Enkel citronmarängpaj

Idag blev jag sugen på något riktigt syrligt! Jag är ju redan upp över öronen förälskad i key lime pie och testade att göra en variant med citron istället. En enkel citronmarängpaj! Alltså det blev bara så himla fräscht och gott. Nu har jag liksom två favoritpajer. Key lime pie och sen den här krämiga citronpajen. Sprött pajskal och krämig, sötsyrlig citronfyllning och härlig maräng. A perfect match!

Äggvitorna som blev över använde jag såklart till toppingen. För vi alla vet ju att citron och maräng är ett fantastiskt par. Dessutom är den här pajen väldigt enkel att göra! Den aktiva arbetstiden är max 20 minuter.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
citronmarängpaj

Enkel citronmarängpaj

Portioner: 6

Ingredienser

Pajskal:
14 stycken digestivekex
100 g smör

Fyllning:
5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 msk citronzest
1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Pajskal:
14 stycken digestivekex
100 g smör

Fyllning:
5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 msk citronzest
1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  9. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  10. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  11. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  12. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  13. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
  14. Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  9. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  10. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  11. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  12. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  13. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
  14. Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.3 12 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
80 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
4 years ago

Hej! jag undrar om pajen går att förberedda innan? Eller om pajskalet blir dåligt?

Louise
Louise
Svara till  camillahamid
4 years ago

Finns det ett laktosfritt alternativ till den kondenserade mjölken? 🙂

Ida
Ida
Svara till  camillahamid
4 years ago

Hej fina Camilla! Som en följdfråga undrar jag om man kan förbereda pajen och toppa med maräng redan dagen innan?
Planerar att bjuda på denna tårta vid midsommarfirandet imorgon!
Kram,
Ida 🙂

Ronja
Ronja
Svara till  camillahamid
4 years ago

Går det även att förberera marängen innan och att man sen bara spritsar på den innan servering? 🙂 Tack på förhand!

Annah
Annah
4 years ago

Kan man ha grädde på toppen istället för maräng? Hur länge håller det sig isf? Tänker så inget börjar vätska osv

trackback
4 years ago

[…] vaniljglass och den slutgiltiga glassen blir lite ljusbrun eller när man bakar key lime pie eller citronmarängpaj och fyllningen går åt det beiga hållet. Men vad gör det om man kan äta utan att få ont i […]

Kajsa
Kajsa
4 years ago

Kan man göra denna paj i små en portionsformar?

Matilda
Matilda
4 years ago

Hej!
Älskar receptet, jag undrar om man kan fördubbla satsen? och hur lång tiden skulle vara på gräddningen? har nämligen en form på 28cm omkrets. Vill ha den lika hög som på bilderna 🙂 tacksam för svar!

Filip
Filip
4 years ago

Hej!
Hur är det att frysa denna tror du? Tänker om den går att frysa i 2-3 veckor utan själva marängen på. Ser väldigt gos ut!

Ingegard
Ingegard
4 years ago

Hej,vilket jättebra recept!
Nu njuter vi Camillas citronmarängpaj på vår pandemi isolerade Ö,Lanzarote.
Tack för att du låter oss ta del av ditt kunnande och för att det alltid är lika roligt att se på din Webb-TV.

Linn
Linn
4 years ago

Hej
Finns det något bra alternativ till den kondenserad mjölk då vi har mjölkproteinallergi i familjen
Tack

Lina
Lina
4 years ago

Hej!
Går det att bränna marängen på något annat sätt, om man inte äger en brännare? I vissa andra recept har jag läst att man kan ha bakverket överst i ugnen med öppen lucka..?

Agnes
Agnes
Svara till  Lina
3 years ago

Under också det!:)

Marina
Marina
4 years ago

Kan man ha nånting annat än just citron?

Carina
Carina
4 years ago

Hej
Undrar hur länge iförväg man kan sätta på marängen utan att den blir ful och blöt. Ska ha med till Jobbet men behöver göra allt klart kvällen innan.Går det eller blir marängen dålig?
Godaste pajen nånsin är det iaf !!

Last edited 4 years ago by Carina
Pedro
Pedro
3 years ago

Kunde inte bli av med kristallerna i marängen. För kallt vattenbad? Vispa längre? Annars super gott!

Bakelover
Bakelover
3 years ago

Hej
Måste det vara digestivekex eller kan man använda andra? Exempelvis, Mariekex?

Last edited 3 years ago by Bakelover
Josefine
Josefine
3 years ago

Låter jättegott!
Kan man ersätta kondenserad mjölk med något annat för att göra en mjölkfri variant?

Sara
Sara
3 years ago

Hej! Går det att förbereda allt dagen innan och bränna av marängen precis innan servering?

My
My
3 years ago

Så himla god!! Gjort en gång tidigare men har inte hittat receptet igen förrän nu

Veronica
Veronica
3 years ago

Jag säger bara tusen tack Camilla för ett fantastiskt gott recept 🍋😍! Gjorde denna paj igår, magiskt god 😋

Tara
Tara
3 years ago

Tack för receptet! De va jätte gott 😍👍

E4DD45AC-C5B1-4DD5-8957-D181A552CB1F.png
moa
moa
3 years ago

Hej, kan man göra marängen dagen innan och låta den stå i kylen över natten? Tack!

