Chokladbollsdammsugare

Idag är det punschrullens dag! Själv kallar jag den dock för dammsugare eftersom att jag inte har någon likör i mina. Sanningen är den att jag inte är så förtjust i den klassiska dammsugaren, med eller utan likör haha. Dessutom har jag sällan torra kakrester över att göra de på.  Lösningen? Chokladbollssmet! Man kan lösa de flesta fikaproblem med just chokladbollssmet och det blev väldigt lyckat! Jag, som aldrig frivilligt skulle äta en dammsugare eller punschrulle frivilligt i vanliga fall, ÄLSKAR den här varianten!

chokladbollsdammsugare2chokladbollsdammsugare3

Originalet består av kaksmulor som blandas med arrak, smör och kakao som rullas in i marsipan och sedan doppas ändarna i choklad. Jag vet inte om dammsugare en gång i tiden såg ut så men jag tycker att de är himla söta att titta på! chokladbollsdammsugare4

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Chokladbollsdammsugare

Portioner: 16

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl kakao
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
200 g marsipan i valfri färg
100 g mörk choklad
1 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
kokosflingor till garnering
majsstärkelse till kavling av marsipan

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 16st

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl kakao
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
200 g marsipan i valfri färg
100 g mörk choklad
1 tsk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)
kokosflingor till garnering
majsstärkelse till kavling av marsipan

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg smör, kakao, strösocker, havregryn och kaffe i en matberedare. Mixa samman till en jämn smet.
  2. Strö lite majsstärkelse på platsen du ska kavla ut marsipanen på och kavla ut den till en längd.
  3. Lägg chokladbollssmeten i en längd i mitten på marsipanen (se till så att det finns marginal att rulla ihop marsipanen utan att chokladbollssmeten syns).
  4. Vik marsipanen över chokladbollslängden och rulla försiktigt så att du får en jämn rulle. Släta ut eventuella fingeravtryck och skär sedan längden i 16 delar.
  5. Lägg chokladbollsdammsugarna på en tallrik och låt stå i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Det är viktigt att dammsugarna får bli riktigt kalla så at chokladen fäster ordentligt.
  6. Hacka chokladen grovt och smält i microvågsugn (30 sekunders intervaller, rör om mellan) eller över ett vattenbad.
  7. Rör ner oljan tills du får en jämn smet och låt sedan den smälta chokladen svalna lite innan du doppar dammsugarnas ändar i den.
  8. Garnera chokladändarna med kokosflingor och ställ sedan dammsugarna på ett galler för att stelna.
  9. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lägg smör, kakao, strösocker, havregryn och kaffe i en matberedare. Mixa samman till en jämn smet.
  2. Strö lite majsstärkelse på platsen du ska kavla ut marsipanen på och kavla ut den till en längd.
  3. Lägg chokladbollssmeten i en längd i mitten på marsipanen (se till så att det finns marginal att rulla ihop marsipanen utan att chokladbollssmeten syns).
  4. Vik marsipanen över chokladbollslängden och rulla försiktigt så att du får en jämn rulle. Släta ut eventuella fingeravtryck och skär sedan längden i 16 delar.
  5. Lägg chokladbollsdammsugarna på en tallrik och låt stå i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Det är viktigt att dammsugarna får bli riktigt kalla så at chokladen fäster ordentligt.
  6. Hacka chokladen grovt och smält i microvågsugn (30 sekunders intervaller, rör om mellan) eller över ett vattenbad.
  7. Rör ner oljan tills du får en jämn smet och låt sedan den smälta chokladen svalna lite innan du doppar dammsugarnas ändar i den.
  8. Garnera chokladändarna med kokosflingor och ställ sedan dammsugarna på ett galler för att stelna.
  9. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna
Johanna
3 years ago

Hur gör jag bäst för att marsipanen inte ska fastna i bordet och samtidigt inte bli för torr?

Isabella Kurkkio
Isabella Kurkkio
2 years ago

Hej! Kan man frysa in dessa och hur länge håller de i frysen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?