Briouat – frasiga marockanska mandelkakor

6 röster
briouat
Briouat – marockanska filodegskakor fyllda med mandel.
Foto: Ulrika Pousette

Ju äldre jag blir, desto mer nyfiken blir jag på att lära mig att baka bakverk från mina föräldrars kulturer: den marockanska och den egyptiska. Jag har ätit massor av kakor som jag älskar från dessa kulturer men inte så ofta bakat dem själv. Men jag vill lära mig mer och hoppas på att ni vill följa med på den resan.

Först ut har vi briouat. Det är frasiga marockanska kakor, fyllda med krämig mandel, som friteras och sedan doppas i en sirap och garneras med sesamfrön. Dessa söta kakor är riktigt goffiga och svårt att bara ta en av. Serveras både till vardag och fest.

briouat

Receptet ger 25 stycken små briouat.

Ingredienser:

300 g sötmandel (rostad och skalad)

1 dl strösocker

3 msk apelsinblomvatten

0,5 tsk malen kanel

0,5 tsk malen ingefära

1 tsk salt

25 g mjukt, rumsvarmt smör

25 g smält smör

200 g filodeg (ca 10 ark)

1 liter neutral olja att fritera i

150 g honung

rostade och skalade sesamfrön att garnera med

Gör såhär:

  1. Mixa ihop sötmandel, strösocker, 2 msk apelsinblomvatten, kanel, ingefära och salt med hjälp av en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop till en formbar massa.
  3. Klipp dina filodegsark till remsor med måtten 6×30 cm.
  4. Ta en filodegsremsa i taget, pensla med smält smör och lägg 1 msk mandelfyllning i nedre högra hörnet på remsan. Ta det hörnet och vik mot långsidan av remsan och fortsätt sedan vika in fyllningen i remsan, hörn för hörn tills du fått en triangel som omsluter hela mandelfyllningen. Upprepa tills all fyllning och alla remsor är slut.
  5. Fritera dina briouat i neutral olja på 175-180 grader i en rymlig kastrull. Kakorna friteras ca 1-2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  6. Plocka upp kakorna med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
  7. Värm upp honung och 1 msk apelsinblomvatten på låg värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och vänd dina friterade briouat i honungsblandningen.
  8. Plocka upp kakorna, lägg upp på ett fat och garnera med sesamfrön.
  9. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nora
Nora
5 månader sedan

Salamoalekom så kul att få testa på detta orkar du dela bild på tillvägagångssättet? ❣️

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x