Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en biskvikladdkaka på 10-12 generösa bitar.
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Riv ner mandelmassan grovt i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna tillsammans med det smälta smöret.
- Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en ballongvisp.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kladdkakan är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4 timmar i kylskåpet, innan du toppar med marängsmörkrämen.
- Chokladmarängsmörkräm: Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig skål och smält den försiktigt i microvågsugn eller över ett vattenbad.
- Lägg äggvita, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
- Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitan med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
- Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm. Ju mer du vispar, desto mindre kommer marängsmörkrämen att smaka smör.
- Spritsa marängsmörkrämen på kladdkakan, garnera med chokladkrisp och flingsalt. Servera och njut!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Om jag ska göra den glutenfria hur mycket ”mjölmix” ska jag ta?
Måste prova! 😍 Ska den förvaras kallt pga smörkrämen (om det blir något kvar dvs)? 🙂
Hejhej! Det kan både förvaras i rumstemperatur och i kylskåpet, i kylskåpet håller den längre 😊
Wow låter så gott… kan man frysa kakan med smörkrämen?
Det går jättebra! 😊
Går det att göra kakan en eller två dagar innan och förvara i kyl?
Funkar utmärkt 🥰
hej min smörkräm räcker inte ens till halva kakan skall man göra dubbel sats?
Hejhej! Nu vet jag inte hur du spritsat men om du inte spritsar så högt så ska det räcka till hela kladdkakan 🥰
Hej
Ska det vara vara en äggvita verkligen. Det står äggen i receptet.
Hejhej! Jag hade formulerat mig tokigt, det ska bara vara en 🥰
Jag undrar samma som Weronica, funkar det att byta mjölet rakt av till glutenfritt?
Tack för alla underbara recept!!!
Hejhej! Jag har tyvärr inte hunnit testa än men gör du det så får du jättegärna berätta hur det gick 🙂
Hej
Jag bakade denna kakan igår(åt den idag) med glutenfri mjölmix. Funkade alldeles utmärkt. Ökade mängden till 4 1/2 dl dock. Fick högsta betyg 😊
Hejhej! Vad glad jag blir att ni gillade den! Tack för tipset, har nu uppdaterat receptet 🥰
Hej! Jag har bakat den här kladdisen idag och min smörkräm blev fast och fin först men sedan ganska rinnig under tiden jag tillsatte smöret? Jag har bakat dina biskvier med samma marängsmörkräm tidigare och aldrig haft några problem då. Vad kan jag ha gjort för fel?
Tack för fantastiska recept!❤
Kan det vara så att marängen fortfarande var lite varm när du hade i smöret? Oavsett så är det ingen fara. Bara vispa i smöret och sen ställ in bunken i kylen tills allt stelnad och vispa upp igen 🥰
Kan man använda något annat istället för mandelmassa?