Briouat – frasiga marockanska mandelkakor

Briouat – marockanska filodegskakor fyllda med mandel.

Ju äldre jag blir, desto mer nyfiken blir jag på att lära mig att baka bakverk från mina föräldrars kulturer: den marockanska och den egyptiska. Jag har ätit massor av kakor som jag älskar från dessa kulturer men inte så ofta bakat dem själv. Men jag vill lära mig mer och hoppas på att ni vill följa med på den resan.

Först ut har vi briouat. Det är frasiga marockanska kakor, fyllda med krämig mandel, som friteras och sedan doppas i en sirap och garneras med sesamfrön. Dessa söta kakor är riktigt goffiga och svårt att bara ta en av. Serveras både till vardag och fest.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
briouat

Briouat – frasiga marockanska mandelkakor

Portioner: 25

Ingredienser

300 g sötmandel (rostad och skalad)
1 dl strösocker
3 msk apelsinblomvatten
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk salt
25 g mjukt, rumsvarmt smör
25 g smält smör
200 g filodeg (ca 10 ark)
1 liter neutral olja att fritera i
150 g honung
rostade och skalade sesamfrön att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 25st

Ingredienser

300 g sötmandel (rostad och skalad)
1 dl strösocker
3 msk apelsinblomvatten
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk salt
25 g mjukt, rumsvarmt smör
25 g smält smör
200 g filodeg (ca 10 ark)
1 liter neutral olja att fritera i
150 g honung
rostade och skalade sesamfrön att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 25 stycken små briouat.

  1. Mixa ihop sötmandel, strösocker, 2 msk apelsinblomvatten, kanel, ingefära och salt med hjälp av en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop till en formbar massa.
  3. Klipp dina filodegsark till remsor med måtten 6×30 cm.
  4. Ta en filodegsremsa i taget, pensla med smält smör och lägg 1 msk mandelfyllning i nedre högra hörnet på remsan. Ta det hörnet och vik mot långsidan av remsan och fortsätt sedan vika in fyllningen i remsan, hörn för hörn tills du fått en triangel som omsluter hela mandelfyllningen. Upprepa tills all fyllning och alla remsor är slut.
  5. Fritera dina briouat i neutral olja på 175-180 grader i en rymlig kastrull. Kakorna friteras ca 1-2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  6. Plocka upp kakorna med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
  7. Värm upp honung och 1 msk apelsinblomvatten på låg värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och vänd dina friterade briouat i honungsblandningen.
  8. Plocka upp kakorna, lägg upp på ett fat och garnera med sesamfrön.
  9. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 25 stycken små briouat.

  1. Mixa ihop sötmandel, strösocker, 2 msk apelsinblomvatten, kanel, ingefära och salt med hjälp av en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt det rumstempererade smöret och arbeta ihop till en formbar massa.
  3. Klipp dina filodegsark till remsor med måtten 6×30 cm.
  4. Ta en filodegsremsa i taget, pensla med smält smör och lägg 1 msk mandelfyllning i nedre högra hörnet på remsan. Ta det hörnet och vik mot långsidan av remsan och fortsätt sedan vika in fyllningen i remsan, hörn för hörn tills du fått en triangel som omsluter hela mandelfyllningen. Upprepa tills all fyllning och alla remsor är slut.
  5. Fritera dina briouat i neutral olja på 175-180 grader i en rymlig kastrull. Kakorna friteras ca 1-2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  6. Plocka upp kakorna med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
  7. Värm upp honung och 1 msk apelsinblomvatten på låg värme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och vänd dina friterade briouat i honungsblandningen.
  8. Plocka upp kakorna, lägg upp på ett fat och garnera med sesamfrön.
  9. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nora
Nora
2 years ago

Salamoalekom så kul att få testa på detta orkar du dela bild på tillvägagångssättet? ❣️

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?