Idag är det punschrullens dag! Själv kallar jag den dock för dammsugare eftersom att jag inte har någon likör i mina. Sanningen är den att jag inte är så förtjust i den klassiska dammsugaren, med eller utan likör haha. Dessutom har jag sällan torra kakrester över att göra de på. Lösningen? Chokladbollssmet! Man kan lösa de flesta fikaproblem med just chokladbollssmet och det blev väldigt lyckat! Jag, som aldrig frivilligt skulle äta en dammsugare eller punschrulle frivilligt i vanliga fall, ÄLSKAR den här varianten!
Originalet består av kaksmulor som blandas med arrak, smör och kakao som rullas in i marsipan och sedan doppas ändarna i choklad. Jag vet inte om dammsugare en gång i tiden såg ut så men jag tycker att de är himla söta att titta på!
Det här receptet ger 16 medelstora stycken chokladbollsdammsugare.
Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 dl kakao
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
200 g marsipan i valfri färg
100 g mörk choklad
1 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
kokosflingor till garnering
majsstärkelse till kavling av marsipan
Gör såhär:
- Lägg smör, kakao, strösocker, havregryn och kaffe i en matberedare. Mixa samman till en jämn smet.
- Strö lite majsstärkelse på platsen du ska kavla ut marsipanen på och kavla ut den till en längd.
- Lägg chokladbollssmeten i en längd i mitten på marsipanen (se till så att det finns marginal att rulla ihop marsipanen utan att chokladbollssmeten syns).
- Vik marsipanen över chokladbollslängden och rulla försiktigt så att du får en jämn rulle. Släta ut eventuella fingeravtryck och skär sedan längden i 16 delar.
- Lägg chokladbollsdammsugarna på en tallrik och låt stå i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Det är viktigt att dammsugarna får bli riktigt kalla så at chokladen fäster ordentligt.
- Hacka chokladen grovt och smält i microvågsugn (30 sekunders intervaller, rör om mellan) eller över ett vattenbad.
- Rör ner oljan tills du får en jämn smet och låt sedan den smälta chokladen svalna lite innan du doppar dammsugarnas ändar i den.
- Garnera chokladändarna med kokosflingor och ställ sedan dammsugarna på ett galler för att stelna.
- Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Författare: Camilla Hamid
Hur gör jag bäst för att marsipanen inte ska fastna i bordet och samtidigt inte bli för torr?
Hejhej! Förlåt för sent svar, kavla försiktigt med majsstärkelse där du ska kavla. Det brukar även underlätta att ha en kavlingsmatta under <3
Hej! Kan man frysa in dessa och hur länge håller de i frysen?
Hejhej, det går jättebra. Håller ca 2-3 månader i frysen 🥰