Cookie cups är bland det godaste som finns! Idag fyllde jag mina med chokladbollssmet. Ni vet ju redan hur det är med mig och chokladbollar. Jag kallas ju liksom inte Chokladbollscamilla utan anledning haha. Sist jag bakade cookie cups så fyllde jag dem med dulce de leche men idag blev det chokladbollssmet och nu kan jag inte bestämma mig för vad som är godast!
Cookie cups är en perfekt liten kaka med stor smakupplevelse. Jag bakar mina i en mini muffinsplåt och då blir det verkligen perfekta munsbitar!
Receptet ger 24 stycken cookie cups med chokladbollssmet.
Ingredienser (cookie cups):
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i de resten av vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och arbeta snabbt ihop till en en deg.
- Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Rulla degen till 24 lika stora bollar och fördela i en minimuffinsplåt.
- Grädda dem mitten av ugnen i ca 12 minuter.
- Gör ett hål i mitten medan de fortfarande är varma. Enklast är det att göra detta med t.ex handtaget på en kavel eller liknande.
Ingredienser (chokladbollsfyllning):
100 g mjukt smör
1 dl kakao
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
100 g mörk choklad och 1 dl vispgrädde till glasyren
kokosflingor till garnering
Gör såhär:
- Grovhacka 100 g mörk choklad och lägg i en värmetålig skål.
- Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp tills du ser att det är påväg att börja koka. Då tar du bort kastrullen från värmen och häller vispgrädden över chokladen.
- Låt stå i fem minuter innan du rör om till en jämn smet.
- Lägg smör, kakao, strösocker, havregryn och kallt kaffe i en matberedare. Mixa samman till en en krämig smet.
- Fyll en spritspåse med chokladbollssmeten och fyll varje cookie cup med den.
- Täck chokladbollssmeten med chokladglasyren och garnera med kokosflingor.
- Låt cookie cupsen stå i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Kan man göra dom äggfria genom att utesluta ägget bara?
Du kan ersätta ägget med 2 msk vatten 🙂
Kan man ha i mjölkchoklad iställer för mörk choklad
Kan man göra dom glutenfria genom att byta vetemjölet rakt av mot glutenfri mix ?
Hejhej, jag har tyvärr inte testat detta själv ännu – men säg gärna till om du prövar dig fram och berätta hur det gick! 🥰
Lossnar de lätt från minimuffinsformen?
Ja 🥰
Tror du att man kan frysa in dem eller det blir sådär?
Hejhej, det går bra att frysa in dem! ☺️