Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm.
- Börja med att göra kladdkakan.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i en bunke.
- Ha sedan i resten av ingredienserna tillsammans med smälta smöret och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h innan du toppar med mums mums-toppingen.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en värmetålig bunke.
- Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
- Ställ bunken över ett vattenbad och vispa på låg hastighet, gärna med ballongvisp tills sockerkristallerna smält helt och hållet. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen med elvisp tills undersidan av bunken svalnat helt och hållet.
- Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
- Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
- Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på din kladdkaka. Dekorera med färska jordgubbar.
- Servera kladdkakan direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Kan man göra toppingen dagen innan och spritsa på, eller bör man göra den samma dag som den ska ätas?
Toppingen behöver spritsas på så fort den gjorts 🙂
Men kan man göra denna klar dagen innan den skall konsumeras?
Kan den sedan vänta i kylen någon dag?
Kan man använda gelésocker multi istället för agar agar
Har inte testat men kan bli annorlunda resultat när man vispar äggvita och gelesocker till maräng <3
Är det alltså möjligt att göra kakan helt färdig dagen innan den ska ätas?
Om man inte har Micro tillgänglig och måste använda spisen, hur mycket ska man värma vattnet då?
Måste man ha agar agar pulvret?
Nej men den blir stabilare av det och behåller sin glans längre 🙂
Kan man använda vanligt gelatin?Hur många plattor isåfall 💕
1 tsk agar agar-pulver motsvarar ca 5-6 gelatinblad 🙂
Kan den frysa in utan marängen?
Går den att göra glutenfri?
Kan man baka den ungefär 3 dagar innan, hur länge håller den i kylskåpet skulle du säga? 🙂
Den håller i minst 4 dagar i kylskåpet 🥰
Om man är för lat för att göra mumsmumsen, går det bra att göra bara själva kladdkakan då? Blir det gott med grädde tror du?
Hejhej, det går jättebra 😍
Ser supergott ut! Om man vill göra den glutenfri, har du förslag på vad man ska använda istället för vetemjöl?
***Såg dina tips nedanför nu, så då var det inget😄***
Kan man dekorera den dagen innan servering, tänker på MUMSMUMSEN. Sedan dekorerar man jordgubbar innan servering så klar.
Om man använder gelatinblad hur blir det med fördelningen av vätskan då? Hur mycket ska man ha?
Hur långt i förväg kan man spritsa på mums momsen? Hur länge kan man ha den i kylskåpet när dem är spritsade??
[…] med att göra en citronkladdkaka. Camilla Hamid har ett toppenrecept här. Ställ kakan i kylen så att det svalnar och göttar till sig medan du gör de andra […]
4 citroner men bara 1/2 dl saft, stämmer det?
Hejhej, precis! Skal från 4 citroner och 0,5 dl citronsaft ☺️
Jag har ingen micro, kan jag värma på spisen?
Hejhej, värm på försiktigt ☺️
Varför står marängskålen på en kastrull på spisen på en av bilderna? Ska äggvitorna värmas?
Hejhej, tack för att du uppmärksammade detta. Har nu uppdaterat receptet!
Hej. Jag ska ta med denna kaka till ett 30årskalas. Kan jag göra allt dagen innan och hoppas att marängen är fin dagen därpå? Eller ska jag ta med uppvispat maräng och dekorera på plats?
Hejehj, ursäkta sent svar! Den håller i minst 4 dagar i kylskåpet ☺️