Banankladdkaka

Har du övermogna bananer hemma som du vill göra något gott av? Då tycker jag att du ska baka min banankladdkaka! En kladdig härlighet utan kakao med banan och bitar av choklad. Och eftersom att jag älskar att lyxa till det så är den också toppad med mjölkchokladganache och vispad grädde. En riktig drömkladdkaka helt enkelt.

Och bananerna behöver såklart inte vara övermogna för att du ska kunna baka med dem. Precis mogna bananer funkar minst lika bra. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Vill du hålla kladdkakan basic så funkar det utmärkt att skippa ganachen och alla krusiduller. Kladdkakan är minst lika god att servera som den är med lättvispad grädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Banankladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

Banankladdkaka:
2 mogna bananer
225 g smör
4 ägg
1 dl brunt farinsocker
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g mörk choklad

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
0,75 dl vispgrädde

Dekoration:
2 dl vispgrädde
hyvlad choklad

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut äggen mot ytterligare 2 bananer, smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mörk- och mjölkchoklad och vispgrädden mot vispbar havre-, kokos- eller sojagrädde.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Banankladdkaka:
2 mogna bananer
225 g smör
4 ägg
1 dl brunt farinsocker
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g mörk choklad

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
0,75 dl vispgrädde

Dekoration:
2 dl vispgrädde
hyvlad choklad

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut äggen mot ytterligare 2 bananer, smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mörk- och mjölkchoklad och vispgrädden mot vispbar havre-, kokos- eller sojagrädde.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Skala bananerna och mosa till en puré med gaffel. Det går bra att mixa dem släta också men blir så jobbig disk då.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. I en rymlig bunke har du sedan i mosade bananer, smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan förutom den mörka chokladen. Rör ihop för hand bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och rör försiktigt ner det i smeten tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, eller tills kladdkakan är gräddad i kanterna och vobblig i mitten.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet, helst över natten men minst 4h innan du dekorerar den.
  8. Grovhacka mjölkchokladen (om du inte använder chokladknappar) och lägg i en värmetålig skål. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills det börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn chokladsmet.
  9. När chokladganachen tjocknat är det bara att hälla den på den kalla kladdkakan och bre ut den i ett jämnt lager. Ställ tillbaka kladdkakan i kylskåpet för att ganachen ska stelna medan du vispar grädden till dekorationen.
  10. Vispa upp grädden och spritsa den på kladdkakan. Garnera med hyvlad choklad.
  11. Servera kladdkakan direkt eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Skala bananerna och mosa till en puré med gaffel. Det går bra att mixa dem släta också men blir så jobbig disk då.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. I en rymlig bunke har du sedan i mosade bananer, smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan förutom den mörka chokladen. Rör ihop för hand bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och rör försiktigt ner det i smeten tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, eller tills kladdkakan är gräddad i kanterna och vobblig i mitten.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet, helst över natten men minst 4h innan du dekorerar den.
  8. Grovhacka mjölkchokladen (om du inte använder chokladknappar) och lägg i en värmetålig skål. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills det börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn chokladsmet.
  9. När chokladganachen tjocknat är det bara att hälla den på den kalla kladdkakan och bre ut den i ett jämnt lager. Ställ tillbaka kladdkakan i kylskåpet för att ganachen ska stelna medan du vispar grädden till dekorationen.
  10. Vispa upp grädden och spritsa den på kladdkakan. Garnera med hyvlad choklad.
  11. Servera kladdkakan direkt eller förvara den i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
16 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stina
Stina
3 years ago

Denna är galet god! Ska bjuda min vän på denna imorgon:)

Caroline Söhrman
Caroline Söhrman
3 years ago

Ser otrolig smaskig ut. Får göra denna snart.😊

Sofie
Sofie
3 years ago

Kan man frysa in kakan? 🙂

Angelica
Angelica
3 years ago

Såååå himla god

Angelica
Angelica
3 years ago

Sååå himla god. Hade dock inte så mycket choklad så slängde in lite nutella också. Sen tog jag ut den efter 20 min, den var kanske lite för kladdig men oj vad god!!! Repris på denna!!

Ulrika
Ulrika
3 years ago

Tack snälla du för att du ofta skriver i receptet att man kan byta ut vetemjölet så att man kan baka glutenfritt🥰🥰🥰.Guld värt!!

Jannica
Jannica
3 years ago

Kan man använda sig av mjölkchoklad istället för mörk? 🙂

Maren Marlèn
Maren Marlèn
3 years ago

Kan jeg lage bare bunnen i dag og fryse ned,og ta den opp til neste lørdag og tilføre sjokoladeganachen?

Cajsa Seppälä
Cajsa Seppälä
3 years ago

Jättegod

Last edited 3 years ago by Cajsa Seppälä

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan vegansk genom att byta ut äggen mot ytterligare 2 bananer, smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk mörk- och mjölkchoklad och vispgrädden mot vispbar havre-, kokos- eller sojagrädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?