Citronkladdkaka med blåbärsmousse

Kladdig citronkladdkaka med blåbärsmousse. En riktigt somrig och god kladdkaka!

Har du vart ute och plockat några blåbär än? Det är ju helt fantastiskt egentligen – att vi kan gå ut i skogen och plocka så goda blåbär helt gratis. Dessutom är det en perfekt sommarlovsaktivitet för både stora och små! Med de blåbär som jag plockat har jag bakat en massa goda grejer – som till exempel den här citronkladdkakan toppad med blåbärsmousse. Kladdig citronkladdkaka och luftig blåbärsmousse – som en sommarbakelse med syrliga och fräscha smaker.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

citronkladdkaka med blåbärsmousse

Citronkladdkaka med blåbärsmousse

Portioner: 10-12

Ingredienser

Citronkladdkaka:
225 g  smör
4 ekologiska citroner (både skal & saft)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 ägg

Blåbärsmousse:
225 g blåbär (funkar bra med både frysta och färska)
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde
färska blåbär och citronmeliss att dekorera med

Tips!

  • Byt ut smöret och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde för mjölkfritt/veganskt.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Citronkladdkaka:
225 g  smör
4 ekologiska citroner (både skal & saft)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 ägg

Blåbärsmousse:
225 g blåbär (funkar bra med både frysta och färska)
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,75 tsk agar agar pulver
3 dl vispgrädde
färska blåbär och citronmeliss att dekorera med

TIPS!

  • Byt ut smöret och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde för mjölkfritt/veganskt.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar citronkladdkaka med blåbärsmousse.

  1. Citronkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Häll upp smeten i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte lika dallrig i mitten (bara lite grann) som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
  5. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h. Under tiden kan du göra blåbärsmoussen.
  6. Blåbärsmousse: Mixa bären släta med hjälp av en mixer/stavmixer. Sila bärmixet genom en finmaskig sil och ner i en kastrull så att du bara får slät pure och blir av med eventuella skalbitar. Tillsätt vatten, strösocker och agar agar pulver i kastrullen. Låt koka under omrörning på hög värme i ca 3-4 minuter.
  7. Häll över purén i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård. Du vill kunna vispa ner den i grädden utan att det blir klumpar av tjock puré.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bunken med moussen stå i kylskåpet för att stelna lite, minst 1h innan du spritsar den på din kalla kladdkaka. Dekorera med citronmeliss & färska blåbär.
  9. Servera direkt & njut!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar citronkladdkaka med blåbärsmousse.

  1. Citronkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Häll upp smeten i formen.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte lika dallrig i mitten (bara lite grann) som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
  5. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h. Under tiden kan du göra blåbärsmoussen.
  6. Blåbärsmousse: Mixa bären släta med hjälp av en mixer/stavmixer. Sila bärmixet genom en finmaskig sil och ner i en kastrull så att du bara får slät pure och blir av med eventuella skalbitar. Tillsätt vatten, strösocker och agar agar pulver i kastrullen. Låt koka under omrörning på hög värme i ca 3-4 minuter.
  7. Häll över purén i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård. Du vill kunna vispa ner den i grädden utan att det blir klumpar av tjock puré.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt bunken med moussen stå i kylskåpet för att stelna lite, minst 1h innan du spritsar den på din kalla kladdkaka. Dekorera med citronmeliss & färska blåbär.
  9. Servera direkt & njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
26 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
Annika
2 years ago

Var köps agar agar pulver?

Marie
Marie
Svara till  Annika
2 years ago

Jag köpte det på Ica Maxi ☺️

Silvia Ibrahim
Silvia Ibrahim
2 years ago

Hej! Om bara har vanligt gelatin hur mycket ska man ha i då?

Havva
Havva
2 years ago

Det blev fettigt. Undrar varför?

Helene
Helene
2 years ago

Går denna att frysa?

Annelie
Annelie
2 years ago

Om bärmosetboch grädden skär sig.
Kan jag rädda den ändå

Ulrika
Ulrika
Svara till  Annelie
2 years ago

Hej,
Det går att rädda. Fick tips av @Efterang att micra en tredjedel av moussen och röra runt och sedan i stora smeten igen. Kan behöva att upprepas ett par gånger. Lycka till!

Jenny
Jenny
2 years ago

Tjocknar moussen om man förvarar den i spritsen till dagen efter inför dekoration?

Elisabeth
Elisabeth
2 years ago

Går det att spritsa kvällen innan?

Ulrika
Ulrika
2 years ago

Hej, har precis rört ihop smeten, men den blir väldigt lös. Skall det verkligen vara så mycket citronsaft? När jag jämför med dina andra recept skall det bara bara en del av saften som skall i.

Elli
Elli
2 years ago

Svetten blev alldeles för löss och jag var tvungen att använda extra vete mjöl. Vet ej om jag gjorde fel med jag vägde alla ingredienser och följde receptet

Last edited 2 years ago by Elli
Karin
Karin
1 year ago

Hej Camilla,
Den här måste jag prova att göra till mitt kalas. Kan man göra moussen kvällen innan man ska spritsa eller kommer den stelna för mycket då?

PS: du är vår allas bakdrottning. 👑

Lina
Lina
1 year ago

Hej! Kan jag göra kladdkakan 2 dagar innan servering?

Maj-Lis Bengtsson
Maj-Lis Bengtsson
1 year ago

Kan man dubbla när man gör moussen, eller är det för stor sats o göra på 6dl grädde?

Tips!

  • Byt ut smöret och vispgrädde mot mjölkfritt margarin och växtbaserad vispgrädde för mjölkfritt/veganskt.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?