Citronbiskvier

citronbiskvier1

Jag är inne i en citrusperiod just nu. Jag vill smaksätta typ alla bakverk med citron och lime. Ett bakverk som passar extra bra att smaksätta med syrliga smaker är biskvi! Citronsmörkrämen som de här biskvierna är fylld med är riktigt fräsch och fluffig och gör biskviätandet till en härligt sötsyrlig upplevelse. Perfekt för oss som har svårt för en tung smörkräm!citronbiskvier2

Det här receptet ger 16 små eller 8 stora citronbiskvier med vit choklad.

 

Ingredienser (botten):

140 g mandelmassa

5 msk strösocker

1 äggvita

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt och blanda ihop det med strösockret.
  3. Blanda ner äggvitan tills du får en jämn och klumpfri smet.
  4. Spritsa eller klicka ut runda bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Låt de svalna helt och hållet innan du fyller dem med smörkräm.

 

Ingredienser (citronsmörkräm):

0.75 dl strösocker

0,75 dl vatten

3 äggulor

150 g mjukt, rumstempererat smör

rivet skal från två citroner

ev. gul pastafärg

250 g vit choklad att doppa biskvierna i

 

Gör såhär:

  1. Lägg strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp tills sockerkristallerna smält.
  2. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa upp äggulorna lätt med en gaffel och häll ner dem i socker- och vatten blandningen. Rör om till en jämn smet och häll upp i en bunke för att svalna.
  3. Riv ner citronskalet och rör om.
  4. Klicka ner lite smör i taget under vispning och fortsätt sedan vispa tills du får en fluffig smörkräm. Få inte panik om den skär sig, då är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills den blir bra igen. Vill du ha gulare färg på smörkrämen kan du nu passa på att droppa ner lite gul pastafärg och vispa tills färgen fördelat sig jämnt i smörkrämen.
  5. Fyll bottnarna med smörkräm och låt dem stå i kylskåpet för att kallna innan du doppar dem i vit choklad.
  6. Under tiden kan du grovhacka den vita chokladen och smälta över ett vattenbad. Låt svalna helt och hållet innan du doppar dina biskvier i chokladen.
  7. Jag tycker att det är enklast att få en snygg täckning med vit choklad om jag häller över chokladen i ett lägre glas hellre än en bred skål så. Håll sedan botten med tummen och pekfingret, vänd upp och ner och doppa ner biskvin i chokladen så att hela täcks och dra sedan genast upp den igen. Låt överflödig choklad rinna av innan du vänder den åt rätt håll igen.
  8. Den smälta chokladen som blir över, färgade jag gul med lite pastafärg och ringlade sedan över biskvierna när den vita chokladen stelnat.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x