Citronpaj med hallonmaräng

Ni vet nog vid det här laget hur mycket jag ÄLSKAR citronpaj. Så det kommer sig ganska naturligt att jag på så många olika sätt jag bara kan vill ta fram nya varianter på just citronpaj. Den här godingen är toppa med härligt fluffig och len hallonmaräng. Härligt sötsyrlig rakt igenom!

Receptet bakas i en pajform med avtagbar botten med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citronpaj med hallonmaräng

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
14 stycken digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 msk citronzest
1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
2 dl strösocker
125 g färska hallon

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
14 stycken digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 msk citronzest
1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
2 dl strösocker
125 g färska hallon

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Pressa ner hallonen i bunken genom en finmaskig sil. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Pressa ner hallonen i bunken genom en finmaskig sil. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fanny
Fanny
3 years ago

Går det att göra marängen i förväg eller blir det bäst att göra den precis innan servering? Om det går att förbereda, hur gör jag det bäst? Förvara marängen i spritspåse i kylen och spritsa innan servering eller spritsa och förvara pajen färdigspritsad i kylen? Tack!

Anki
Anki
3 years ago

Under punkt 9 står det att man ska vispa vitorna i en värmetålig bunke. Men det står ingen om vattenbad? Heller inga grader på marängen?

narjes
3 years ago

vad kan man ha istället för sötad kondenserad mjölk. ska baka detta ser så himla gott.

Narjes
Narjes
3 years ago

Kan man frysa den?

Lisa Warnholtz
Lisa Warnholtz
2 years ago

Vad gör man om man inte har en värmekänslig bunke?

Kalle
Kalle
2 years ago

Kan man dekorera den med hallon maräng men servera dagen därpå?

Kalle
Kalle
2 years ago

Ska man vispa i en värme tålig bunke över vatten bad?

Kalle
Kalle
2 years ago

Hallå?? Kan man dekorera med marängen men servera dagen efter?
Kan den stå i rumstemperatur eller bör den va kyld?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?