Biskvikladdkaka

21 röster
biskvikladdkaka
Biskvikladdkaka är en ljuvlig kombination av mandelkladdkaka och chokladbiskvi.

Det är ingen hemlighet att jag älskar att ta fram hybrider på bakverk, jag har ju till och med tagit fram en bok fylld med bakverkshybrider. Men bara för att jag fyllt en bok med en hybrider så betyder inte det att mina idéer tar slut där. I och med chokladbiskvins dag den 9/9 så kom jag på en ny variant på chokladbiskvi, nämligen biskvikladdkaka. Kladdig mandelkladdkaka, toppad med fluffig chokladmarängsmörkräm, krispiga chokladkulor och flingsalt. Behöver jag säga mer?

chokladbiskvi kladdkaka

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en biskvikladdkaka på 10-12 generösa bitar.

Mandelkladdkaka:

225 g smör

200 g mandelmassa

4 dl strösocker

4 ägg

3,75 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Chokladmarängsmörkräm:

75 g mörk choklad (55% kakaohalt)

1 äggvita

0,5 dl strösocker

1 krm salt

75 g smör

krispigt chokladströssel och flingsalt att garnera med.

Steg för steg – bilder på hur man bakar biskvikladdkaka.

Gör såhär:

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna tillsammans med det smälta smöret.
  4. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en ballongvisp.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kladdkakan är vobblig.
  6. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 timmar i kylskåpet, innan du toppar med marängsmörkrämen.
  7. Chokladmarängsmörkräm: Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig skål och smält den försiktigt i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Lägg äggvita, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  9. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitan med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  10. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm. Ju mer du vispar, desto mindre kommer marängsmörkrämen att smaka smör.
  11. Spritsa marängsmörkrämen på kladdkakan, garnera med chokladkrisp och flingsalt. Servera och njut!

TIPS!

  • Gör glutenfri biskvikladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
17 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Weronica
Weronica
29 dagar sedan

Om jag ska göra den glutenfria hur mycket ”mjölmix” ska jag ta?

Ulrika
Ulrika
28 dagar sedan

Måste prova! 😍 Ska den förvaras kallt pga smörkrämen (om det blir något kvar dvs)? 🙂

Victoria
Victoria
27 dagar sedan

Wow låter så gott… kan man frysa kakan med smörkrämen?

Sandra
Sandra
27 dagar sedan

Går det att göra kakan en eller två dagar innan och förvara i kyl?

jenny
jenny
26 dagar sedan

hej min smörkräm räcker inte ens till halva kakan skall man göra dubbel sats?

Janet
Janet
25 dagar sedan

Hej

Ska det vara vara en äggvita verkligen. Det står äggen i receptet.

Tess
Tess
23 dagar sedan

Jag undrar samma som Weronica, funkar det att byta mjölet rakt av till glutenfritt?
Tack för alla underbara recept!!!

Kicki
Kicki
Svara på  Camilla Hamid
17 dagar sedan

Hej
Jag bakade denna kakan igår(åt den idag) med glutenfri mjölmix. Funkade alldeles utmärkt. Ökade mängden till 4 1/2 dl dock. Fick högsta betyg 😊

Sofie
Sofie
14 dagar sedan

Hej! Jag har bakat den här kladdisen idag och min smörkräm blev fast och fin först men sedan ganska rinnig under tiden jag tillsatte smöret? Jag har bakat dina biskvier med samma marängsmörkräm tidigare och aldrig haft några problem då. Vad kan jag ha gjort för fel?

Tack för fantastiska recept!❤

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x