Citronkladdkaka med hallonmousse

11 röster

Nu är hallonen här! Och det ska såklart firas med tårta. Dagens tårta består av en botten på citronkladdkaka och härligt fluffig hallonmousse. Vad jag skulle dekorera med var det inget snack om, massor med färska hallon och mynta.

Den här tårtan bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger en tårta på 6-8 generösa bitar. När kladdkakan är gräddad så tar jag inte ut den ur formen utan har på hallonmoussen så fort formen och kladdkakan svalnat helt och hållet.

Ingredienser (citronkladdkaka):

150 g  smör

3 citroner (skal och 0,5 dl saft)

2 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

Ingredienser (hallonmousse):

225 g frysta hallon

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

1 dl florsocker

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
  8. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  9. Sila hallonmouset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  10. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  11. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset utan att det skär sig. Tillsätt hallonmoset och vispa lite till.
  12. Tillsätt florsockret och vänd försiktigt med slickepott tills du får en jämn mousse. Bre moussen över kladdkakan i formen och låt stelna i kylen minst 2h.

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

40 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lolo
Lolo
2 år sedan

Om man har gelatin pulver, hur kan man ersätta agar agar pulvret?

Jenny
Jenny
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Om man vill göra den glutenfri, ungefär hur många dl glutenfri mjölmix ska man då ha? 🙂

Nea
Nea
2 år sedan

Kan man byta ut agar agar rätt av mot gelatinpulver? Har det hemma nämnligen

Jenny
Jenny
2 år sedan

Om man vill göra den glutenfri, ungefär hur många dl glutenfri mjölmix ska man då ha? 🙂

Bella
Bella
2 år sedan

Skulle det funka att göra jordgubbsmousse istället för hallon? 🤔

Josefine
Josefine
2 år sedan

Hej fina! Min mousse blev inte lika fluffig som din, kanske vispade jag grädden lite för lite och kanske var hallonmoussen lite för tunn? Jag vispade lite till grädde och blandade ihop och la den nu i frysen? Hoppas den stelnar på ca 8h? Vad gör man? 🙁

Ann
Ann
2 år sedan

Kan man göra denna en dag innan eller blir det bättre om man gör den samma dag? 😊

Ninna
Ninna
2 år sedan

Hej! Jag undrar över några saker. Först står i steg 9 att man ska koka till 45 grader, fast om man kokar blir det ju 100 grader? Vi kokade i 3 min men den stelnade aldrig forts att den blev kall. Då läste vi på agar agar-förpackningen att man ska tänka på att det inte stelnar om man har citrusfrukt i, och det har man ju i denna🤔 Kakan ser för övrigt underbar ut, tack för inspo! Hoppas vi får till stelningen nu, annars funderar vi på att lägga till gelatin också 🙈🙊

Jenni
Jenni
2 år sedan

Det står på min förpackning från khoisan Tea agar agar att den inte tjocknar om den används med citrusfrukter. Funkar det trots att det är sagt från en citron i?

Emma
Emma
2 år sedan

Tror du att man kan frysa in denna och ha på mirror glaze? Har aldrig gjort mirror glaze innan😬

Emma
Emma
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Tack för snabbt svar! Älskar dina recept👌❤️

Ida
Ida
1 år sedan

Hur lång tid innan servering bör man ta ut den ur kylen?😄

Maria Ahl
Maria Ahl
1 år sedan

Kan man göra denna glutenfri?

Maria P
Maria P
1 år sedan

Hur lång tid tar det för hallonen att bli till pure ungefär?

Jennifer Virta
Jennifer Virta
1 år sedan

Kan man använda en springform som är 24 cm? Blir botten för tunn då?

Elin
Elin
1 år sedan

Kan man byta ut hallon mot jordgubbar? Jag är ute efter ett recept på jordgubbsmousse utan gelatin. 😊

Ullis
Ullis
1 år sedan

Hej min puré tjocknade inte , va gjorde jag för fel gå?

Marte
Marte
1 år sedan

Kan man bruke gelatinplater? Og hvor mange?

Farideh
Farideh
1 år sedan

Kan jag använda hallonmoussen som tårtfyllning?

Rebecka
Rebecka
1 år sedan

Hej kan man frysa in hela kakan med hallonmousse på?

Neo
Neo
6 månader sedan

Angående hallonnmoussen så är det inget strösocker med i receptet. Kan agar agar ändå få hallonpurén att tjockna utan strösocker?

Neo
Neo
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Bakade denna underbara dröm. Hallonmoussen blev så sjuuukt god 😋 len, luftig och lagom söt. Agar agar är ju helt fantastiskt! Denna borde du baka och lägga upp på din Youtube kanal. Tack för att du delade med dig av denna goda moussetårta.

40
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x