Saftig banankaka med choklad

Saftig och mjuk banankaka med choklad som bara smälter i munnen.

Banankaka, vilket underskattat bakverk ändå. Sötman från övermogna bananer är oslagbar och den perfekta smak- och konsistensgivaren till mjuka kakor. Så fort jag har några bananer som behöver räddas här hemma så gör jag den här mjuka och saftiga banankakan med massor av chokladbitar.

Barnen gillar inte att äta bananer som är lite mörka men så fort jag gömt dem i en kaka så bråkar de om sista biten haha. Ett litet lifehack från mig till er ;).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
banankaka

Saftig banankaka med choklad

Ingredienser

125 g mjukt, rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
2 stora ägg
4 mogna bananer
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)

Tips!

  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk växtbaserad mjölk och använda vegansk mörk choklad.
  • Kakaohalten på chokladen spelar ingen roll. Jag föredrar mörk choklad men du kan ta vilken du vill.
  • Tillsätt nötter i smeten för extra crunch.

Dela receptet

Ingredienser

125 g mjukt, rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
2 stora ägg
4 mogna bananer
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)

TIPS!

  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk växtbaserad mjölk och använda vegansk mörk choklad.
  • Kakaohalten på chokladen spelar ingen roll. Jag föredrar mörk choklad men du kan ta vilken du vill.
  • Tillsätt nötter i smeten för extra crunch.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en brödform som rymmer minst 1 liter och ger 10-12 generösa bitar saftig och mjuk banankaka med choklad.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform generöst med smör.
  2. Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  3. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i chokladen och vänd försiktigt ner dem med en slickepott så att de fördelar sig jämn i smeten.
  6. Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en brödform som rymmer minst 1 liter och ger 10-12 generösa bitar saftig och mjuk banankaka med choklad.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform generöst med smör.
  2. Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  3. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i chokladen och vänd försiktigt ner dem med en slickepott så att de fördelar sig jämn i smeten.
  6. Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.1 50 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
105 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zandra
Zandra
4 years ago

Ska det verkligen inte vara någon mer vätska i? Typ mjölk el filmjölk?

Emmi
Emmi
4 years ago

Supergod!

Elin
Elin
4 years ago

Kan man byta ut äggen och göra den vegansk? 🙂

Jenny
Jenny
Svara till  Elin
2 years ago

Finns vegans ägg ersättning att köpa i butik bakat med det och det funkar alldeles utmärkt 👌🏽

Pervin
Pervin
4 years ago

Denna är så galet god! 😍 Testa att dricka ett glas mjölk till, blir ännu godare 😃

Alice
Alice
4 years ago

Kan man använda bananer som har varit frysta?

Kersti
Kersti
4 years ago

Blir den inte kolossalt Söt? Så mycket socker, och bananer är ju också söta?! Jag kommer dra ner till högst 2 dl iaf.

Annika
Annika
Svara till  Kersti
2 years ago

Jag körde utan socker men tog en banan extra. Hade sockerfri choklad men med lite pärlsocker på. Jättegod.

Ali
Ali
4 years ago

Måste man ha choklad i?

Kirsi
Kirsi
4 years ago

Hej!
Så förvånad jag blev av att du bara använder smör i formen! Har alltid trott att ströbrödet måste vara med för att kakan inte ska fastna 😁

jessie
jessie
4 years ago

Tips: Om ni gör denna banankakan i glutenfritt mjöl, fungerar mindre än 30 min att ha i ugnen. Skulle säga till och med 20 min.
Satte på timern på 55min. Men efter 36 min i (vanlig) ugn, blev den så kompakt att den var inte ens saftig eller god alls. Så där rök mina 4 mogna bananer och jag gjorde allt på recept till punkt och prickat. 😅

Ronya
Ronya
3 years ago

Så himla god kaka. Bakade utan att ha chokladbitar i och serverade med grädde. Kolossalt god! Tack Camilla:)

Saga
Saga
3 years ago

Kan det funka att ha i saffran kanske? Nu så här i juletider

Martina Novak
Martina Novak
3 years ago

Det står inte i receptet att de torra ingredienserna ska siktas ner så jag gjorde inte det men såg detta i efterhand i videon.
Hoppas inte jag får en massa mjölklumpar i kakan nu. Den är i ugnen så återstår att se 🙂

Yaso
Yaso
3 years ago

Hej, ser super gott ut, jag undrar bara hur stor din Brödform är? Alltså hur mycket den rymmer? Tack!

