Citroncheesecake

Fotograf: Ulrika Pousette

Är du sugen på en cheesecake som både är krämig, frisk och helt oemotståndlig? 😍 Då kommer du älska den här citroncheesecaken! Den har en spröd digestivebotten, en ljuvligt len fyllning med fräsch citronsmak och toppas med hemgjord lemoncurd som gör den extra fräsch och festlig. En riktig drömdessert som passar lika bra till sommarfikat som till kalas eller middagsbjudningen! 🍋💛

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citroncheesecake

Ingredienser

Botten
100 g smör
14 st digestivekex
Cheesecake
600 g färskost
2 dl strösocker
0,75 dl grekisk yoghurt
2 ägg + 1 äggula
0,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
zest och saft från 1 citron
Lemoncurd topping
3 äggulor
1,5 dl strösocker
zest och saft från 1 citron

65g smör

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en springform med avtagbara kanter, 24 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Börja med att smälta smöret i en kastrull på medelvärme.
  2. Mixa digestivekexen till ett fint smul i en mixer och blanda det i kastrullen med det smälta smöret till en fin massa.
  3. Klä springformen med bakplåtspapper och pressa ut kexmassan med hjälp utav en sked.
  4. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnens temperatur till 150 grader.
  5. Under tiden kan du göra cheesecakefyllningen genom att ha ner färskost och strösocker i en bunke och vispa upp det krämigt med hjälp utav en elvisp.
  6. Ha sedan ner grekisk yoghurt, äggen och den extra äggulan, vispgrädde, vaniljsocker, zest och saft från en citron. Vispa försiktigt upp till en jämn och krämig smet.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda cheesecaken i mitten av ugnen på 150 grader, över- och undervärme, i en timme.
  8. Lemoncurd toppingen gör du genom att ha ner äggulor, strösocker, zest och saft från en citron i en metallbunke.
  9. Värm upp lemoncurden över ett vattenbad under konstant omrörning tills den nått upp till 84 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och rör ner smöret. Låt svalna.
  10. Toppa din svala cheesecake med lemoncurd toppingen. Hoppas att det ska smaka!

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

Bullar

Letar du efter något speciellt?