Citronmarängmazarin

31 röster
citronmarängmazarin
Härligt fräsch och syrlig citronmarängmazarin. En citronmazarin toppad med maräng, helt enkelt!

Ni som kikat på mitt recept på mazarincheesecake vet att jag älskar mazarin men tycker mindre om själva glasyren. Det är liksom den lite kladdiga mazarinkakan som är höjdpunkten för mig. Tur då att den är god att toppa med annat också. Som t. ex maräng! Så fick det bli den här gången och resultatet blev en ljuvligt syrlig och fräsch citronmarängmazarin.

citronmazarin

Det jag älskar med min citronmarängmazarin är att den ser väldigt festlig ut men är verkligen busenkel att göra. Ingredienserna till botten rörs bara ihop i en bunke. Det som kan vara liiite trixigt är marängen annars är det verkligen inga konstigheter med att baka den här kakan.

citron maräng mazarin

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en citronmarängmazarin på 8-10 bitar.

Citronmazarin:

250 g mandelmassa

250 g smör

3 dl strösocker

4 ägg

3 dl vetemjöl

fint rivet skal från 2 citroner

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

röda vinbär och citronmeliss att dekorera med

Steg för steg – bilder på hur man bakar citronmarängmazarin.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Riv mandelmassan fint ner i en skål eller djup tallrik.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. Vipa ihop ägg och strösocker lite lätt för hand med ballongvisp. Tillsätt den rivna mandelmassan och resten av ingredienserna till citronmazarinen. Rör ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda citronmazarinen i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet, minst 1h, innan du toppar med maräng.
  6. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av metall.
  7. Tillsätt strösockret, lite i taget, under kostant vispning. Ställ sedan bunken över ett vattenbad och fortsätt vispa på låg hastighet tills sockerkristallerna smält.
  8. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa tills undersidan på bunken svalnat och du fått en tjock och blank maräng.
  9. Toppa mazarinen med marängen, bränn av, dekorera med röda vinbär och citronmeliss. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • Gör citronmarängmazarinen glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Asma
Asma
2 år sedan

Fint

Linda
Linda
2 år sedan

Ser supergott ut. Men om jag vill använda mandelmjöl istället. Kan man omvandla på nåt vis?

Lara
Lara
1 år sedan

Hej! Det ser super gott ut, men jag undrar hur länge kakan kan vara i kylskåpet innan den blir gammal. Dessutom undrar jag om det går att frysa

Helene van Rooy
Helene van Rooy
1 år sedan

Testas på söndag. Mums!

Camilla
Camilla
5 månader sedan

Ser supergod ut 💛 Ska den vara kladdig i mitten när man tar ut den ur ugnen, som kladdkaka? Eller är den kladdig efter den angivna ugnstiden?

Ewa Nilsson
Ewa Nilsson
5 månader sedan

Jättefint recept, men tråkigt med all reklam som kommer först särskilt en bild med öronvax, reklamen kunde ligga efter receptet enl min mening. Trevlig helg och tack för alla fina och goda recept.

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x