Louise
Louise
3 years ago

Den vart så himla god 😍 jag hackade vit och mörk bakchoklad som jag blandade. Blev en 10 poängare. Tack för gott recept ❤

Anna
3 years ago

Godaste kakan jag bakat på länge 😍 så saftig och god!

32BC58EE-DB0E-4E12-95DD-9AEF3F9B6178.jpeg
Marika
Marika
3 years ago

Hej Camilla 😁
Undrar om man kan byta ut sockret till sötningsmedel?
Mvh Marika

Victoria
Victoria
3 years ago

Ett tips, som jag insåg lite sent, är att lägga en plåt längst ner i ugnen, ifall att det skulle bubbla över lite smör eller liknande. Så slipper man stå och göra rent ugnen efteråt 😛 Men den blev extremt god och populär hos min sambo och mig själv! Älskar dina recept Camilla! Bakning har verkligen blivit en återuppstådd hobby hos mig!

Marie-Fe
Marie-Fe
Svara till  Victoria
2 years ago

Jag har alltid en plåt i botten av mina ugnar (har två ☺️). Mycket lättare att ta ut och rengöra än att stå me huvudet i ugnen och skrubba 😂

Zamzam
Zamzam
3 years ago

Följde receptet ordagrant och det blev jättegott! Tack 😍

Helene
Helene
3 years ago

Den är så jättegod🙂👌rekommenderar den verkligen .

Ewelina
Ewelina
3 years ago

Jag gjorde denna fast med fudge i. Mm mm mm.

Nathalie
Nathalie
3 years ago

Gjorde denna till sambons kollegor och den blev jättegod! Hade inte 4 bananer utan bara 3 men tog en rejäl klick creme fraiche som kompensation och det blev kanonbra 👌

Pernilla
Pernilla
3 years ago

Hej! Hur kommer det sig att den ska vara inne så länge i ugnen? 50-60 min? 🌸🤗

Anna-Karin
Anna-Karin
3 years ago

Tusen TACK för ett recept på superdeluxgod banankaka! Alla andra recept kan man glömma.

Linda
Linda
3 years ago

Otroligt god! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kommer baka den många gånger till 🙏

Rozhan
Rozhan
3 years ago

Godaste banankakan, så saftig

Jasmine
Jasmine
3 years ago

Testade baka denna och de vart så sjukt gott så vill äta upp exakt hela själv 🤭 hur många kalorier är i ca ?🤣

Moa Zam
Moa Zam
3 years ago

Hej! Ser supergod ut. Jag har ångerst av socker o vetemjöl Å jag tänkte byta ut det mot kokossocker och havremjöl (malar själv fr havregryn) kommer det funka?
Kram Moa

MAshal
MAshal
3 years ago

går det bra att baka kakan genom samma recept men utan choklad

Carola
Carola
2 years ago

Jättegod banankaka med och utan chocklad. 😍 Jag har smaksatt med kanel då jag ej haft chocklad. Man kan nog testa sig fram vad gäller smaksättningen.

Bella
Bella
2 years ago

Kan man ersätta mjölen med mandelmjöl

Nadja
Nadja
2 years ago

Kan någon hjälpa mig 🙁 förstår inte vad jag gör för fel!
Kakan blir för hård runt om, nästan så att den blir ”bränd” men tar jag ut den tidigare så är den ej färdig i mitten, vad gör jag för feeeeeel??

Linda
Linda
2 years ago

Enklaste och smidigaste receptet och godaste banankaka jag ätit.
Jag brukar ta kokos till formen istället för ströbröd och för att göra det ännu enklare vispar jag bananerna i en bunke med elvispen så är de mossade på ett kick.

