
Foto: Ulrika Pousette
Cookie blondies är ett lite snabbare, smidigare och enklare sätt att baka chocolate chip cookies på som skärs i bitar och är beroendeframkallande goda. Dessutom har de den där härliga segheten och fudgy-konsistensen som en brownie har. Men med smak av chocolate chip cookies. Det bästa av två världar.


Receptet bakas i en kvadratisk form med måtten 20×20 cm och ger 16 bitar cookie blondies.
Ingredienser:
150 g smör
2,5 dl brunt farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
150 g mörk choklad (55% kakaohalt)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en form med måtten 20×20 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
- Häll över det smälta smöret i en bunke och tillsätt farinsocker och strösocker. Vispa ihop med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt ägg, vaniljsocker och salt. Vispa lite till.
- Ha till sist ner vetemjölet och vispa bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Grovhacka den mörka chokladen och vänd ner det i smeten (spara lite av chokladen att garnera med).
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-35 minuter eller tills ytan av kakan är skrynklig och en provsticka kommer ut kladdig.
- Ta ut kakan ur ugnen och garnera med grovhackad mörk choklad medan kakan fortfarande är varm.
- Låt dina cookie blondies svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär upp i bitar och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet.