det var dags att baka egna från grunden. Och vet ni? Det är sjukt lätt att baka egna digestivekex och dessutom kan man enkelt göra dem till goda mellanmålskex med minimalt med socker.

Dessutom är de sjukt enkla att göra veganska digestivekex. Det gjorde jag idag genom att använda mjölkfri margarin.

Receptet ger 26 stycken digestivekex som väger lika mycket som de köpta så du kan enkelt använda de här digestivekexen på samma sätt som du använder vanliga digestivekex i bakning.

Jag gjorde mina utan sirap den här gången då jag ville kunna ge dem till barnen som mellanmål. Vill du ha dem lite sötare kan du använda sirap (se ingredienslistan nedan) men uteslut då vattnet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Digestivekex

Portioner: 26

Ingredienser

1,5 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl (kan bytas ut mot 4 dl vetemjöl)
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk brunt farinsocker strö
100 g rumstempererat smör (använd mjölkfritt margarin för veganskt)
0,5 dl ljus eller mörk sirap (kan uteslutas för mellanmålskex! använder du sirap, uteslut då vattnet)
2 msk kallt vatten

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 26st

Ingredienser

1,5 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl (kan bytas ut mot 4 dl vetemjöl)
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk brunt farinsocker strö
100 g rumstempererat smör (använd mjölkfritt margarin för veganskt)
0,5 dl ljus eller mörk sirap (kan uteslutas för mellanmålskex! använder du sirap, uteslut då vattnet)
2 msk kallt vatten

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa havregrynen till ett fint mjöl.
  3. Blanda havregrynsmjöl, rågmjöl, salt, bakpilver och farinsocker i en bunke.
  4. Tillsätt smör (och eventuellt sirap) och arbeta samman till en smulig deg (har du sirap kommer den inte bli smulig utan gå ihop direkt).
  5. Ha till sist i vattnet om du inte använder sirap och arbeta ihop tills du får en deg.
  6. Kavla ut degen ca 3-4 mm tunt och stansa ut cirklar t.ex med hjälp av ett glas.
  7. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
  8. Grädda kexen i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kexkanterna börjat få en lätt gyllenbrun färg.
  9. Låt kexen svalna på galler innan du serverar dem eller bakar med dem!
  10. Digestivekexen förvaras bäst i lufttät burk i rumstemperatur. Svalt och torrt.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa havregrynen till ett fint mjöl.
  3. Blanda havregrynsmjöl, rågmjöl, salt, bakpilver och farinsocker i en bunke.
  4. Tillsätt smör (och eventuellt sirap) och arbeta samman till en smulig deg (har du sirap kommer den inte bli smulig utan gå ihop direkt).
  5. Ha till sist i vattnet om du inte använder sirap och arbeta ihop tills du får en deg.
  6. Kavla ut degen ca 3-4 mm tunt och stansa ut cirklar t.ex med hjälp av ett glas.
  7. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
  8. Grädda kexen i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kexkanterna börjat få en lätt gyllenbrun färg.
  9. Låt kexen svalna på galler innan du serverar dem eller bakar med dem!
  10. Digestivekexen förvaras bäst i lufttät burk i rumstemperatur. Svalt och torrt.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sanna
Sanna
2 years ago

Hej kan man ta bort sockret helt om man väljer att ha med sirapen?

Carl
Carl
7 months ago

Fungerade jättebra som botten till min plommontarte! Använde vanligt strösocker tillsammans med mörk sirap. Blev fin färg och smak. Tack så mycket.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?