Citronkladdkaka med hallonmousse

Nu är hallonen här! Och det ska såklart firas med tårta. Dagens tårta består av en botten på citronkladdkaka och härligt fluffig hallonmousse. Vad jag skulle dekorera med var det inget snack om, massor med färska hallon och mynta.

Den här tårtan bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger en tårta på 6-8 generösa bitar. När kladdkakan är gräddad så tar jag inte ut den ur formen utan har på hallonmoussen så fort formen och kladdkakan svalnat helt och hållet.

Ingredienser (citronkladdkaka):

150 g  smör

3 citroner (skal och 0,5 dl saft)

2 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

Ingredienser (hallonmousse):

225 g frysta hallon

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

1 dl florsocker

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
  8. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  9. Sila hallonmouset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  10. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  11. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset utan att det skär sig. Tillsätt hallonmoset och vispa lite till.
  12. Tillsätt florsockret och vänd försiktigt med slickepott tills du får en jämn mousse. Bre moussen över kladdkakan i formen och låt stelna i kylen minst 2h.
Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lolo
Lolo
2 månader sedan

Om man har gelatin pulver, hur kan man ersätta agar agar pulvret?

Nea
Nea
2 månader sedan

Kan man byta ut agar agar rätt av mot gelatinpulver? Har det hemma nämnligen

Bella
Bella
2 månader sedan

Skulle det funka att göra jordgubbsmousse istället för hallon? 🤔

Ann
Ann
2 månader sedan

Kan man göra denna en dag innan eller blir det bättre om man gör den samma dag? 😊

Jenni
Jenni
2 månader sedan

Det står på min förpackning från khoisan Tea agar agar att den inte tjocknar om den används med citrusfrukter. Funkar det trots att det är sagt från en citron i?

Emma
Emma
1 månad sedan

Tror du att man kan frysa in denna och ha på mirror glaze? Har aldrig gjort mirror glaze innan😬

Emma
Emma
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Tack för snabbt svar! Älskar dina recept👌❤️

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x