Karina
Karina
2 years ago

Nej men den här kakan gör vi VARJE GÅNG bananerna blir bruna (jag typ hoppas att barnen inte äter bananerna så att jag kan baka den här kakan😂).
Så himla god! Har nog bjudit alla i min närhet och alla älskar den 🤩 TUSEN TACK för toppen recept! 🙏🏻

Hanna
Hanna
2 years ago

Kan man ha i kako istället för chokladknappar

Caroline
Caroline
2 years ago

Vår sjuåring bakade denna kaka idag helt själv med hjälp av ditt recept och video! Så himla god! 😋😍

Beatrice
Beatrice
2 years ago

Bakade denna igår, fast jag hade bara tre bananer, och den blev så god! Älskar att gammal frukt kan bli så gott tack vare dig Camilla!!

Monia Wenkler
Monia Wenkler
2 years ago

Skulle de funka att göra som muffins? Hur länge ska de gräddas i ugnen i så fall (en dum fråga kanske)

Anna
Anna
2 years ago

😍👌🏼 Ännu bättre med lite extra salt i smeten

Christine
Christine
2 years ago

Denna banankaka är det enda mina barn vill ha till suhoor, jag gör två på en gång men tar endast 1/2 dl socker per sats, galet god!

Lisa Holmgren
Lisa Holmgren
Svara till  Christine
2 years ago

Så det räckte med 1/2 dl per sats? 🙂 jättebra i så fall för bananerna är ju väldigt söta i dig.

Amanda
Amanda
2 years ago

Hej Camilla, du är e bäst först o främst. Du är en Sån inspiration!!
Jag tänkte bara fråga om man kan lägga i valnötter också? Alltså choklad och valnötter?❤️

Kristina
Kristina
2 years ago

Blev lite orolig för smeten skar sig när jag la i bananen 😅 kollade på videon medan banankaka stod i ugnen så tack för du sa att den kan skära sig men rättar upp sig sen av mjölet! 🙏🏼👍🏼

Marina
Marina
2 years ago

Hej hej. Undrar om man kan använda rårörsocker istället för strösocker ?

Tack för hjälpen, 🙏🏼

Monica Degerman-Svensson
Monica Degerman-Svensson
1 year ago

Kan man frysa den

Amina
Amina
1 year ago

Jag har bakat dina recept länge har din bok den gula och kakan är den bästa vi i min familj har ätit

Titti
Titti
1 year ago

Glutenfria versionen:
Halva receptet räcker gott och väl, ca 10 tjocka bitar
Har räknat på: 1 dl gf.mjöl = 45 g, 1 dl socker = 85-90g

ca 63 g mjukt, rumstempererat smör
110 g strösocker (1.25 dl)
1 stort ägg
2 mogna bananer
0,5 msk vaniljsocker
120g mjölmix (använde semper white flour mix) (2.75 dl)
1 tsk bakpulver
100 g schweizernöt marabou

Följde receptet, enda undantaget var att jag hade varmluft ca 150-160 grader i 30 min, hade nog kunnat ta ut den lite tidigare, typ 25?. Saftig, fluffig och god även om chokladen sjönk till bottnen. Beroende på bananerna kan man nog sänka sockret lite, min var nära att vara för söt. Faller isär lätt, inget negativt då jag upplever att nästintill all glutenfri bakning gör det.
Kan verkligen rekomendera marabou schweizernöt! nästa gång ska jag testa att ha kardemumma i, kanske lite chai kryddor.

Shend
Shend
1 year ago

kan man baka den i en sockerkaksform? en sån där med hål i mitten 🙂

Agnes
Agnes
1 year ago

Jag är glutenintolerant och laktointolerant och vill helst vara vegan hur gör jag denna kakan då?

Fatima
Fatima
11 months ago

Otroligt god kaka, gör den nu för andra gången 😋 rekommenderar receptet verkligen

Angela
Angela
9 months ago

Så god kaka!! Jag har bakat den med vit choklad. Tillsatte då lite citronsaft och zest. Detta blev så supergott!! Kakan gjorde succé hos kollegorna.

Sofie
Sofie
9 months ago

Kan man byta ut vetemjöl mot Rågsikt mjöl? 🙏🏼

Tips!

  • Kakan funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör din banankaka glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör din banankaka vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, varje ägg mot 2 msk växtbaserad mjölk och använda vegansk mörk choklad.
  • Kakaohalten på chokladen spelar ingen roll. Jag föredrar mörk choklad men du kan ta vilken du vill.
  • Tillsätt nötter i smeten för extra crunch.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?