Banoffee pie med smörkola

Banoffee pie är en lättlagad paj och efterrätt som bakas utan ugn. Sprött pajskal, krämig kola, skivade bananer, luftig grädde och choklad. En drömgod paj som bakas utan ugn!

Jag älskar bakverk och efterätter som är snabba och enkla att göra. Banoffee pie är en lättlagad paj med ursprung i Storbrittanien som består av ett sprött pajskal gjort på digestivekex, krämig kolafyllning (oftast dulce de leche), skivade bananer, luftig grädde och riven choklad. Perfekt sista minuten – efterätt!

I vanliga fall så består kolafyllningen av dulce de leche (karamelliserad mjölk), vilket är smidigt eftersom att den finns att köpa färdig på burk och är väldigt god. Problemet med den fyllningen är att den bara är stabil nog att hålla upp sig själv. Vill man ta ut pajen ur formen och skära fina bitar så är det nästintill en omöjlighet för att pajen helt enkelt inte håller ihop.

Lösningen på det stavas hemkokt kola. Det gör såklart att det tar lite längre tid att göra pajen men kolan blir stabilare, ändå len och krämig, och pajen håller ihop. Dessutom är hemkokt kola väldigt gott och lätt att veganisera.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
banoffee pie

Banoffee pie med smörkola

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal:
15 digestivekex
100 g smör

Fyllning:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 bananer

Topping:
5 dl vispgrädde
25 g riven choklad

Tips!

  • Gör glutenfri banoffee pie genom att byta ut digestivekecen mot dubbelt så många glutenfria digestivekex.
  • Gör vegansk banoffee pie genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad grädde samt använda vegansk choklad.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pajskal:
15 digestivekex
100 g smör

Fyllning:
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 bananer

Topping:
5 dl vispgrädde
25 g riven choklad

TIPS!

  • Gör glutenfri banoffee pie genom att byta ut digestivekecen mot dubbelt så många glutenfria digestivekex.
  • Gör vegansk banoffee pie genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad grädde samt använda vegansk choklad.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform eller springform med diameter på 23 cm.

  • Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
  • Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
  • Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
  • Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 118 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
  • Skala och skiva bananerna, lägg bananskivorna i ett jämnt lager ovanpå kolafyllningen. Toppa med vispad grädde och riven choklad.
  • Servera pajen direkt eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en pajform eller springform med diameter på 23 cm.

  • Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
  • Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
  • Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
  • Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 118 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
  • Skala och skiva bananerna, lägg bananskivorna i ett jämnt lager ovanpå kolafyllningen. Toppa med vispad grädde och riven choklad.
  • Servera pajen direkt eller förvara den i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ester
Ester
4 years ago

Kan man ha maräng istället för grädde?

Viky
3 years ago

Sååå god! Har gjort den flera gånger och utgår alltid från Camillas recept. <3

Thomas
Thomas
3 years ago

Nu har jag svängt ihop denna. Förvånansvärt lätt att göra ändå. Kolan tar ju tid men den sköter ju sig själv till stora delar. Kolan ska nu kallna och sen ska topping på. Kolan var sanslöst god så det kan ju inte annat än bli helt fenomenalt när allt är på :). Har ingen matberedare så körde ett Camilla-trix med kex in i en påse och sen kavel att mosa med, funkade så klart helt perfekt.
Tack Camilla!

Last edited 3 years ago by Thomas
Anki
Anki
3 years ago

Ska det verkligen vara 150 g smör i kolakrämen? Min kräm har kokt i två timmar nu och kommer inte upp i mer än 105 grader. För lite socker i proportion till smör?

Svensson
Svensson
2 years ago

Kan man göra pajen dagen innan?

Cecilia
Cecilia
10 months ago

Hej, hur mycket ska jag öka receptet om jag vill baka denna i en pajform som är 28cm?

Cecilia
Cecilia
10 months ago

Hej! Hur mycket ska jag öka ingredienserna till botten om jag ska göra den i en form som är 28cm?

Tips!

  • Gör glutenfri banoffee pie genom att byta ut digestivekecen mot dubbelt så många glutenfria digestivekex.
  • Gör vegansk banoffee pie genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad grädde samt använda vegansk choklad.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?