Chokladtäckt kladdkaka

Jag var påväg att kalla det här receptet för chokladdoppad kladdkaka när jag insåg att jag ju faktiskt aldrig doppar kladdkakan i choklad utan istället häller chokladen över kladdkakan. Kanske inte så noga egentligen men planen var faktiskt först att doppa kladdkakan i smält choklad men när jag väl stod där och bakade så insåg jag att det skulle bli alldeles för kladdigt.

Hursomhelst så kan jag tala om för er att chokladdoppad kladdkaka är en riktig succé! Ni kan ju bara föreställa er hur fantastiskt gott det blir när man gömmer hela kladdkakan i ett tunt skal av choklad. Mums!

Dessutom är det ett väldigt enkelt sätt att få sin kladdkaka att se ut som något som skulle serveras på en fin restaurang. Jag toppade mina små chokladtäckta kladdkakor med vit chokladganache, vitt chokladströssel, physalis, Noblesse och lite färsk mynta.

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 15×20 cm, vilket ger 4 portioner. Vill du göra fler portioner är det bara att ta en större form och dubblera receptet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chokladtäckt kladdkaka

Portioner: 4

Ingredienser

Ingredienser (chokladtäckt kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladtäcke och vit chokladganache):
100 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solros)
vitt chokladströssel, physalis och färsk mynta att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

Ingredienser (chokladtäckt kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladtäcke och vit chokladganache):
100 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solros)
vitt chokladströssel, physalis och färsk mynta att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över det i en bunke för att svalna.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop bara precis tills du får en jämn smet.
  4. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp din smet i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är tillagade och kladdkakan fortfarande är mjuk och lite lös i mitten.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och håller i kylskåpet, helst över natten, innan du jämnat till kanterna med en kniv och delar i portioner. Ställ tillbaka dem i kylskåpet så att de fortsätter vara kalla medan du förbereder chokladen.
  7. Chokladtäcke och vit chokladganache: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  8. Värm upp grädden i en kastrull och ta bort från värmen precis innan det börjar koka.
  9. Häll grädden över den vita chokladen och låt stå en minut innan du blandar ihop det till en jämn smet.
  10. Ställ den vita chokladganachen i kylskåpet för att tjockna till en spritsbar konsistens.
  11. Grovhacka den mörka chokladen och smält över ett vattenbad eller i microvågsugn.
  12. Tillsätt oljan och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  13. Lägg kladdkakorna på ett galler med en djup mattallrik under och häll den mörka chokladen över kladdkakorna. Ta hjälp av en spatel eller en smörkniv för att se till att alla sidor täcks.
  14. Låt chokladen stelna helt på kladdkakorna innan du flyttar över dem på ett serveringsfat.
  15. Garnera med vit chokladganache, strössel, physalis och färsk mynta.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över det i en bunke för att svalna.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop bara precis tills du får en jämn smet.
  4. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp din smet i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är tillagade och kladdkakan fortfarande är mjuk och lite lös i mitten.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och håller i kylskåpet, helst över natten, innan du jämnat till kanterna med en kniv och delar i portioner. Ställ tillbaka dem i kylskåpet så att de fortsätter vara kalla medan du förbereder chokladen.
  7. Chokladtäcke och vit chokladganache: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  8. Värm upp grädden i en kastrull och ta bort från värmen precis innan det börjar koka.
  9. Häll grädden över den vita chokladen och låt stå en minut innan du blandar ihop det till en jämn smet.
  10. Ställ den vita chokladganachen i kylskåpet för att tjockna till en spritsbar konsistens.
  11. Grovhacka den mörka chokladen och smält över ett vattenbad eller i microvågsugn.
  12. Tillsätt oljan och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  13. Lägg kladdkakorna på ett galler med en djup mattallrik under och häll den mörka chokladen över kladdkakorna. Ta hjälp av en spatel eller en smörkniv för att se till att alla sidor täcks.
  14. Låt chokladen stelna helt på kladdkakorna innan du flyttar över dem på ett serveringsfat.
  15. Garnera med vit chokladganache, strössel, physalis och färsk mynta.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?