Citronpaj med hallonmaräng

Ni vet nog vid det här laget hur mycket jag ÄLSKAR citronpaj. Så det kommer sig ganska naturligt att jag på så många olika sätt jag bara kan vill ta fram nya varianter på just citronpaj. Den här godingen är toppa med härligt fluffig och len hallonmaräng. Härligt sötsyrlig rakt igenom!

Receptet bakas i en pajform med avtagbar botten med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal):

14 stycken digestivekex

100 g smör

Ingredienser (fyllning):

5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk citronzest

1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

2 dl strösocker

125 g färska hallon

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Pressa ner hallonen i bunken genom en finmaskig sil. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fanny
Fanny
2 år sedan

Går det att göra marängen i förväg eller blir det bäst att göra den precis innan servering? Om det går att förbereda, hur gör jag det bäst? Förvara marängen i spritspåse i kylen och spritsa innan servering eller spritsa och förvara pajen färdigspritsad i kylen? Tack!

Anki
Anki
2 år sedan

Under punkt 9 står det att man ska vispa vitorna i en värmetålig bunke. Men det står ingen om vattenbad? Heller inga grader på marängen?

narjes
1 år sedan

vad kan man ha istället för sötad kondenserad mjölk. ska baka detta ser så himla gott.

Narjes
Narjes
1 år sedan

Kan man frysa den?

Lisa Warnholtz
Lisa Warnholtz
1 år sedan

Vad gör man om man inte har en värmekänslig bunke?

Kalle
Kalle
9 månader sedan

Kan man dekorera den med hallon maräng men servera dagen därpå?

Kalle
Kalle
9 månader sedan

Ska man vispa i en värme tålig bunke över vatten bad?

Kalle
Kalle
9 månader sedan

Hallå?? Kan man dekorera med marängen men servera dagen efter?
Kan den stå i rumstemperatur eller bör den va kyld?

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x