Citronkladdkaka med blåbärsmousse

32 röster
citronkladdkaka med blåbärsmousse
Kladdig citronkladdkaka med blåbärsmousse. En riktigt somrig och god kladdkaka!

Har du vart ute och plockat några blåbär än? Det är ju helt fantastiskt egentligen – att vi kan gå ut i skogen och plocka så goda blåbär helt gratis. Dessutom är det en perfekt sommarlovsaktivitet för både stora och små! Med de blåbär som jag plockat har jag bakat en massa goda grejer – som till exempel den här citronkladdkakan toppad med blåbärsmousse. Kladdig citronkladdkaka och luftig blåbärsmousse – som en sommarbakelse med syrliga och fräscha smaker.

citronkladdkaka

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar citronkladdkaka med blåbärsmousse.

Citronkladdkaka:

225 g  smör

4 ekologiska citroner (både skal & saft)

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

4 ägg

Blåbärsmousse:

225 g blåbär (funkar bra med både frysta och färska)

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,75 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

färska blåbär och citronmeliss att dekorera med

Steg för steg – bilder på hur man bakar citronkladdkaka med blåbärsmousse.

Gör såhär:

  1. Citronkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Häll upp smeten i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte lika dallrig i mitten (bara lite grann) som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
  5. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h. Under tiden kan du göra blåbärsmoussen.
  6. Blåbärsmousse: Mixa bären släta med hjälp av en mixer/stavmixer. Sila bärmixet genom en finmaskig sil och ner i en kastrull så att du bara får slät pure och blir av med eventuella skalbitar. Tillsätt vatten, strösocker och agar agar pulver i kastrullen. Låt koka under omrörning på hög värme i ca 3-4 minuter.
  7. Häll över purén i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård. Du vill kunna vispa ner den i grädden utan att det blir klumpar av tjock puré.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bunken med moussen stå i kylskåpet för att stelna lite, minst 1h innan du spritsar den på din kalla kladdkaka. Dekorera med citronmeliss & färska blåbär.
  9. Servera direkt & njut!

TIPS!

  • Byt ut smöret och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde för mjölkfritt/veganskt.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.

Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
Annika
11 dagar sedan

Var köps agar agar pulver?

Marie
Marie
Svara på  Annika
8 dagar sedan

Jag köpte det på Ica Maxi ☺️

Silvia Ibrahim
Silvia Ibrahim
9 dagar sedan

Hej! Om bara har vanligt gelatin hur mycket ska man ha i då?

Havva
Havva
8 dagar sedan

Det blev fettigt. Undrar varför?

Helene
Helene
6 dagar sedan

Går denna att frysa?

Annelie
Annelie
6 dagar sedan

Om bärmosetboch grädden skär sig.
Kan jag rädda den ändå

Jenny
Jenny
4 dagar sedan

Tjocknar moussen om man förvarar den i spritsen till dagen efter inför dekoration?

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x