Chokladtäckt kladdkaka

chokladdoppadkladdkaka3

Jag var påväg att kalla det här receptet för chokladdoppad kladdkaka när jag insåg att jag ju faktiskt aldrig doppar kladdkakan i choklad utan istället häller chokladen över kladdkakan. Kanske inte så noga egentligen men planen var faktiskt först att doppa kladdkakan i smält choklad men när jag väl stod där och bakade så insåg jag att det skulle bli alldeles för kladdigt.chokladdoppadkladdkaka4

Hursomhelst så kan jag tala om för er att chokladdoppad kladdkaka är en riktig succé! Ni kan ju bara föreställa er hur fantastiskt gott det blir när man gömmer hela kladdkakan i ett tunt skal av choklad. Mums!chokladdoppadkladdkaka1

Dessutom är det ett väldigt enkelt sätt att få sin kladdkaka att se ut som något som skulle serveras på en fin restaurang. Jag toppade mina små chokladtäckta kladdkakor med vit chokladganache, vitt chokladströssel, physalis, Noblesse och lite färsk mynta.chokladdoppadkladdkaka2

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 15×20 cm, vilket ger 4 portioner. Vill du göra fler portioner är det bara att ta en större form och dubblera receptet.

 

Ingredienser (chokladtäckt kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl farinsocker

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över det i en bunke för att svalna.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop bara precis tills du får en jämn smet.
  4. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp din smet i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är tillagade och kladdkakan fortfarande är mjuk och lite lös i mitten.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och håller i kylskåpet, helst över natten, innan du jämnat till kanterna med en kniv och delar i portioner. Ställ tillbaka dem i kylskåpet så att de fortsätter vara kalla medan du förbereder chokladen.

 

Ingredienser (chokladtäcke och vit chokladganache):

100 g vit choklad

0,5 dl vispgrädde

200 g mörk choklad

2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solros)

vitt chokladströssel, physalis och färsk mynta att dekorera med

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  2. Värm upp grädden i en kastrull och ta bort från värmen precis innan det börjar koka.
  3. Häll grädden över den vita chokladen och låt stå en minut innan du blandar ihop det till en jämn smet.
  4. Ställ den vita chokladganachen i kylskåpet för att tjockna till en spritsbar konsistens.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och smält över ett vattenbad eller i microvågsugn.
  6. Tillsätt oljan och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Lägg kladdkakorna på ett galler med en djup mattallrik under och häll den mörka chokladen över kladdkakorna. Ta hjälp av en spatel eller en smörkniv för att se till att alla sidor täcks.
  8. Låt chokladen stelna helt på kladdkakorna innan du flyttar över dem på ett serveringsfat.
  9. Garnera med vit chokladganache, strössel, physalis och färsk mynta.

 

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x