Banoffee pie med smörkola

24 röster
banoffee pie
Banoffee pie är en lättlagad paj och efterrätt som bakas utan ugn. Sprött pajskal, krämig kola, skivade bananer, luftig grädde och choklad. En drömgod paj som bakas utan ugn!

Jag älskar bakverk och efterätter som är snabba och enkla att göra. Banoffee pie är en lättlagad paj med ursprung i Storbrittanien som består av ett sprött pajskal gjort på digestivekex, krämig kolafyllning (oftast dulce de leche), skivade bananer, luftig grädde och riven choklad. Perfekt sista minuten – efterätt!

I vanliga fall så består kolafyllningen av dulce de leche (karamelliserad mjölk), vilket är smidigt eftersom att den finns att köpa färdig på burk och är väldigt god. Problemet med den fyllningen är att den bara är stabil nog att hålla upp sig själv. Vill man ta ut pajen ur formen och skära fina bitar så är det nästintill en omöjlighet för att pajen helt enkelt inte håller ihop.

banoffee paj

Lösningen på det stavas hemkokt kola. Det gör såklart att det tar lite längre tid att göra pajen men kolan blir stabilare, ändå len och krämig, och pajen håller ihop. Dessutom är hemkokt kola väldigt gott och lätt att veganisera.

Receptet bakas i en pajform eller springform med diameter på 23 cm och ger en banoffee pie på 10-12 generösa bitar.

Pajskal:

15 digestivekex

100 g smör

Fyllning:

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

2 bananer

Topping:

5 dl vispgrädde

25 g riven choklad

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar banoffee pie.

Gör såhär:

  1. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
  3. Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
  4. Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 118 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
  5. Skala och skiva bananerna, lägg bananskivorna i ett jämnt lager ovanpå kolafyllningen. Toppa med vispad grädde och riven choklad.
  6. Servera pajen direkt eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör glutenfri banoffee pie genom att byta ut digestivekecen mot dubbelt så många glutenfria digestivekex.
  • Gör vegansk banoffee pie genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad grädde samt använda vegansk choklad.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x