Chokladmoussepaj

När jag gör chokladmousse finns det bara ett sätt jag gör det på som aldrig misslyckas. Det är en gelatinfri chokladmousse som blir riktigt fluffig, med mycket chokladsmak och väldigt stabil (perfekt om du vill göra tårtor med mycket fyllning mellan bottnarna). I det här receptet har jag använt den för att fylla ett riktigt sprött och gott mördegsskal med den. En chokladmoussepaj helt enkelt. Toppad med ännu mer choklad. För man kan ju egentligen inte få för mycket av just choklad…ellerhur?

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chokladmoussepaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (moussefyllning):
150 g mörk choklad
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, 0,5 dl vispgrädde och riven eller hyvlad choklad till topping

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (moussefyllning):
150 g mörk choklad
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, 0,5 dl vispgrädde och riven eller hyvlad choklad till topping

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Det här receptet bakade jag i en rund pajform med löstagbara kanter med diameter på 20 cm.
  2. Pajskal: Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  5. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.
  7. Ta bort aluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller den.
  8. Moussefyllning: Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar
  11. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
  12. Häll över moussen i pajformen och låt fyllningen stelna i kylskåpet i minst 4 timmar.
  13. Toppingen gör du såhär: Hacka chokladen grovt och smält i microvågsugnen i 30 sekunders intervallet. Blanda ner vispgrädden och blanda till en jämn smet.
  14. Bred den över moussen och garnera med riven eller hyvlad choklad. Ställ tillbaka pajen i kylskåpet tills toppingen stelnat helt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Det här receptet bakade jag i en rund pajform med löstagbara kanter med diameter på 20 cm.
  2. Pajskal: Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  5. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.
  7. Ta bort aluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller den.
  8. Moussefyllning: Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  9. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar
  11. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
  12. Häll över moussen i pajformen och låt fyllningen stelna i kylskåpet i minst 4 timmar.
  13. Toppingen gör du såhär: Hacka chokladen grovt och smält i microvågsugnen i 30 sekunders intervallet. Blanda ner vispgrädden och blanda till en jämn smet.
  14. Bred den över moussen och garnera med riven eller hyvlad choklad. Ställ tillbaka pajen i kylskåpet tills toppingen stelnat helt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Monica
Monica
1 year ago

Hur lång tid tar det för moussen att stelna; alltså hur lång tid behöver den stå i kylen för att bli bra?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?