Ballerinasnittar

Att göra egna ballerinakakor är kul men tar lite tid. Däremot är det både kul, enkelt och inte alls särskilt tidskrävande att göra ballerinasnittar. Alltså, kolasnittar på både ljus och mörk deg, toppade med nougatchoklad. Smakar precis som ballerinakakor men med kolasnittars härliga segmjuka konsistens och smak.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Ballerinasnittar

Portioner: 24

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
125 g nougat
50 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
krossade hasselnötter att garnera med (kan uteslutas)

Tips!

  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
125 g nougat
50 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
krossade hasselnötter att garnera med (kan uteslutas)

TIPS!

  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
  3. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Dela degen i två delar och arbeta in kakao i en av delarna så att du har en ljus och en mörk deg.
  5. Dela varje deg i två och rulla alla fyra delar till ca 2 cm tjocka längder. Lägg ihop varje ljud längd med en mörk och rulla dem lite försiktigt bara så att de går ihop ordentligt utan att de blandas ihop.
  6. Nu ska du ha totalt två längder med en mörk och en ljus sida. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt längderna svalna helt och hållet, gärna i kylskåpet, medan du smälter ihop nougat och choklad.
  8. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål tillsammans med nougaten som du brytit i mindre bitar. Smält försitigt ihop nougat med choklad över ett vattenbad eller i microvågsugn.
  9. När både längderna och nougatchokladen svalnat kan du bre på nougatchokladen över längden. Garnera med grovhackade hasselnötter och vänta med att skära längden till snittkakor tills chokladen stelnat lite.
  10. Förvaras mörkt och svalt i lufttät burk. Det går utmärkt att frysa in dem.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
  3. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Dela degen i två delar och arbeta in kakao i en av delarna så att du har en ljus och en mörk deg.
  5. Dela varje deg i två och rulla alla fyra delar till ca 2 cm tjocka längder. Lägg ihop varje ljud längd med en mörk och rulla dem lite försiktigt bara så att de går ihop ordentligt utan att de blandas ihop.
  6. Nu ska du ha totalt två längder med en mörk och en ljus sida. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt längderna svalna helt och hållet, gärna i kylskåpet, medan du smälter ihop nougat och choklad.
  8. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål tillsammans med nougaten som du brytit i mindre bitar. Smält försitigt ihop nougat med choklad över ett vattenbad eller i microvågsugn.
  9. När både längderna och nougatchokladen svalnat kan du bre på nougatchokladen över längden. Garnera med grovhackade hasselnötter och vänta med att skära längden till snittkakor tills chokladen stelnat lite.
  10. Förvaras mörkt och svalt i lufttät burk. Det går utmärkt att frysa in dem.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Yolanda
3 years ago

Gott! 😀

Elin
Elin
2 years ago

Kan man använda något annat än nougat typ någon choklad eller något sånt.

Tips!

  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?