Banoffee pie är en lättlagad paj och efterrätt som bakas utan ugn. Sprött pajskal, krämig kola, skivade bananer, luftig grädde och choklad. En drömgod paj som bakas utan ugn!
Jag älskar bakverk och efterätter som är snabba och enkla att göra. Banoffee pie är en lättlagad paj med ursprung i Storbrittanien som består av ett sprött pajskal gjort på digestivekex, krämig kolafyllning (oftast dulce de leche), skivade bananer, luftig grädde och riven choklad. Perfekt sista minuten – efterätt!
I vanliga fall så består kolafyllningen av dulce de leche (karamelliserad mjölk), vilket är smidigt eftersom att den finns att köpa färdig på burk och är väldigt god. Problemet med den fyllningen är att den bara är stabil nog att hålla upp sig själv. Vill man ta ut pajen ur formen och skära fina bitar så är det nästintill en omöjlighet för att pajen helt enkelt inte håller ihop.
Lösningen på det stavas hemkokt kola. Det gör såklart att det tar lite längre tid att göra pajen men kolan blir stabilare, ändå len och krämig, och pajen håller ihop. Dessutom är hemkokt kola väldigt gott och lätt att veganisera.
Kan man ha maräng istället för grädde?
Sååå god! Har gjort den flera gånger och utgår alltid från Camillas recept. <3
Nu har jag svängt ihop denna. Förvånansvärt lätt att göra ändå. Kolan tar ju tid men den sköter ju sig själv till stora delar. Kolan ska nu kallna och sen ska topping på. Kolan var sanslöst god så det kan ju inte annat än bli helt fenomenalt när allt är på :). Har ingen matberedare så körde ett Camilla-trix med kex in i en påse och sen kavel att mosa med, funkade så klart helt perfekt.
Tack Camilla!
Superkul att höra, hoppas att det smakade och tack själv! 😊
Ska det verkligen vara 150 g smör i kolakrämen? Min kräm har kokt i två timmar nu och kommer inte upp i mer än 105 grader. För lite socker i proportion till smör?
Kokar du över induktionshäll? Många termometrar kan få fnatt när man kokar på induktionshäll 🥰
Kan man göra pajen dagen innan?
Det går jättebra! 🤩
Hej, hur mycket ska jag öka receptet om jag vill baka denna i en pajform som är 28cm?
Hej! Hur mycket ska jag öka ingredienserna till botten om jag ska göra den i en form som är 28cm?