
Har du övermogna bananer hemma som du vill göra något gott av? Då tycker jag att du ska baka min banankladdkaka! En kladdig härlighet utan kakao med banan och bitar av choklad. Och eftersom att jag älskar att lyxa till det så är den också toppad med mjölkchokladganache och vispad grädde. En riktig drömkladdkaka helt enkelt.

Och bananerna behöver såklart inte vara övermogna för att du ska kunna baka med dem. Precis mogna bananer funkar minst lika bra. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.
Vill du hålla kladdkakan basic så funkar det utmärkt att skippa ganachen och alla krusiduller. Kladdkakan är minst lika god att servera som den är med lättvispad grädde.
Banankladdkaka:
2 mogna bananer
225 g smör
4 ägg
1 dl brunt farinsocker
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g mörk choklad
Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
0,75 dl vispgrädde
Dekoration:
2 dl vispgrädde
hyvlad choklad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Skala bananerna och mosa till en puré med gaffel. Det går bra att mixa dem släta också men blir så jobbig disk då.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- I en rymlig bunke har du sedan i mosade bananer, smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan förutom den mörka chokladen. Rör ihop för hand bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
- Grovhacka den mörka chokladen och rör försiktigt ner det i smeten tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, eller tills kladdkakan är gräddad i kanterna och vobblig i mitten.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet, helst över natten men minst 4h innan du dekorerar den.
- Grovhacka mjölkchokladen (om du inte använder chokladknappar) och lägg i en värmetålig skål. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills det börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn chokladsmet.
- När chokladganachen tjocknat är det bara att hälla den på den kalla kladdkakan och bre ut den i ett jämnt lager. Ställ tillbaka kladdkakan i kylskåpet för att ganachen ska stelna medan du vispar grädden till dekorationen.
- Vispa upp grädden och spritsa den på kladdkakan. Garnera med hyvlad choklad.
- Servera kladdkakan direkt eller förvara den i kylskåpet.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut äggen mot ytterligare 2 bananer, smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mörk- och mjölkchoklad och vispgrädden mot vispbar havre-, kokos- eller sojagrädde.
Denna är galet god! Ska bjuda min vän på denna imorgon:)
Ser otrolig smaskig ut. Får göra denna snart.😊
Hejhej, förlåt för sent svar. Tack snälla du! Det tycker jag absolut! 🥰
Kan man frysa in kakan? 🙂
Funkar utmärkt 🙂
Såååå himla god
Sååå himla god. Hade dock inte så mycket choklad så slängde in lite nutella också. Sen tog jag ut den efter 20 min, den var kanske lite för kladdig men oj vad god!!! Repris på denna!!
Mums vad gott med nutella i 😀
Tack snälla du för att du ofta skriver i receptet att man kan byta ut vetemjölet så att man kan baka glutenfritt🥰🥰🥰.Guld värt!!
Hejhej, förlåt för sent svar! Åh tack själv fina du! ❤️
Kan man använda sig av mjölkchoklad istället för mörk? 🙂
Ja 😀
Kan jeg lage bare bunnen i dag og fryse ned,og ta den opp til neste lørdag og tilføre sjokoladeganachen?
Funkar utmärkt!
Jättegod
😍