Biskvikladdkaka

Biskvikladdkaka är en ljuvlig kombination av mandelkladdkaka och chokladbiskvi.

Det är ingen hemlighet att jag älskar att ta fram hybrider på bakverk, jag har ju till och med tagit fram en bok fylld med bakverkshybrider. Men bara för att jag fyllt en bok med en hybrider så betyder inte det att mina idéer tar slut där. I och med chokladbiskvins dag den 9/9 så kom jag på en ny variant på chokladbiskvi, nämligen biskvikladdkaka. Kladdig mandelkladdkaka, toppad med fluffig chokladmarängsmörkräm, krispiga chokladkulor och flingsalt. Behöver jag säga mer?

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

biskvikladdkaka

Biskvikladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

Mandelkladdkaka:
225 g smör
200 g mandelmassa
4 dl strösocker
4 ägg
3,75 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Chokladmarängsmörkräm:
75 g mörk choklad (55% kakaohalt)
1 äggvita
0,5 dl strösocker
1 krm salt
75 g smör
krispigt chokladströssel och flingsalt att garnera med.

Tips!

  • Gör glutenfri biskvikladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Mandelkladdkaka:
225 g smör
200 g mandelmassa
4 dl strösocker
4 ägg
3,75 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Chokladmarängsmörkräm:
75 g mörk choklad (55% kakaohalt)
1 äggvita
0,5 dl strösocker
1 krm salt
75 g smör
krispigt chokladströssel och flingsalt att garnera med.

TIPS!

  • Gör glutenfri biskvikladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en biskvikladdkaka på 10-12 generösa bitar.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna tillsammans med det smälta smöret.
  4. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en ballongvisp.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kladdkakan är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 timmar i kylskåpet, innan du toppar med marängsmörkrämen.
  7. Chokladmarängsmörkräm: Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig skål och smält den försiktigt i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Lägg äggvita, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  9. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitan med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  10. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm. Ju mer du vispar, desto mindre kommer marängsmörkrämen att smaka smör.
  11. Spritsa marängsmörkrämen på kladdkakan, garnera med chokladkrisp och flingsalt. Servera och njut!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en biskvikladdkaka på 10-12 generösa bitar.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna tillsammans med det smälta smöret.
  4. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en ballongvisp.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kladdkakan är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 timmar i kylskåpet, innan du toppar med marängsmörkrämen.
  7. Chokladmarängsmörkräm: Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig skål och smält den försiktigt i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Lägg äggvita, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  9. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitan med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  10. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm. Ju mer du vispar, desto mindre kommer marängsmörkrämen att smaka smör.
  11. Spritsa marängsmörkrämen på kladdkakan, garnera med chokladkrisp och flingsalt. Servera och njut!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
18 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Weronica
Weronica
2 years ago

Om jag ska göra den glutenfria hur mycket ”mjölmix” ska jag ta?

Ulrika
Ulrika
2 years ago

Måste prova! 😍 Ska den förvaras kallt pga smörkrämen (om det blir något kvar dvs)? 🙂

Victoria
Victoria
2 years ago

Wow låter så gott… kan man frysa kakan med smörkrämen?

Sandra
Sandra
2 years ago

Går det att göra kakan en eller två dagar innan och förvara i kyl?

jenny
jenny
2 years ago

hej min smörkräm räcker inte ens till halva kakan skall man göra dubbel sats?

Janet
Janet
2 years ago

Hej

Ska det vara vara en äggvita verkligen. Det står äggen i receptet.

Tess
Tess
2 years ago

Jag undrar samma som Weronica, funkar det att byta mjölet rakt av till glutenfritt?
Tack för alla underbara recept!!!

Kicki
Kicki
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej
Jag bakade denna kakan igår(åt den idag) med glutenfri mjölmix. Funkade alldeles utmärkt. Ökade mängden till 4 1/2 dl dock. Fick högsta betyg 😊

Sofie
Sofie
2 years ago

Hej! Jag har bakat den här kladdisen idag och min smörkräm blev fast och fin först men sedan ganska rinnig under tiden jag tillsatte smöret? Jag har bakat dina biskvier med samma marängsmörkräm tidigare och aldrig haft några problem då. Vad kan jag ha gjort för fel?

Tack för fantastiska recept!❤

Magdalena
Magdalena
1 year ago

Kan man använda något annat istället för mandelmassa?

Tips!

  • Gör glutenfri biskvikladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?