Chokladbollsdammsugare

5 röster

chokladbollsdammsugare

Idag är det punschrullens dag! Själv kallar jag den dock för dammsugare eftersom att jag inte har någon likör i mina. Sanningen är den att jag inte är så förtjust i den klassiska dammsugaren, med eller utan likör haha. Dessutom har jag sällan torra kakrester över att göra de på.  Lösningen? Chokladbollssmet! Man kan lösa de flesta fikaproblem med just chokladbollssmet och det blev väldigt lyckat! Jag, som aldrig frivilligt skulle äta en dammsugare eller punschrulle frivilligt i vanliga fall, ÄLSKAR den här varianten!

chokladbollsdammsugare2chokladbollsdammsugare3

Originalet består av kaksmulor som blandas med arrak, smör och kakao som rullas in i marsipan och sedan doppas ändarna i choklad. Jag vet inte om dammsugare en gång i tiden såg ut så men jag tycker att de är himla söta att titta på! chokladbollsdammsugare4

Det här receptet ger 16 medelstora stycken chokladbollsdammsugare.

Ingredienser:

100 g mjukt smör

1 dl kakao

1,5 dl strösocker

3 dl havregryn

3 msk kallt kaffe

200 g marsipan i valfri färg

100 g mörk choklad

1 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

kokosflingor till garnering

majsstärkelse till kavling av marsipan

 

Gör såhär:

  1. Lägg smör, kakao, strösocker, havregryn och kaffe i en matberedare. Mixa samman till en jämn smet.
  2. Strö lite majsstärkelse på platsen du ska kavla ut marsipanen på och kavla ut den till en längd.
  3. Lägg chokladbollssmeten i en längd i mitten på marsipanen (se till så att det finns marginal att rulla ihop marsipanen utan att chokladbollssmeten syns).
  4. Vik marsipanen över chokladbollslängden och rulla försiktigt så att du får en jämn rulle. Släta ut eventuella fingeravtryck och skär sedan längden i 16 delar.
  5. Lägg chokladbollsdammsugarna på en tallrik och låt stå i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Det är viktigt att dammsugarna får bli riktigt kalla så at chokladen fäster ordentligt.
  6. Hacka chokladen grovt och smält i microvågsugn (30 sekunders intervaller, rör om mellan) eller över ett vattenbad.
  7. Rör ner oljan tills du får en jämn smet och låt sedan den smälta chokladen svalna lite innan du doppar dammsugarnas ändar i den.
  8. Garnera chokladändarna med kokosflingor och ställ sedan dammsugarna på ett galler för att stelna.
  9. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna
Johanna
1 år sedan

Hur gör jag bäst för att marsipanen inte ska fastna i bordet och samtidigt inte bli för torr?

Isabella Kurkkio
Isabella Kurkkio
11 månader sedan

Hej! Kan man frysa in dessa och hur länge håller de i frysen?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x