Jag tror att ni från och med nu kan kalla mig för chokladbolls-tjejen haha. Den senaste tiden har jag ju haft lite av en obsession att smaksätta bakverk med chokladbollar på ett eller annat sätt. Chokladbollskladdkaka, chokladbollsbiskvier, chokladbollsdammsugare, chokladbollsbrownies, chokladbollsfudge, chokladbollscheesecake, chokladbollspannacotta och nu chokladbollsmazariner. Just som jag tror att nu är det färdigbakat med chokladbollar, att jag helt enkelt inte kommer att komma på fler idéer så kommer det en ny chokladbollsidé som jag vill testa som ett brev på posten.
Så här är den, en chokladbollsmazarin med chokladmördeg, mazarinfyllning smaksatt med chokladbollens klassiska smaker, toppas med en chokladglasyr och garnerad med kokosflingor. Om du hellre äter dina chokladbollar med pärlsocker kan du ju såklart garnera med det istället.
Receptet ger 20 stycken chokladbollsmazariner men samma recept funkar utmärkt att baka i en lite större rektangulär ugnsfastform om du hellre vill baka mazariner i långpanna. Dubbla receptet för storleken för en vanlig långpanna.
Ingredienser (chokladmördeg):
1 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1 stort ägg
3,25 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
Gör såhär:
- Arbeta samman strösocker, smör och ägg till en smulig massa.
- Tillsätt vetemjöl och kakao och arbeta ihop bara precis tills att du får en deg.
- Tryck ut degen i små portionsformar eller en större rektangulär form och låt det stå kylskåpet i minst 1 timme innan du fyller och gräddar.
Ingredienser (mazarinfyllning med smak av chokladboll):
400 g mandelmassa
200 g rumstempererat smör
4 stora ägg
1,5 dl kakao
3 dl havregryn
3 msk svart kaffe
1 dl florsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (175 om långpanna), över- och undervärme
- Mixa ihop alla ingredienserna till en slät massa. Enklast är det i matberedare men du kan också göra det för hand.
- Fyll dina mazarinskal med chokladbollsfyllningen men lämna lite marginal då den sväller i ugnen.
- Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter (längre tid om långpanna) och låt dem svalna helt innan du toppar med glasyr.
Ingredienser (chokladglasyr):
150 g mörk choklad
0,5 msk neutral olja
kokosflingor till garnering
Gör såhär:
- Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn eller över ett vattenbad.
- Blanda ner oljan och låt chokladglasyren svalna innan du toppar dina mazariner med den.
- Garnera med kokosflingor.
- Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur när chokladen stelnat helt.
Kan de göras glutenfria?