Angelica
Angelica
3 years ago

Har alltid älskat citronpaj, men kan inte längre äta ägg😢. Går fyllningen att göra utan ägg?

Johanna
Johanna
3 years ago

Finns det något annat sätt att bränna av marängen om man inte har en brännare?

Rima
Rima
3 years ago

Hej!
Kan man byta ut den kondenserade mjölken mot något annat? Jag är laktosintolerant. Jag provade koka egen men den blev inte bra. Kan man ha i vegansk kola som man kokar själv eller blir det fel?
Mvh Rima

Katalin
Katalin
3 years ago

Hej!
Bakade ditt recept citronmaräng paj. Blev god men lite väl för söt. Kan man byta ut den kondenserade söta mjölken mot osötat kondenserad mjölk? Och då själv till sätta sötma?

Last edited 3 years ago by Katalin
Emma
Emma
3 years ago

Kan man ha på marängen och bränna den på morgonen och sedan förvara den i kylen tills på eftermiddagen eller blir marängen konstig då? Tänkte testa den nu i veckan 😊

Frida
Frida
3 years ago

Hej! Hur länge klara sig pajen med brännd maräng i kylen? Och hur blir marängen om den kyls efter den bränts?
Har tänkt göra i portionsformar, och ska servera den på två dagar. 🙊 Funkar det att göra maräng på alla formarna dag 1 eller ska jag göra ny maräng dag 2 till de som ska serveras den dagen?
Hur hade du gjort? 🙂
Tacksam för svar!! ❤

Josefin
Josefin
3 years ago

Hej hur kommer det sig att du säger olika temperaturer i videon och sen står där andra i receptet?

Elle
Elle
3 years ago

Måste man ha stora äggulor. För att jag har massa små egg och jag vet inte vart man köper stora.

Ollie
Ollie
3 years ago

Hej!
Stämmer graderna på ugnen här? Det är tvärtom i din YouTube video ☺️

Last edited 3 years ago by Ollie
Nadia
Nadia
3 years ago

Mitt pajskal stelnade aldrig🙁

Nina
Nina
3 years ago

Hej! Mycket vispande på maräng ingen risk att man råkar vispar för länge? Ser man kristallerna? Och hur länge på värmen? Har försökt att göra maräng så många gånger 😂😂

Nina
Nina
Svara till  camillahamid
3 years ago

Okej! Då skall jag försöka tack! Sedan hur länge kan jag hålla den i kylen innan den måste ätas?

Nina
Nina
Svara till  camillahamid
3 years ago

Får inte till det alls med vattenbad sockret smälter ej:(

Elin
Elin
2 years ago

Har ingen brännare, går det ett fixa i ugn eller hur blir det utan att bränna?

Emelie
Emelie
2 years ago

Hej! Kan man ha på marängen någon timme innan man bränner av den och förvara i kylen?:)

Rasmus
Rasmus
2 years ago

Galet god och en succé på jobbet! Absolut en favorit!

David
David
2 years ago

Hej, går det bra att lägga marängen på pajen (efter att pajen svalnat i kylen) och bränna av för att sedan lägga i kylen igen tills det är dags för servering? Vill helst göra klart allt under eftermiddagen och ta med mig till middag på kvällen.

Catarina
Catarina
2 years ago

Hej Låter gott, kan man vispa marängsmeten innan och låta den stå i kylskåp

Karin Holmgren
Karin Holmgren
2 years ago

Vad är citronzest??

Erika
Erika
2 years ago

Hej! Vi tyckte inte receptet var så enkelt då det verkar som att man behöver en brännare. Vi prövar med att stoppa in den i ugnen igen. Vi är ovana marängbakare.

Gabriela
Gabriela
2 years ago

Vad gör jag om fyllningen är för lös och inte vill bli fast? 😔 använde kondenserad kokosmjölk istället pga mjölkproteinallergi.

Satu
Satu
Svara till  Gabriela
2 months ago

Super sent svar, men jag har gjort liknande och smeten blir fast efter att den vart i ugnen och sedan svalnat.

Victoria
Victoria
2 years ago

Varför är det 10 äggulor i den med rabarber och 5 i denna? Är den andra ”vattnigare” 😊😊?

Lotta
Lotta
2 years ago

Hej!
Vad kan man använda istället för kondenserad mjölk? Skriv gärna alternativ i recepten direkt, bra för oss som är laktosintoleranta eller mjölkallergiker

Rebecca
Rebecca
1 year ago

Hej! Jag testade göra detta recept och bytte ut burken med kondenserad mjölk med egengjort laktosfri utifrån ditt recept. När jag blandade äggulorna med den laktosfria kondenserade mjölken så blev det helt grynigt, nästan som att sockret kristalliserade sig i konsistensen. Hur kommer det sig? Den kondenserade mjölken var rumstemperatur och äggen strax under när de vispades ihop försiktigt.

Har gjort detta recept förut med ”vanlig” kondenserad mjölk och alltid blivit jättenöjd.

Mia Jarlfors
Mia Jarlfors
9 months ago

Hur gör jag denna glutenfri? 🙂

Nadia
Nadia
2 months ago

Är den lika god att göra själva pajen med fyllningen dagen innan och sedan marängen samma dag dagen efter?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?