3 dessertpizzor: kladdkakepizza, nutellapizza & cheesecakepizza

1 röster
Hemgjord spröd och samtidigt fluffig dessertpizza med tre olika förslag på topping: kladdkaka, cheesecake och nutella.

Dessertpizza: pizza i efterrättskostym! Spröd, fluffig och med en god topping. Jag älskar att beställa efterrättspizza på restaurang men sedan jag skaffade ett bakstål och kan få samma pizzaugns-bakade känsla hemma så är det så roligt och gott att göra själv. Här kommer tre tips på dessertpizzor med olika topping: kladdkaka, cheesecake & nutella.

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar dessertpizza!

Det här receptet räcker till 4 stycken dessertpizzor.

Pizzadeg:

12,5 g jäst (1/4 paket)2 dl fingervarmt vatten

1 msk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

1 tsk salt

1 tsk strösocker

4-5 dl vetemjöl +  extra till utbakningen

potatisskivor att lägga på degen under gräddning.

Toppingförslagen gäller för 2 portioner så kör det dubbla om du vill ha samma topping på alla 4 pizzor.

Kladdkaketopping:

25 g smör

0,5 dl strösocker

0,25 dl brunt farinsocker

1 krm salt

0,5 dl kakao

1 ägg

0,5 dl vetemjöl

vispgrädde, färska hallon och florsocker att garnera med

Cheesecaketopping:

200 g kylskåpskall färskost

1 dl kylskåpskall vispgrädde

0,5 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

färska bär, citronmeliss och florsocker att garnera med

Nutellapizza:

1/2 burk nutella

färska jordgubbar och florsocker att garnera med

Gör såhär:

  1. Pizzadeg: Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt olja, salt och strösocker. Tillsätt till sist vetemjöl lite i taget tills du får en smidig deg. Hellre för lite vetemjöl än för mycket. Knåda degen i minst 10 minuter med maskin och det dubble för hand innan du plastar in bunken eller täcker med bakduk. Låt jäsa i 45 minuter.
  3. Dela degen i 4 delar. När det är dags att forma pizzorna börjar du med att rikligt mjöla ditt bakbord. Lägg en bulle på mjölet och platta till med händerna till en rund form innan du börjar kavla ut. Och här gäller det att kavla tunt för godaste pizzan!
  4. Ska du göra nutellapizza eller cheesecakepizza så placerar du även potatisskivor på den utkavlade pizzadegen så att mitten av pizzan inte fluffar upp så du kan bre på fyllningen sedan efter gräddning när du tagit bort potatisen. Om du gör kladdkakepizza har du däremot på kladdkakesmeten direkt istället för potatisskivor.
  5. Gräddningen blir lite olika beroende på om du har en baksten eller inte. Oavsett så gäller 250 grader (över- och undervärme). Med baksten blir gräddningstiden 2-3 minuter och utan ca 8 minuter.
  6. Låt pizzan svalna helt och hållet innan du har på toppingen.
  7. Kladdkakepizzatopping: Smält smöret i en kastrull på medelvärme och blanda ihop det i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna till kladdkakesmeten. Gör gärna smeten innan du gör själva degen då den blir fastare om den får torka i rumstemperatur en stund. Bre på smeten innan gräddning och låt pizzan svalna helt och hållet innan du garnerar med vispad grädde, hallon och florsocker.
  8. Cheesecakepizzatopping: Vispa färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp i en bunke. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bre cheesecakesmeten på pizzan, garnera med färska bär, citronmeliss och florsocker.
  9. Nutellapizza: Bre nutella på den avsvalnade pizzan, garnera med färska jorgubbar och florsocker.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Klara
Klara
1 månad sedan

Hej det var en jätte god pizza

Klara
Klara
1 månad sedan

Hej
Det var den godaste pizzan jaj har ätit i hela mitt liv ni borde testa.
Det tog inte så jätte lång tid att göra.
Hoppas alla mår bra! Jag mår jättebra för jag åt denna pizza 😇

Malaak
1 månad sedan

Ser gott ut

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x